Εκτάκτως θα συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο για την επέκταση του Κέντρου Φύλαξης Μεταναστών στο Φυλάκιο Έβρου

 

 

 

 

Ο κ.  Κώστας Κατσιμίγας, Περιφερειακός Σύμβουλος  και επικεφαλής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του  αναφέρθηκε  σε θέματα της ΑΜΘ που σχετίζονται με την περασμένη χρονιά αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται σ αυτήν που έχουμε μπει εδώ και μερικές μέρες. Και φυσικά αναφέρθηκε στο θέμα του αιτήματος τους για σύγκλιση του Περιφερειακού Συμβουλίου  για το κέντρο φύλαξης μεταναστών στον Έβρο.

Αρχικά μίλησε για το θέμα  που ανέκυψε τις τελευταίες ημέρες και αφορά παράνομους μετανάστες στον Βόρειο Έβρο και τα σχέδια της κυβέρνησης για επέκτασης  του κέντρου φύλαξης τους ,κάτι που γεννά ανησυχίες. Όπως είπε στον Έβρο υπάρχουν διάφορα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών, με καλύτερα οργανωμένο κέντρο αυτό που βρίσκεται στο χωριό Φυλάκιο του Έβρου που φιλοξενεί περίπου 300 ανθρώπους. Όπως σημείωσε «Εκεί η κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ.  Μηταράκη , δρομολογεί μια γιγάντωση αυτού του κέντρου υποδοχής σε δομή φιλοξενίας 1500 ανθρώπων σε πρώτη φάση και 3000 ανθρώπων σε δεύτερη φάση.  Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ ότι δεν θα γίνει δομή φιλοξενίας στην Θράκη για προφανείς λόγους. Αυτό είναι μια αλλαγή στάσης και υπέρβαση μιας δέσμευσης η οποία ενόχλησε όχι μόνο τους κατοίκους αλλά και τα πολιτικά πρόσωπα που όλα μαζί εξέφρασαν την αντίθεσή τους απ όλες τις παρατάξεις.  Ο κ Μηταράκης προσπάθησε να κάνει δομές φιλοξενίας και σε άλλα μέρη της χώρας, ανεπιτυχώς  γιατί υπήρχαν αντιδράσεις. Βρήκε λοιπόν την μέθοδο να μεγαλώσει αυτή την δομή που ήδη υπάρχει επί δέκα  χρόνια».

ΣΥΓΚΛΙΣΗ Π.Σ.

Και πρόσθεσε πως «Η παράταξή μας ζήτησε την σύγκληση του Περιφερειακού Συμβουλίου για να συζητήσουμε το θέμα και να εκφράσουμε μια οργανωμένη αντίδραση, κάτι στο οποίο συμφώνησε και η παράταξη του κ.  Τοψίδη. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μου τηλεφώνησε και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης  κ. Μέτιος ο οποίος είπε πως συμφωνεί. Επομένως τις επόμενες μέρες θα γίνει στο συμβούλιο. Έχουμε μια σύμπνοια όλων των παρατάξεων. Χθες παραλάβαμε μια επιστολή από την «Λαϊκή Συσπείρωση» και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει αντίθετη άποψη για την σύγκληση».

Ο κ. Κατσιμίγας αναφέρθηκε ακόμη και  στο θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής  και το πότε θα μπουν τα λεφτά στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Όπως  είπε «στον «Δεσμό ΑΕ» υπάρχουν πολλά ζητήματα, όπως η έλλειψη προσωπικού και καθυστερούν τα πράγματα. Κάποια στιγμή όμως θα αρχίσει να λειτουργεί όπως αποφασίστηκε βάσει των  προδιαγραφών που δόθηκαν. Πάντως στις δικές μας Περιφέρειες , στον τόπο μας , τίποτα δεν κινείται γρήγορα και ευελπιστούμε πολύ σύντομα θα γίνουν πράγματα, λόγω του κορoνοϊού».

ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Σημείωσε δε πως «Οι άνθρωποι του τουρισμού βέβαια έχουν περισσότερες απαιτήσεις γιατί έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, όμως δεν υπάρχει κάποιο ξεχωριστό πρόγραμμα για τον τουρισμό. Ο κ.  Μέτιος δεν θα μπορούσε να πάρει πρωτοβουλίες στο ζήτημα του τουρισμού γιατί όλα τα χρήματα που δίνονται είναι κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να υπάρχει και από κεί συναίνεση. Αν το ζήτημα κυνηγηθεί θα μπορέσει να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα».  Ο κ. Κατσιμίγας πρόσθεσε πως  «Είναι πολύ σωστό να υπάρξει παρέμβαση για ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων , ο τουρισμός υπέστη μια πολύ σοβαρή βλάβη και νομίζω πως και με τις κινήσεις που έκαναν να κλείσουν την Νυμφαία, γιατί αυτή ήταν η είσοδος που τροφοδοτούσε με τουρίστες την Θάσο και το νησί  ήταν αυτό που υπέστη την μεγαλύτερη ζημιά, μαζί  με τις παραλίες της Καβάλας».

Μιλώντας για το άρθρο του κ. Κωστή Σιμιτσή που αφορούσε το μέλλον και τι μπορούμε να κάνουμε, είπε πως «ο κ.  Σιμιτσής, είναι ένας παλιός πολιτικός και ξέρει ως νομικός να χειρίζεται τον λόγο και αυτό που απομένει είναι να δούμε έστω και ψήγματα αυτών που λέει. Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος γιατί και εγώ είμαι έμπειρος και παλαιότερος του κ. Σιμιτσή. Δεν είμαι αισιόδοξος στο ότι θα γίνει κάτι ούτε στο 10% για όλα αυτά που έχει πει. Νομίζω ότι αυτά είναι ψεύτικα ωραία λόγια που τα ακούσαμε πολλές φορές».

Όσο για την Επιτροπή που συγκροτήθηκε από βουλευτές με επικεφαλής την κ.  Μπακογιάννη και αφορά θέματα της Θράκης , ο κ Κατσιμίγας είπε  πως «συνεχίζει να εργάζεται και αυτό είναι δεδομένο. Γνωρίζω ότι παρασκηνιακά συλλέγονται στοιχεία και πληροφορίες απ όλες τις παρατάξεις. Επίσης νομίζω ότι επειδή έχουν  ασχοληθεί με το θέμα και τα άλλα κόμματα συλλογικά, έχοντας συλλέξει πληροφορίες , έχω την πληροφόρηση πως έχουν καταλήξει σε κοινό κείμενο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Font Resize
Contrast