Εκδήλωση στο Αμφιθέατρο για θέματα γενικότερης υγείας

Μία ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  στο Αμφιθέατρο Καβάλας για θέματα γενικότερης υγείας. Σύμφωνα με τον παθολόγο κ. Ξενοφών Κροκίδη πραγματοποιήθηκε μία αναφορά στο θέμα του καρκίνου του μαστού όπου τα τελευταία ιατρικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Όπως ανέφερε αρχικά «Πράγματι κάναμε μια πολύ ωραία εκδήλωση,  δεν είχε βέβαια την ανάλογη ανταπόκριση. Βέβαια εμείς κάναμε μια καλή εργασία. Τρεις εισηγήσεις έγιναν λοιπόν. Η πρώτη ήταν από την κ. Χαμαλίδου που είναι ογκολόγος παθολόγος στο Νοσοκομείο, η οποία βέβαια φεύγει μια και παίρνει μόνιμη θέση στο ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη και η οποία μας μίλησε για τον καρκίνο του μαστού και μας είπε ότι έχουμε κατορθώσει σαν παγκόσμια και σαν ελληνική ιατρική κοινότητα να την μετατρέψουμε τελικά σαν μια χρόνια νόσο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε πρέπει όμως να γίνονται οι μαστογραφίες, οι υπέρηχοι, να ξεκινούν όλα την ηλικία που πρέπει, αρχικά με έναν υπέρηχο δηλαδή για να μην εκτίθεται κανείς άμεσα σε ακτινοβολία και μετά σε άλλη εξέταση.

Βέβαια όριο για το πότε θα σταματήσει κανείς να κάνει μαστογραφίες δεν υπάρχει. Αν κάποιος είναι λειτουργικός ακόμη και στην ηλικία των 80 ετών πρέπει να κάνει μια γυναίκα  μαστογραφία μια κι η πιθανότητα να εμφανισθεί καρκίνος του μαστού είναι 1-10.

Το αισιόδοξο είναι ότι πλέον μιλάμε για χρόνια νόσο! Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου ο κ. Κλειτσιώτης μας ανέφερε ότι η μητέρα του σε ηλικία 64 ετών διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού και σήμερα 94 ετών ζει και βασιλεύει έχοντας κάνει την αναγκαία επέμβαση τότε».

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Στην συνέχεια είχαμε ομιλία από τον ουρολόγο Θρασύβουλο Πανταζή, και μας μίλησε για την καλοήθη υπερπλασία προστάτη. Είναι αυτό που εμφανίζεται πάρα πολύ με μείωση της ποσότητας των ούρων κύρια.  Υπάρχουν βέβαια ειδικές εξετάσεις για να διαπιστώσουν το πρόβλημα ενώ μίλησε για το PSA το οποίο είναι επικίνδυνο κανείς να θεωρήσει ότι δεν τρέχει τίποτε όταν βρεθεί ….Ακόμη και νεαροί άνδρες έχουν θέμα ενώ τα αίτια είναι πολλά και υπάρχουν γνωστά φάρμακα για να βοηθήσουν τους πάσχοντες. Βέβαια πρέπει κανείς να παίρνει τα φάρμακα με ιατρική εντολή και να γίνεται και καρδιολογικός έλεγχος όταν έχουμε θέματα.

Τέλος εγώ μίλησα για την υπέρταση που αφορά πολλούς αλλά καλά ρυθμισμένοι είναι περί τις 350 χιλιάδες. Και το μήνυμα που δώσαμε  είναι ότι η σύγχρονη θεραπεία είναι μια συνδυασμένη θεραπεία για να ρυθμίσουμε την  πίεση κάτω από 14 η μεγάλη και κάτω από 9 η μικρή. Οι γιατροί πλέον μπορούν να συνταγογραφούμε  χάπια τρία σε ένα και αυτό που ονομάζαμε πριν συμμόρφωση του ασθενούς είναι εφικτό. Ένα χάπι την ημέρα δεν το ξεχνάει εύκολα ο ασθενής,. Άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και σωστή διατροφή δίδουν ομοίως καλά αποτελέσματα.

Περπάτημα γρήγορο και 2 ώρες την εβδομάδα με γοργό ρυθμό όμως, μειώνουν το καρδιακό κίνδυνο και όχι μόνο. Πρόληψη καρκίνου σε συνδυασμό με δίαιτα και άλλα μέτρα μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα».

ΠΕΡΙ ΓΡΙΠΗΣ

Μάλιστα στάθηκε ιδιαίτερα στην εποικοδομητική εκδήλωση ενώ θύμισε ότι αναμένουμε την αύξηση της γρίπης οπότε ακόμη και σήμερα δεν είναι αργά να κάνει κανείς το εμβόλιο. «Πέρσι αρκετοί πείσθηκαν και έκαναν πολλοί περισσότεροι από πρόπερσι το εμβόλιο. Το έκαναν και οι επαγγελματίες υγείας που επιτέλους υπάκουσαν! Πείθονται ολοένα και περισσότερο και στο τέλος θα δούμε τι πετύχαμε» τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *