Εκδήλωση μνήμης για τους χαμένους Έλληνες της Σμύρνης…

Η εκδήλωση μνήμης, που θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Καβάλας το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου στις 7.30’ το απόγευμα, για να τιμηθούν οι ψυχές των χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων που σφαγιάστηκαν στην καταστροφή της Σμύρνης, ήταν το θέμα συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν από κοινού, ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Φίλων Λόγιας, Παραδοσιακής και Βυζαντινής μουσικής «ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Καβάλας, Σοφία Νεοχωρίτου και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, Σοφία Τσίγκου.

’’Ο Δήμος Καβάλας τιμά την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Τιμά την ιερή μνήμη των μαρτύρων και θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής. Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην εκδήλωση – απόδοση φόρου τιμής,  που εμπνεύστηκε και διοργανώνει ο Σύλλογος «Ρωμανός ο Μελωδός»  και η Σοφία Νεοχωρίτου το Σάββατο το απόγευμα’’, ανέφερε αρχικά στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καβάλας. 

ΡΙΖΩΣΑΝ

’’Θα ήθελα να τονίσω ότι  στην γη της Μικράς Ασίας, από την εποχή του Ομήρου, που έφτασαν στα παράλια οι πρώτοι Ίωνες, οι Έλληνες ανέπτυξαν τις τέχνες, τον λόγο, την οικονομία. Πρωτοποριακοί, δημιουργικοί, υιοθετώντας πανανθρώπινες αξίες και τον Χριστιανισμό , στη συνέχεια, δημιούργησαν έναν θαυμαστό πολιτισμό. Ακόμη και μετά από την απόλυτη καταστροφή, ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας, με τα έντονα χαρακτηριστικά και τα μοναδικά του στοιχεία, μεταφέρθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες στα Ελληνικά εδάφη, στα οποία έφτιαξαν  καινούριες  εστίες, κουβαλώντας μαζί τους τις πικρές μνήμες τους, αλλά και τα ήθη και έθιμά τους, τις αξίες και τον πνευματικό πολιτισμό τους. Εδώ στην Καβάλα ρίζωσαν, δημιούργησαν δίνοντας μια άλλη εικόνα στην πόλη. Έχτισαν στην κυριολεξία αυτή την πόλη. Σήμερα στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Ως πρόσφυγες και ως Έλληνες, τιμούμε τη μνήμη τους και δηλώνουμε υπερήφανοι συνεχιστές της προσφοράς και του αγώνα τους’’, ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μουριάδης.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

’’Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται στον απόηχο θλιβερών γεγονότων που εξελίσσονται  τα τελευταία χρόνια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.Διόγκωση του προσφυγικού , μεταναστευτικού, συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, η ελληνική και τοπική κοινωνία εξακολουθεί να δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις μίας βαθειάς οικονομικής κρίσης, με οδυνηρά αποτελέσματα για την αγορά με αποτέλεσμα την διόγκωση της ανεργίας, στερώντας από τις νεότερες γενιές το δικαίωμα στην ελπίδα και το όνειρο. Αυτός ο παράδεισος της Ανατολής, όπως έχει χαρακτηριστεί από κάποιους μελετητές, έμελε να καταστραφεί μέσα σε μία κόλαση φωτιάς και απίστευτης θηριωδίας. Τον Σεπτέμβριο του 1922, η καταστροφή της Σμύρνης, ήταν ο επίλογος μίας σειράς πολιτικών και στρατιωτικών λαθών. Κυρίως όμως, ήταν το αποτέλεσμα μίας συμμαχικής προδοσίας, σ’ έναν πόλεμο που κάποιοι «έβλεπαν» τα πετρέλαια της Μοσούλης, γόνιμο έδαφος και φυσικούς πόρους για ανάπτυξη στρατηγικών και επιχειρήσεων, ενώ οι Έλληνες προσδοκούσαν την ένωση της Ελλάδας με τα Μικρασιατικά παράλια. Με την υπογραφή της συνθήκες της Λωζάνης, το 1923, ακολούθησε η υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών και ξεκίνησε η αποκατάσταση και η κοινωνική ένταξη των προσφύγων στην μητέρα Ελλάδα. Με την συνδρομή της Ελληνικής πολιτείας και του ντόπιου πληθυσμού, οι άνθρωποι που κοιμήθηκαν άρχοντες και ξύπνησαν πρόσφυγες, ξεκίνησαν μία νέα ζωή. Οι Έλληνες πρόσφυγες ενδυνάμωσαν τα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, τόνωσαν τα γράμματα, το εμπόριο την βιομηχανία την αγροτική οικονομία. Δημιούργησαν μια νέα δυναμική Ελλάδα, ειδικά εδώ στην Μακεδονία’’, υπογράμμισε καταληκτικά στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Καβάλας. 

ΣΙΩΠΗΛΑ

Από τη μεριά της η Σοφία Νεοχωρίτου δήλωσε: ’’Τα μέλη του συλλόγου «ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ» Καβάλας, προκειμένου να τιμήσουν τις ψυχές των χιλιάδων Ελλήνων και Αρμενίων που σφαγιάστηκαν, βασανίστηκαν και ξεριζώθηκαν από τον Κεμαλικό στρατό στην καταστροφή της Σμύρνης, θα αποτίσουν φόρο τιμής το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 7. 30 μ.μ. στην παραλία της Καβάλας. Ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου με τα κατηχητικά σχολεία των ενοριών, μαθητές του Μουσικού Σχολείου Καβάλας και άλλων σχολείων, μέλη όλων των προσφυγικών συλλόγων της πόλης που έχουν ενημερωθεί, ο σύλλογος Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων, ο Πολιτιστικός σύλλογος Δάτου, μαζί με όλους εσάς τους πολίτες, κρατώντας ένα κερί ή μια λαμπάδα στο χέρι, θα συναντηθούμε στην παραλία της Καβάλας, απέναντι από την ταβέρνα ΖΑΦΕΙΡΑ, πρώην τέρμα αστικών λεωφορείων. Στη συνέχεια τραγουδώντας όλοι μαζί θα κατευθυνθούμε από την οδό Κουντουριώτου προς τις Καμάρες και από το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, όπου και θα καταλήξουμε.  Σας περιμένουμε με το κεράκι σας, σιωπηλά και κατανυκτικά, όλοι μαζί να θυμηθούμε και να τραγουδήσουμε για τις ψυχές των προσφύγων μας’’.  

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τέλος, η Σοφία Τσίγκου, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Καβάλας, επισήμανε στις δηλώσεις της: ’’Τούτες τις μέρες του Σεπτεμβρίου η ματιά μας είναι στραμμένη στην Ανατολή και πιστεύω ότι τα ερεθίσματα της μνήμης είναι περισσότερο έντονα. Θέλω να συγχαρώ τη Σοφία Νεοχωρίτου για όλο αυτό που κάνει. Νομίζω είναι το καλύτερο μνημόσυνο, ένα απλό κεράκι, κι ένα τραγούδι για την ιστορία του μεγαλύτερου κομματιού της πόλης μας και την ευχαριστούμε που μας έβαλε μέσα σε όλο αυτό. Το ότι θα καταλήξει η πομπή στο μουσείου μικρασιατικού ελληνισμού, είναι σαν να πηγαίνει στο σπίτι της μνήμης. Σε αυτό το μουσείο συγκεντρώθηκε όλη η μνήμη των προγόνων μας. Εκτός από την εκδήλωση αυτή, ο σύλλογός μας την επόμενη μέρα θα κάνει μνημόσυνο μαζί με την πολιτεία, θα προσφέρουμε κόλλυβα και θα έχω την τιμή στον πανηγυρικό που θα εκφωνήσω να μιλήσω πιο πολύ για τα συναισθήματα όλων ημών που είμαστε απόγονοι αυτής της γενιάς και το μεσημέρι ο σύλλογός μας θα προσφέρει το Τραπέζι της Αγάπης εις μνήμην των προγόνων μας’’.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *