Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνεται σήμερα από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου

Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνεται σήμερα στις 7 το απόγευμα από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου στον χώρο του Πνευματικού Κέντρου της. Σύμφωνα με τον παθολόγο κ. Ξενοφώντα Κροκίδη είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία που αναμένεται να έχει επιτυχία.

Συγκεκριμένα είπε ότι «η ψυχή της εκδήλωσης είναι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Στέφανος και γίνεται με αφορμή τη δημιουργία ενός εθελοντικού συλλόγου αιμοδοτών από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Είναι η εναρκτήρια εκδήλωση. Θα γίνει εισήγηση από μένα που θα περιγράψω το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της αιμοδοσίας και στη συνέχεια η διευθύντρια της αιμοδοσίας του Νοσοκομείο Καβάλας η κα Ευαγγελία Πανώρη θα μιλήσει για τις δράσεις του τμήματος. Στο νομό Καβάλας δραστηριοποιούνται περίπου 24-25 σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών. Η μήτρα όλων αυτών των συλλόγων είναι ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Καβάλας «Στέλλα Μανώλα Κούρτη» που ονομάζεται έτσι γιατί διαχρονικά συνεργαζόταν άριστα με το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και η τότε διευθύντρια ονομαζόταν Στέλλα Μανώλα Κούρτη. Σκοπός της δράσης είναι να κερδίσουμε νέους εθελοντές αιμοδότες. Νέους σε ηλικία αλλά και νέους στο κίνημα της αιμοδοσίας. Δυστυχώς η Ελλάδα ανήκει σε μία μικρή κατηγορία ευρωπαϊκών χωρών που δεν είναι αυτάρκης στο αίμα. Γι’ αυτό το 5% των αναγκών μας το κάνουμε εισαγωγή από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό. Κι αυτό κοστίζει γύρω στα 160 ευρώ τη φιάλη.

Όλα τα τμήματα αιμοδοσίας έχουν σοβαρά προβλήματα. Τμήματα έχουν μόνο τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας, όχι τα μικρά ούτε τα ιδιωτικά, διότι η διαχείριση του αίματος κοστίζει και κανείς ιδιώτης δεν μπαίνει σ’ αυτήν την περιπέτεια».

Συνέχισε λέγοντας ότι «εκτός από την αιμοδοτική άδεια που δίνεται μέχρι τώρα σε στρατιώτες, δημοσίους υπαλλήλους κλπ, έχει ψηφιστεί και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης στις 20 και 21 του μήνα, στο τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καβάλας, όσοι θέλουν να στηρίξουν το έργο του νέου συλλόγου, να έρθουν να δώσουν πολύ λίγο από το αίμα τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *