Δυσαρέσκεια στον Εμπορικό Σύλλογο Καβάλας για την αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών στο θέμα του παραεμπορίου

Τεράστιο χαρακτήρισε το πρόβλημα με το παραεμπόριο στην Καβάλα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Βασίλης Λεμονίδης. Μάλιστα κάλεσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν την δουλειά τους ως οφείλουν…

Είπε χαρακτηριστικά και σε αρκετά έντονο ύφος ότι «το παραεμπόριο αυτήν την εποχή όχι μόνο αυγατίζει, αλλά το τελευταίο χρονικό διάστημα τρέχει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Και το παραεμπόριο αλλά και η φοροδιαφυγή γενικότερα, δηλαδή τα χαμένα έσοδα για το ελληνικό κράτος. Κάποιοι που είναι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, στα υπουργεία, οι βουλευτές, δεν έχουν καταλάβει ίσως ότι εμείς δεν φωνάζουμε για τα καταστήματα και για τους συναδέλφους που φυσικά αυτούς εκπροσωπούμε και γι’ αυτούς φωνάζουμε, αλλά υπάρχει και μία άλλη παράμετρος που είναι πολύ σημαντική: φωνάζουμε και για τα έσοδα του κράτους. Ακούει κανείς; Από όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούνται ότι είναι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ακούει κανείς; Δεύτερη φορά… Ίσως να το πω κι άλλες φορές μέχρι να τελειώσουμε, μήπως και καταλάβουν ότι η αγωνία, πλέον και η αγανάκτηση όλων των εμπόρων και συναδέλφων είναι τεράστια. Ακούει κανείς από αυτούς τους ιθύνοντες; Δεν πηγαίνουν καθόλου για μπάνιο; Δεν κατεβαίνουν στην παραλιακή ζώνη; Δεν κυκλοφορούν καθόλου στην αγορά; Εκεί που κυκλοφορούν καθημερινά άνθρωποι οι οποίοι πουλάνε προϊόντα κάθε λογής, παρανόμως; Εμείς, στο στεγασμένο εμπόριο το οποίο καθημερινά βρισκόμαστε κάτω από έλεγχο, όλων των μηχανισμών, είτε είναι η Επιθεώρηση Εργασίας, είτε είναι ο ΣΔΟΕ, είτε είναι η Δημοτική Αστυνομία, είτε είναι η Ελληνική Αστυνομία, είτε είναι το Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, είναι οτιδήποτε καταστήματα, ελεγχόμαστε και φυσικά επουδενί δεν έχουμε πει «όχι» στον έλεγχο. Οι παράνομοι, αυτοί που μπαινοβγαίνουν από τα σύνορα, με πινακίδες ξένες, πουλάνε προϊόντα τα οποία είναι παράνομα, το λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων, που τόσα χρόνια όλοι οι ιθύνοντες το ξέρουν και το λένε και σαν καραμελίτσα, έχουν καθόλου όρεξη να το αντιμετωπίσουν; Ακούει κανένας υπεύθυνος ή ανεύθυνος απ’ όλους αυτούς που βρίσκονται σε θέσεις που μπορούν να κάνουν κάτι; Εμείς σαν Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας δεν θα σταματήσουμε να είμαστε η μύγα που θα μπαίνει μέσα στο ρουθούνι τους και θα τους ενοχλούμε όταν θέλουμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα των μελών μας. Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε όταν χάνονται έσοδα από τις τσέπες μας χωρίς λόγο. Γιατί; Γιατί κάποιοι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Γιατί κάποιοι δεν βγαίνουν να ελέγξουν ενώ φυσικά στα δικά μας καταστήματα ελέγχουν σχεδόν καθημερινά. Και η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία και η Επιθεώρηση Εργασίας και ο ΣΔΟΕ εδώ και δύο εβδομάδες βρίσκεται με κλιμάκιο και ελέγχει μαγαζιά. Και καλά κάνουν. Να είμαστε νόμιμοι. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχει αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός».

«ΕΞΙ ΔΙΣ ΧΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Ακολούθως σε έντονο ύφος δήλωσε ότι «Φτάνει, πια. Ακούνε, λοιπόν, όλοι αυτοί οι οποίοι μπορούσαν να λύσουν εν μία νυκτί πολλά από τα προβλήματα πριν εκλεγούνε; Και δεν μιλάω μόνο για την κυβέρνηση που έχουμε. Και η προηγούμενη και δεν ξέρω αν και η επόμενη θα κωφεύουν πάνω σε ένα πρόβλημα το οποίο, άκουσον- άκουσον, ο τζίρος του παραεμπορίου ανέρχεται στα 20 δις. Έξι δις χάνει το Δημόσιο, κάθε χρόνο. Ας κυνηγήσουν, λοιπόν, το στεγασμένο εμπόριο για την απόδειξη των 5 ευρώ και του ενός ευρώ -και το ξαναλέω, θα είμαι ο πρώτος που θα επικρίνω κάποιον συνάδελφο που είναι παράνομος και δεν ακολουθεί τα νόμιμα. Έξι δισεκατομμύρια χάνει το Δημόσιο… Ενδιαφέρονται καθόλου για τα έσοδα τα δικά μας, του κράτους; Αν ενδιαφέρονται, ας πράξουν τα δέοντα».

«ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΜΑ’Ι’Ο ΜΕΧΡΙ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ»

Στην συνέχεια τόνισε ότι «Κάναμε πέρυσι μία σύσκεψη. Τι αποτέλεσμα είχε; Μόλις θορυβούνται λίγο, να βγαίνουν και να κάνουν κάποιους ελέγχους. Όχι. Εγώ θέλω από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο να μην υπάρχει ούτε ένας μικροπωλητής παράνομος. Ούτε ένας ο οποίος να πουλάει από γλαστράκια που είδα την περασμένη βδομάδα, δηλαδή κηπευτικά, από είδη ένδυσης- υπόδησης, από γυαλιά.

Παράδειγμα: Την Κυριακή βρισκόμουν σε μία παραλία στην οποία ένας από τους φίλους μου πουλάει οπτικά. Και περνάει παράνομος πλανόδιος πωλητής που είχε γυαλιά. Συγνώμη, τι πρέπει να κάνει αυτός ο άνθρωπος; Μήπως αυτοί οι οποίοι δουλεύουν στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και στις υπηρεσίες, δεν πάνε για μπάνιο; Μήπως δεν κυκλοφορούν καθόλου στην παραλία; Δεν βλέπουν; Ή ζουν σε άλλη πόλη; Ας ξυπνήσουμε, λοιπόν, και κυρίως αναφέρομαι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι πρέπει να έχουν κάτω από την εποπτεία τους όλο αυτό που λέγεται παραεμπόριο και πάταξή του, ας ξυπνήσουν, να δουλέψουν. Οι δικαιολογίες τύπου έλλειψη προσωπικού δεν υφίστανται γιατί έλλειψη προσωπικού φυσικά δεν υπάρχει για το στεγασμένο εμπόριο. Και ώρες και μέρες βρίσκουμε εκεί. Ας βρούνε και ώρες και μέρες, λοιπόν, να πατάξουν το παραεμπόριο το οποίο, αν το σκεφτούνε, κάνει κακό και στη δικιά τους τσέπη. Άντε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να σηκωθούν λίγο από τις καρέκλες και να ελέγξουν το παραεμπόριο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *