«Είναι σημαντική η προστασία του παιδιού σε καταναλωτικά ζητήματα» δηλώνει η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας   Κατερίνα Γεροστεργίου

Προσφάτως δημιουργήθηκε μία Επιτροπή για Ανήλικους Καταναλωτές όπως το επιβεβαίωσε η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας κ. Κατερίνα Γεροστεργίου.

Μία Επιτροπή που πραγματικά έλειπε και την οποία η κ. Γεροστεργίου την χαρακτήρισε πολύ σημαντική.

«Πραγματικά οι ανήλικοι καταναλωτές αποτελούν μια πολύ υψηλή ομάδα καταναλωτών όμως συγχρόνως είναι και η πιο ευάλωτη ομάδα καταναλωτών για αυτό ακριβώς και ο νόμος που αφορά στην προστασία του καταναλωτή έχει συμπεριλάβει και σε ειδικό άρθρο αυτή την ομάδα του ανήλικου καταναλωτή και κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία της ψυχικής του υγείας από αθέμιτες και επιθετικές εμπορικές πρακτικές που αφορούν στην πώληση διαφόρων προϊόντων, διαφημίσεων κλπ σε ό,τι αφορά δηλαδή το παιδί.

Τέτοια παραδείγματα έχουμε και το έργο της επιτροπής είναι να εξετάζει τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες είτε θα έρχονται από καταγγελίες μέσω των γονέων είτε αυτοί καταγγέλλουν στην επιτροπή μόνοι τους, είτε μέσω των φορέων όπως είναι οι Σύλλογοι Γονέων είτε από εταιρείες και άλλους φορείς που ασχολούνται με το παιδί. Και βέβαια και η ίδια η επιτροπή εξετάζει θέματα που αφορούν στο όλο κεφάλαιο που λέγεται παιδί.

Για αυτό και είναι μια πολύ σημαντική παράμετρος η έναρξη λειτουργίας της εν λόγω επιτροπής, μια πολύ σημαντική επιτροπή που έχει την δυνατότητα να εισηγηθεί ακόμη και τη διακοπή προβολής διαφήμισης ή και πώλησης προϊόντων τα οποία  προσβάλλουν στην προσωπικότητα των παιδιών και έχουν αρνητικές συνέπειες για την ψυχική τους υγείας» σημείωσε αρχικά.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Πρόσθεσε δε πως «Επίσης προστατεύουν τα παιδιά  και από το ενδεχόμενο παραπλάνησης ενώ ας σκεφτούμε λίγο τι γίνεται την περίοδο των γιορτών που βρίσκεται εμπρός μας. Είναι η πώληση παιχνιδιών ή και περίοδος πώλησης σχολικών αγαθών.

Πέρα βέβαια από εορταστικές περιόδους όπου έχουμε κυριολεκτικά διαφημίσεις που κατακλύζουν τα παιδιά είναι και η άλλη περίοδος του έτους που έχουμε καταιγισμό διαφημίσεων.

Στην επιτροπή συμμετέχει με Πρόεδρο τον κ. Μόσχου, βοηθό του συνηγόρου του πολίτη σε θέματα δικαιωμάτων του παιδιού, ο κ. Σταμούλας από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, η κ. Ίσχαρη επίκουρος καθηγήτρια της συμβουλευτικής ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ο κ. Αχμιάδης, γενικός γραμματέας της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο κ. Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Συνδέσμου  Ελλήνων Βιοτεχνικών παιδικών παιχνιδιών και παιδικών αμαξιδίων, ο κ. Νικολαίδης διευθυντής της Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας και Προστασίας του παιδιού,  η κ.  Κελιδάκη, νομική σύμβουλος της ελληνικής εταιρείας εμπορίου και επιχειρηματικότητας και εγώ ως εκπρόσωπος του εθνικού συμβουλίου καταναλωτή και αγοράς, εκλεγμένο μέλος.

Αυτή η επιτροπή συνεδριάζει τακτικά, κάθε μήνα μια φορά σίγουρα και εξετάζει όλα αυτά τα θέματα που είπαμε προηγουμένως.

Δεν είναι λίγα αυτά τα θέματα και έχουμε στόχο ως επιτροπή που δεν λειτουργούσε ένα διάστημα λόγω μη συγκρότησης του συμβουλίου καταναλωτή και αγοράς, οπότε ουσιαστικά είχε περιέλθει σε αδράνεια και τώρα έχουμε ξεκινήσει δυναμικά».

Η ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ

Καταληκτικά τόνισε πως «Στόχος της επιτροπής εξάλλου είναι και η δημοσιοποίηση της λειτουργίας της για να μπορέσει να ενημερωθεί και η σχολική κοινότητα όσο και οι γονείς και οι φορείς που ασχολούνται με θέματα προστασίας του παιδιού, ώστε να γνωρίσουμε την ύπαρξη της και όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου αυτή η ευάλωτη ομάδα πληθυσμού, τα παιδιά να είναι προστατευμένα από τις πρακτικές αυτές που λειτουργούν εις βάρος τους. Και ένας πολύ σημαντικός τομέας αυτής της δράσης είναι και το διαδίκτυο.

Τα θέματα που εξετάσαμε την προηγούμενη φορά αφορούσαν τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου αφού και τα ίδια τα παιδιά μπορούν να παραγγείλουν. Ακόμη και οι γονείς μπορούν να παραπλανηθούν και να αγοράσουν προϊόντα μέσα από το διαδίκτυο. Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.