Εκδηλώσεις μνήμης  για την επέτειο της απελευθέρωσης της Καβάλας

Ιστορική ημέρα η σημερινή.. Ο Δήμος Καβάλας τιμώντας την 105η επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας στις 26 Ιουνίου 1913 από το Πολεμικό Ναυτικό, διοργάνωσε εκδήλωση τιμής και μνήμης.  

Πιο συγκεκριμένα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα ύψωσε στον ιστό έναντι του παλιού δικαστικού μεγάρου (Καμάρες), τη σημαία που κυμάτιζε στο Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» και αποτέλεσε δώρο του κυβερνήτη του ιστορικού σκάφους στην πόλη για τα Ελευθερία της το 2016.

Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 Στις 10 το πρωί σήμερα  η σημαία μεταφέρθηκε σε πομπή από την παραλία και δια μέσου της οδού Κουντουριώτου, σε ανάμνηση της ίδιας πορείας που διένυσε πριν 105 χρονιά το άγημα του Πολεμικού Ναυτικού μετά την απόβασή του στο λιμάνι της πόλης, έφτασε στις Καμάρες όπου έγινε η έπαρσή της. Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνου από τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και τον αντιπεριφερειάρχη Θόδωρο Μαρκόπουλο στο παλαιό μνημείο πεσόντων της πόλης.

«Εδώ από το μπαλκόνι των παλιών δικαστηρίων ο πλωτάρχης Κριεζής απευθύνθηκε στους ελεύθερους Καβαλιώτες που τον περίμεναν από κάτω με τις ελληνικές σημαίες. Την ελληνική σημαία υψώσαμε κι εμείς σήμερα για να δείξουμε ότι η πατρίδα μας είναι ελεύθερη, για να δείξουμε ότι η Μακεδονία μας είναι ελεύθερη», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα.

Η ΜΝΗΜΗ

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ.  Θόδωρος Μαρκόπουλος υπογράμμισε ότι  «Πριν από 105 χρόνια σαν σήμερα η Καβάλα συμπλήρωσε 522 χρόνια σκλαβιάς και απελευθερώθηκε από μια κατοχή, η οποία άφησε πολλά στίγματα πάνω στην πόλη. Καταρχάς συνετέλεσε στην αλλαγή του ίδιου του ονόματος της πόλης σε μια εκ βάθρων καταστροφή της και την είσοδό της σε μια νέα βάση την οποία γνωρίζουμε ως Καβάλα τα τελευταία 105 χρόνια. Πρέπει να στρέψουμε τη μνήμη μας σε αυτούς που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια, στο Πολεμικό Ναυτικό και την 7η Μεραρχία Πεζικού που απελευθέρωσαν την πόλη και να ευχηθούμε χρόνια πολλά σε όλους».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *