Εκδικάστηκε η  προσφυγή του Δήμου Καβάλας  στο Συμβούλιο Επικρατείας για την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ

Εκδικάστηκε η  προσφυγή του Δήμου Καβάλας  στο Συμβούλιο Επικρατείας για την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ενώ ο δικηγόρος  κ. Βελάκης εκπροσώπησε νομικά τον Δήμο Καβάλας.  Ο κ. Βελάκης έκανε και σχετικές δηλώσεις.

Ο κ. Βελάκης ανέφερε αρχικά ότι «Η δίκη ολοκληρώθηκε και ήταν μια μακρά διαδικασία σε σχέση με το αναμενόμενο. Διήρκησε 2,5 ώρες και οι δύο πλευρές εξέθεσαν τα επιχειρήματά τους.

Ήταν αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Καβάλας αλλά και κατοίκων των Φιλίππων που ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης που αφορούσε τον ΤΑΡ. Αυτή η απόφαση που είχε σχέση με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Με αυτό τον τρόπο κρίνεται και η όδευση του αγωγού αλλά και οι περιβαλλοντικοί όροι αφού κατά την ίδια δικάσιμο συζητήθηκε και η αίτηση ακυρώσεως του Δήμου Σερρών αλλά και μια αίτηση κατοίκων του Δήμου Φιλίππων. Δηλαδή συνολικά εκδικάσθηκαν τρεις αιτήσεις ακυρώσεως.

Από εδώ και πέρα και μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου έχουν μια προθεσμία και οι δύο πλευρές να εκφράσουν εγγράφως και να καταθέσουν τα επιχειρήματα τους με υπόμνημα, μέχρι τέλος του μηνός πρέπει να έχουμε τη νομιμοποίηση και εμείς την έχουμε όντως και μετά ακολουθεί η διαδικασία της έκδοσης απόφασης. Μιλάμε για το Ανώτατο Δικαστήριο και την Ανώτατη σύνθεση.

Είχε ορισθεί αρχικά στην 5μελή σύνθεση και μετά πήγε στην 7μελή, ακριβώς ένα βήμα πριν φθάσουμε στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Ενόψει της σημαντικότητας του ζητήματος και του γεγονότος ότι το έργο κατά τα προβλεπόμενα πρέπει να παραδοθεί στις 1-1-2019 θεωρώ ότι θα έχουμε μια σχετικά γρήγορη έκδοση απόφασης τους επόμενους μήνες».

ΜΕΓΑΛΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Πρόσθεσε δε πως «Η δίκη κράτησε αρκετή  ώρα και η πλευρά του ΤΑΡ και η πλευρά του ελληνικού δημοσίου επιμένει στην ακύρωση της προσφυγής του Δήμου Καβάλας. Το ελληνικό δημόσιο παρέστη ζητώντας ακύρωση της προσφυγής μας, δηλαδή το ελληνικό δημόσιο ήταν υπέρ του ΤΑΡ.

Και παλαιότερα είχα πει ότι στα νομικά επιχειρήματα είμαστε  πάρα πολύ ισχυροί και εκφράσθηκαν μάλιστα απόλυτα και τεκμηριωμένα. Ο προβληματισμός μου είναι κατά πόσο είμαστε πολιτικά ισχυροί, μια και είδα μια απουσία των όσων θα έπρεπε να μας στηρίξουν εκεί!!!» σημείωσε με νόημα ο κ. Βελάκης.

Ο ίδιος εννοεί τους βουλευτές του Ν. Καβάλας και δη αναφέρθηκε στους κυβερνητικούς βουλευτές. «Μιλάω σαν καβαλιώτης ξεκάθαρα. Βλέποντας την στάση που ακολουθήθηκε στο ΣτΕ εγώ θα έλεγα ότι κανείς δεν πρέπει να πιστεύει τους καβαλιώτες βουλευτές. Για το νομό Καβάλας και ένα θέμα που αφορά τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ένα μοναδικό αρχαιολογικό χώρο εμείς αυτό που βλέπουμε είναι απουσία των βουλευτών και παρουσία του ελληνικού δημοσίου, το οποίο ήρθε και παρενέβη εις βάρος μας.

Και όταν έδειχνα με σχεδιαγράμματα ότι η όδευση δεν μετακινήθηκε η πλευρά του ελληνικού δημοσίου έλεγε ότι πρώτη φορά άκουγε κάτι τέτοιο. Θα με βοηθούσε λοιπόν ο συμβολισμός. Δεν καταθέτουν μάρτυρες, δεν επιτρέπεται εξέταση μαρτύρων παρά αγορεύουν οι δικηγόροι.

 

Για αυτό λέω ότι θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο του ΣτΕ να γυρνούσα στην αίθουσα και να του έδειχνα ότι εδώ είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο έρχεται και καταθέτει εις βάρος μου. Όλο αυτό θα είχε μια ιδιαίτερη σημειολογία.

Γιατί ο Πρόεδρος ρώτησε ποια είναι η θέση του Δήμου Καβάλας και αν δέχεται εναλλακτική όδευση. Και η απάντηση ήταν θετική. Είναι υπέρ του έργου, υπέρ της ανάπτυξης αλλά όχι εις βάρος της ανάπτυξης που μπορεί να φέρει ο κάμπος των Φιλίππων. Και για αυτό θα ήθελα τους βουλευτές εκεί!!!

Εκτιμώ ότι οι βουλευτές ήξεραν τη δίκη. Δεν έγινε κρυφά!!! Και όλα αυτά, στο 5ο Τμήμα το Οικολογικό στο οποίο είχε εισαχθεί το θέμα στην κανονική του σύνθεση, Μετά πήγαμε στην αυξημένη σύνθεση»  τόνισε.

Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ

Η προσφυγή κατατέθηκε προ καιρού, το 2014 για την ακρίβεια  και ήδη δόθηκαν 9 αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Ο κ. Βελάκης τόνισε ότι «Περιμέναμε την εισηγήτρια να δώσει την εισήγησή της. Δόθηκε τελικά την προηγούμενη             Τετάρτη και για πρώτη φορά ουσιαστικά εισήχθη σε συζήτηση αυτή η υπόθεση. Εμείς όλες αυτές τις ημέρες εργαζόμασταν να τις αντικρούσουμε για να μην ζητήσουμε από την πλευρά μας καμία αναβολή αν και θα έπρεπε να ζητήσουμε μια αναβολή ενός μηνός τουλάχιστον προκειμένου να προλάβουμε και να προετοιμαστούμε. Δεν πήραμε αναβολή και ζητήσαμε να προχωρήσουμε στην έκδοση απόφασης όπως θα έπρεπε!

Τώρα η εισήγηση παλαιότερα προέβλεπε να απορριφθεί ή να γίνει δεκτή. Ο νόμος όμως άλλαξε. Η εισήγηση πλέον δεν παίρνει θέση εκ του νόμου. Από την άλλη όμως προέκυψαν θέματα και ζητήματα που εμείς δεν είχαμε λάβει γνώση. Από την άλλη έγινε και επισήμανση ότι η έκθεση του Δήμου Σερρών ήταν πολυσέλιδη. Η δική μας ήταν απολύτως κωδικοποιημένη, είχαμε και ευμενή σχόλια για την πληρότητα μας.  Αντικρούσαμε κάθε δική τους άποψη και περιμένουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *