Εκδήλωση για τον διωγμό των Θρακών, ανοικτή πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Θρακικής Εστίας Καβάλας Νίκο Τσουμπάκη

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, η Θρακική Εστία Καβάλας και ο Σύλλογος Εβριτών Καβάλας «Ο Έβρος» διοργανώνουν την Κυριακή 2 Απριλίου την Ημέρα μνήμης των Διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού 1912-1922. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί με Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Καβάλας και θα ακολουθήσει ομιλία για το ιστορικό της ημέρας από τον θεολόγο – ιστορικό κ. Από τα Κομνηνό.  Σχετικές  δηλώσεις έκανε  ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας κ. Νίκος Τσουμπάκης.

Όπως τόνισε αρχικά «Η εκδήλωση αυτή εντάσσεται μέσα στις δραστηριότητές μας τις ετήσιες. Μάλιστα γίνεται και με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ελλάδος και βεβαίως γίνεται σε όλες τις πόλεις όπου δραστηριοποιούνται σύλλογοι που είναι μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Εμείς την Κυριακή στις εννιά το πρωί στο Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εβριτών αλλά και με άλλους συλλόγους από την επαρχία Καβάλας, θα τελέσουμε το μνημόσυνο για όλους αυτούς τους Θρακιώτες οι οποίοι εξοντώθηκαν εκείνο το δύσκολο χρονικό διάστημα με τις άθλιες συνθήκες της εποχής εκείνης 1914 – 1922. Αμέσως μετά θα υπάρξει ομιλία για το χρονικό των διωγμών από τον ιστορικό και θεολόγο κ. Κομνηνό Από τα.

Είναι μια εκδήλωση που γίνεται για να τιμήσει όλους τους Θρακιώτες, οι οποίοι πρόσφεραν τα πάντα στον αγώνα των Ελλήνων αλλά και όλους αυτούς που χάθηκαν σε αυτά τα δύσκολα χρόνια».

ΔΙΩΓΜΟΙ

Και πρόσθεσε πως «Να σκεφθεί κανείς ότι οι πρώτοι διωγμοί που ξεκίνησαν οι Τούρκοι σε συνεργασία με τους Γερμανούς ξεκίνησαν από την Ανατολική Θράκη. Και μετά επεκτάθηκαν στην Μικρά Ασία και στον Πόντο. Αυτή την ημέρα τιμούμε και θα γίνουν δράσεις σε διάφορες πόλεις όπως και στην Καβάλα.

Εμείς λοιπόν καλούμε όλους τους δημότες και όλους τους Θρακιώτες ώστε να έρθουν στην εκκλησία και να τιμήσουν τη μνήμη των Θρακιωτών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι  εκείνη την επίμαχη εποχή πάνω από 250.000  Θρακιώτες χάθηκαν οριστικά. Ο κ. Τσουμπάκης ανέφερε επί τούτου ότι «Πράγματι χάθηκαν πολλοί Θρακιώτες. Όμως και με τις μετακινήσεις των Θρακιωτών – είτε αυτές γινόταν στην Ανατολική Ρωμυλία είτε στην Ανατολική Θράκη – απλά δεν σήμαιναν και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί μετακινούνταν και στο εσωτερικό της Τουρκίας οπότε και εκεί χάθηκαν πολλοί. Όλα αυτά βέβαια από στοιχεία που έχουμε του 1920 και ξέρουμε ότι δεν ξαναήρθαν πίσω στην πατρίδα τους, στην Ανατολική Θράκη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση