Ελέγχους και επαφές πραγματοποίησε στην Καβάλα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό

Ελέγχους και επαφές έχει κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό- Τουρισμό στην Καβάλα σε συνεργασία με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας. Ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Χατζόγλου έκανε σχετικές δηλώσεις όπως και ο κ. Ανδρέας Στοϊμενίδης μέλος του ΔΣ της ΓΣΕΕ, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΥΚ κ. Κώστας Ποδάρας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ

Ο κ. Χατζόγλου είπε ότι «στα πλαίσια των περιφερειακών επισκέψεων που πραγματοποιεί  η Ομοσπονδία μας, βρεθήκαμε σήμερα (σ.σ. την Τετάρτη) στην Καβάλα, προσκεκλημένοι των σωματείου και του Εργατικού Κέντρου, ούτως ώστε να επισκεφθούμε χώρους εργασίας και να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το τι μέλλει γενέσθαι στον κλάδο όσον αφορά τη σύμβαση, τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Ήδη από το πρωί που έχουμε έρθει, έχουμε κάνει επίσκεψη στην Επιθεώρηση Εργασίας καις το κατάστημα του ΕΦΚΑ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είμαστε και στη Θάσο και σε μονάδες στην Καβάλα».

ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Για τα συμπεράσματα που έβγαλε από αυτήν την επίσκεψη είπε ότι «τα συμπεράσματα σε γενικές γραμμές είναι τα ίδια με την υπόλοιπη χώρα. Όσον αφορά τα ξενοδοχεία, παρ’ όλο που υπάρχει συλλογική σύμβαση εργασίας που ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας, δυστυχώς βλέπουμε μία εργοδοτική παραβατικότητα. Στον επισιτισμό, δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, δεν έχουμε καταφέρει να ρυθμίσουμε ακόμα τα ωράρια εργασίας, δεν έχουμε καταφέρει να υπογράψουμε τη συλλογική σύμβαση και να την κηρύξουμε υποχρεωτική, με αποτέλεσμα συνάδελφοι να πέφτουν θύματα έντονης εργοδοτικής παραβατικότητας και πάνω απ’ όλα παραπληροφόρησης. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό που έγινε στην Κέρκυρα. Υπάρχει κι άλλο ένα π-πολύ σοβαρό συμβάν στο Ηράκλειο της Κρήτης. Γενικώς έχουμε πρόβλημα όσο αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, την εφαρμογή της σύμβασης και εν γένει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ’Ι’ΜΕΝΙΔΗ

Ο κ. Στοϊμενίδης δήλωσε ότι «βρίσκομαι στην Καβάλα στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων με την ηγεσία του Εργατικού Κέντρου Καβάλας και στο πλαίσιο της αρωγής και της στήριξης των πρωτοβουλιών της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις και τον επισιτισμό. Μπορούν να χαρακτηριστούν παραγωγικές οι συναντήσεις, όμως η πραγματικότητα είναι στο τι γίνεται στην πράξη, στη δράση, από φορείς και υπηρεσίες που είναι υποστελεχωμένες. Υπάρχει πολύ καλή διάθεση στο κομμάτι της επιθεώρησης εργασίας, υπάρχει πολύ καλή διάθεση και στο ΙΚΑ στο κομμάτι των ελέγχων. Υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες στο ΙΚΑ γιατί είναι πιο στελεχωμένη η υπηρεσία, αλλά με δύο υπαλλήλους στην Επιθεώρηση Εργασίας δεν μπορείς να ελέγξεις μια τόσο μεγάλη περιοχή όπως ο νομός Καβάλας. Εμείς στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα εδώ στους εργαζόμενους, ότι είμαστε κοντά τους και μέσα στην περίοδο των διακοπών η οποία είναι για τη χώρα μας περίοδος κλιμάκωσης του οικονομικού αντικειμένου. Τόσο η Ομοσπονδία του κλάδου όσο και η ΓΣΕΕ είναι κοντά στους εργαζόμενους και σε όλα τα ζητήματα. Πρφέπει οι εργαζόμενοι να απευθύνονται στα συνδικάτα τους και να δίνουμε λύση στα θέματα».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΔΑΡΑ

Ο πρόεδρος του ΕΥΚ, Κώστας Ποδάρας, είπε ότι «ήρθε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουρισμού- Επισιτισμού για μια σειρά επαφών σε όλο το νομό Καβάλας, στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και μονάδες επισιτισμού. Θα δώσουμε τη συλλογική σύμβαση εργασίας που ισχύει μέχρι σήμερα γι’ αυτές τις επιχειρήσεις για όσο τo δυνατόν καλύτερα την εφαρμογή της. Γιατί βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλη παραβατικότητα σε όλη την Ελλάδα. Εμείς δεν έχουμε καταγγελίες επίσημες από εργαζομένους στο Εργατικό Κέντρο του νομού Καβάλας και ελπίζουμε να μην υπάρχουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *