«Είναι στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας να προωθήσει την ιδιωτική παιδεία», σχολιάζει η βουλευτής, Τάνια Ελευθεριάδου για την αναστολή λειτουργίας πανεπιστημιακών τμημάτων

Δεν θα λειτουργήσουν φέτος τα 2 νέα τμήματα για τους αποφοίτους του ΕΠΑΛ Καβάλας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, πρώην ΤΕΙ. Τα προγράμματα ανεστάλησαν με απόφαση της υπουργού Παιδείας κ. Κεραμέως, όπως δήλωσε η βουλευτής κ. Τάνια Ελευθεριάδου.

Η κ. Ελευθεριάδου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέσπισε διετή προγράμματα φοίτησης σε 11 πανεπιστήμια της χώρας, ανάμεσα στα οποία και της Καβάλας, για να μπορέσουν εκεί να φοιτήσουν απόφοιτοι του ΕΠΑΛ οι οποίοι σε άλλη περίπτωση θα είχαν ως μοναδική επιλογή τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Το ποσό που δεσμεύτηκε ήταν 1,8 εκ ευρώ από τον πρώην υπουργό Παιδείας τον κ. Γαβρόγλου και άμεσα από Σεπτέμβρη θα άρχιζε αυτή η λειτουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών. Στο πανεπιστήμιο της Καβάλας θα άρχιζαν τη λειτουργία τους δύο προγράμματα, Εγκαταστάτες Φυσικού Αερίου και Τεχνικών Συστημάτων Πλοίων. Επομένως, δεκάδες παιδιά στην Καβάλα, απόφοιτοι ΕΠΑΛ, θα μπορούσαν να φοιτήσουν σ’ αυτά τα προγράμματα. Και μάλιστα είχαν προγραμματίσει να φοιτήσουν σ’ αυτά. Την Πέμπτη πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να αναστείλει αυτά τα διετή προγράμματα και μ’ αυτόν τον τρόπο βάλλονται χιλιάδες απόφοιτοι ανά την Ελλάδα, οι οποίοι θα φοιτούσαν δωρεάν σ’ αυτά και τώρα θα πρέπει να απευθυνθούν στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Αυτό, βέβαια, το είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την πρόθεσή της να μειώσει 30% τις θέσεις εισαγωγής στα δημόσια πανεπιστήμια και αυτό κατά την άποψή μας, η οποία δεν διαψεύδεται από τις ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα, είναι στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας να προωθήσει την ιδιωτική παιδεία και γενικότερα να ιδιωτικοποιήσει το κράτος σε όλους τους τομείς».

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟΥ

Για το αν είναι οικονομικοί οι λόγοι ή όχι, είπε ότι «αυτό το θέμα με τους οικονομικούς λόγους δεν το έχει πει ούτε η Νέα Δημοκρατία, δεν μπορώ να καταλάβω από πού έχει προκύψει. Δεν υπάρχει τέτοιο επιχείρημα στην ανακοίνωσή της. Υπάρχει το επιχείρημα ότι το θεσμικό πλαίσιο πρέπει να το ξαναδούμε και ότι θα δημιουργήσουμε κάτι άλλο. Δεν μπορείς, όμως, να αναστέλλεις, ουσιαστικά να καταργείς προγράμματα σπουδών χωρίς να έχεις ήδη προετοιμάσει, ανακοινώσει και υλοποιήσει κάτι καινούργιο. Αυτά τα παιδιά τα οποία είχαν σκοπό από Σεπτέμβριο να φοιτήσουν σ’ αυτά τα προγράμματα, τι θα κάνουν τώρα; Η μόνη επιλογή τους είναι τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Ρωτάτε τις οικογένειες αυτές αν έχουν τα χρήματα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά ΙΕΚ;».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *