Δυναμική διαμαρτυρία καθαριστριών σχολικών κτηρίων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας που έκλεισαν για δυο ώρες την οδό Κύπρου

Όπως ήταν προγραμματισμένο, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κάτω από το δημαρχείο της Καβάλας, πραγματοποίησαν χθες το πρωί  οι καθαρίστριες σχολικών κτηρίων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που είχε εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Σε ιδιαίτερα αγωνιστικό κλίμα, οι συγκεντρωμένες καθαρίστριες, έκλεισαν συμβολικά για δυο περίπου ώρες την οδό Κύπρου, φωνάζοντας συνθήματα και αναρτώντας πανό σχετικά με τα αιτήματά τους.

ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ…

Η κ.  Φωφώ Στρουμπούλη, πρόεδρος των καθαριστριών των σχολικών κτηρίων της Περιφερειακής Ενότητας  Καβάλας, τόνισε στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι  «Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε για τα αιτήματά μας, για να στηρίξουμε τον δίκαιο αγώνα μας, να ακουστεί η φωνή μας, γιατί οι συνθήκες που δουλεύουμε είναι συνθήκες γαλέρας, είμαστε απλήρωτες, μας έταξαν μονιμοποίηση και δεν την έχουμε. Είμαστε χρόνια στη δουλειά και κάτι πρέπει να γίνει επιτέλους. Επειδή δεν πάει άλλο η κατάσταση, θα πάρουμε ό,τι δικαιούμαστε».

ΔΟΥΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΜΗ

Ερωτηθείσα σχετικά με τους μισθούς που έχουν λαμβάνειν οι καθαρίστριες η κ. Στρουμπούλη απάντησε ότι  «Η τελευταία μισθοδοσία που λάβαμε ήταν αυτή του Μαρτίου. Δεν ξέρουμε πότε θα έρθει του Απριλίου και του Μαϊου. Σαν δήμος Καβάλας βέβαια έχουμε το αβαντάζ ότι η δήμαρχος μας στηρίζει και μας πληρώνει, αλλά δεν πάει να πει αυτό ότι δεν πρέπει να έρχονται χρήματα. Υπάρχουν δήμοι βλέπε Χρυσούπολη, Ελευθερούπολη, όπου είναι απλήρωτοι. Υπογράφουν σύμβαση που γράφει αναλυτικά ότι σε δέκα μήνες θα έχουμε δέκα ισόποσες δόσεις των μισθών μας κι εμείς δεν το έχουμε δει ποτέ. Δεν μπορούμε να ζούμε σε αυτές τις συνθήκες να μας βάζουν να υπογράφουμε για να κάνουμε δουλειά χωρίς να πληρωνόμαστε».

Αναφορικά με τα ποσά των μισθών που λαμβάνουν οι καθαρίστριες των σχολικών μονάδων της Π.Ε., η κ. Στρουμπούλη επισήμανε ότι  «Μιλάμε για μισθούς από 150 ευρώ μέχρι 400 ευρώ! Πληρωνόμαστε 0,70 ευρώ την αίθουσα, ούτε αλλοδαπός! Δεν έχουμε δικαίωμα ούτε στη μητρότητα».

Να σημειωθεί ότι στην Καβάλα οι καθαρίστριες είναι συνολικά 80 άτομα και 160 στην Π.Ε., ενώ μόλις 12 είναι οι μόνιμες καθαρίστριες.

ΕΞΗΡΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

Τον αγώνα των καθαριστριών στήριξαν με την παρουσία τους, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Κώστας Ποδάρας, ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Απόστολος Μουμτσάκης, η πρόεδρος της ένωσης γονέων Καβάλας, Μαριάνα Δρόσου, ο αναπληρωτής πρόεδρος των εργαζομένων στα λιπάσματα, Σταύρος Μάνταλος, ο πρόεδρος των εργαζομένων της Kavala Oil, Μανόλης Κελαϊδάκης, ο Νίκος Παρδαλίδης, εκπρόσωπος του σωματείου λιμενεργατών Καβάλας και ο Ευθύμης Μακρογιάννης εκ μέρους του συλλόγου ιατρικών επισκεπτών.

Ακολούθησε συνάντηση με τη δήμαρχο Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, η οποία εξήρε τον ρόλο των καθαριστριών, επισημαίνοντας με έμφαση ότι είναι άδικο να σέρνονται σε ένα τέτοιο καθεστώς αβεβαιότητας.

ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η κ. Τσανάκα ρώτησε την κ. Στρουμπούλη για το αν υπάρχει ελπίδα να δικαιωθούν οι καθαρίστριες κι εκείνη απάντησε πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, καθώς στένεψαν τα περιθώρια, υπογραμμίζοντας πως ό,τι είναι να γίνει θα γίνει μέχρι και τον Φεβρουάριο, ενώ συμπλήρωσε πως για τους κυβερνώντες δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες.

Η κ. Στρουμπούλη επέδωσε το ψήφισμα των καθαριστριών στη δήμαρχο Καβάλας, ενώ μετά από παραμονή δυο περίπου ωρών επί της οδού Κύπρου, με πορεία μετέβησαν στα γραφεία του τοπικού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όπου και πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *