Εκδήλωση στο Λιμανάκι Σφαγείων σήμερα

Όπως είναι προγραμματισμένο, εκδήλωση με τίτλο, ”Δυο γειτονιές, μια ιστορία, συνεχίζουμε…”, θα πραγματοποιηθεί σήμερα   9 το βράδυ στο λιμανάκι των Σφαγείων, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε χθες  ο Νίκος Φιλόγλου, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων, υπογράμμισε αρχικά ότι η εν λόγω εκδήλωση θα είναι συνέχεια προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε με κύριο ομιλητή τον ιστορικό τον κ. Λυκουρίνο, ο οποίος έκανε εμπεριστατωμένη διάλεξη με το από πότε και από ποιους κατοικήθηκαν οι συνοικίες αυτές.

ΠΟΛΛΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ

”Θα προσπαθήσουμε να δείξουμε στους ανθρώπους που θα δουν την εκδήλωσή μας, πως ήρθαν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, με δρώμενα που θα περιλαμβάνουν καραβάκι και άμαξες, αλλά και μουσική, θέατρο και χορό. Καλούμε να έρθει ο κόσμος να παρακολουθήσει την εκδήλωσή μας, ώστε να δουν όλοι τι έγινε τότε. Η διάρκεια της εκδήλωσης είναι περίπου δυο ώρες με 70 χορευτές και πολλούς εθελοντές που βρίσκονται από πίσω. Η εκδήλωση ετοιμάστηκε περισσότερο από τρεις μήνες. Θα γίνει επίσης δενροφύτευση όπως έγινε τότε και από τον Ελ. Βενιζέλο και γενικότερα όλα τα δρώμενα της εποχής”, ανέφερε σχετικά στις δηλώσεις του ο κ. Φιλόγλου. 

ΕΝΑΡΞΗ

Από τη μεριά της η Μαρία Ελευθεριάδου, αντιπρόεδρος του συλλόγου, υπογράμμισε στις δηλώσεις της ότι  ”Για να γίνει η εκδήλωση εκτός από το πολυάριθμο προσωπικό χρειαζόμασταν και φορεσιές. Σε αυτό βοήθησαν και τους ευχαριστούμε πολύ, η Θρακική Εστία,ο χορευτικός όμιλος Ξάνθης, οι Ιχνηλάτες και το Λύκειο Ελληνίδων. Πρόκειται για ποικίλες φορεσιές από την ανατολική Θράκη, από τη Μικρασία, από τον Πόντο και θα γίνει αναφορά σε πολλά δρώμενα της εποχής. Ξεκινάμε από το 1919 την εκδήλωση και θα καταλήξουμε στο σήμερα. Ελπίζουμε στη συμπαράσταση όλων των Καβαλιωτών να δουν την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε στον σύλλογο”.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τέλος, ο Γιώργος Βασιλειάδης, χοροδιδάσκαλος και μέλος του συλλόγου σημείωσε στις δηλώσεις του ότι ”Θεωρούμε ότι συνεισφέρουμε στον πολιτισμό και στην ιστορία του τόπου μας, διότι όλο αυτό έχει στηθεί έτσι ώστε μέσα από το χοροθέατρο που θα κάνουμε να αναφέρονται τα ιστορικά γεγονότα και όχι μυθοπλασία. Μια ομάδα από τα μέλη του συλλόγου, πέντε άτομα, έγραψε και μόχθησε για να μπορέσουμε να δείξουμε στον λαό της Καβάλας κι όχι μόνο έστω να ξέρουν οι νέοι, αλλά και να θυμηθούν οι παλιοί το πως έγιναν αυτές οι δυο ιστορικές συνοικίες. Οι κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας και των Πεντακοσίων έχουν προσφέρει πολλά στην Καβάλα. Όλοι έβαλαν μεράκι και θέλουμε να το δείξουμε ότι μόχθησαν”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *