Διευκρινήσεις για το νέο επενδυτικό σχήμα στην ΒΦΛ ζητά ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νίκος Βογιατζίδης

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Νεφελούδης βρέθηκε για ένα διήμερο στην  Καβάλα με τον  πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.  Στο πλαίσιο αυτό έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους τονίζοντας την συγκρατημένη αισιοδοξία του για τις επικείμενες εθνικές εκλογές.  Παράλληλα δήλωσε ότι υπάρχει νέο επενδυτικό σχήμα για την ΒΦΛ. Για το τελευταίο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΒΦΛ κ. Βογιατζίδης δήλωσε πως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες.

Όπως ανέφερε «Η είδηση είναι μια είδηση που μάθαμε μαζί με τους δημοσιογράφους και χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης διότι το γεγονός ότι έχει βρεθεί ένα μόνο επενδυτικό σχήμα δεν λέει τίποτε.

Πρέπει να δούμε ποιος ηγείται της προσπάθειας, για το τι ηγετικό σχήμα μιλάμε, μην εννοεί κανείς το άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς…… Και πρέπει να δούμε μη τυχόν από πίσω είναι και πάλι ο κ. Λαυρεντιάδης.

Ακριβώς επειδή υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα και είναι πολύ πολύπλοκο το δικό μας το ζήτημα και εμπλέκονται θέματα δικαιοσύνης – έχουν ήδη ασκηθεί δύο ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για τον τρόπο που συστάθηκαν και λειτούργησαν οι εταιρείες – και το γεγονός της εξυγίανσης δεν είναι ένα απλό γεγονός που μπορεί έτσι εύκολα να απαντηθεί.

Διότι πιστεύω ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία πρέπει να έρθουν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Και δεν γίνεται ένα τέτοιο κομμάτι εξυγίανσης για την λειτουργία της μοναδικής λιπασματοβιομηχανίας στην χώρα να μην γίνει με απόλυτη διαφάνεια ώστε να ξέρουμε για το τι ακριβώς εργοστάσιο μιλάμε».

ΠΕΡΙ ΔΕΠΑ

Πρόσθεσε δε πως «Αυτό που έχει καταδειχθεί μέσα από το δικό μας αγώνα αλλά και μέσα από τις μηνύσεις που έχουν υποβάλλει οι τράπεζες και η ΔΕΠΑ έχει διαφανεί ότι υπάρχουν παρένθετες εταιρείες, μέσα από τις οποίες έχει μπει όλο το σύστημα Λαυρεντιάδη και όλα έγιναν με έναν συγκεκριμένο σκοπό.

Αν λοιπόν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εξυγίανση προφανώς θεωρώ ότι θα μιλάμε για αυτή που θα φέρει μια εταιρεία – αυτή που προσπαθήθηκε να φύγει από την μέση με δόλιο τρόπο και μιλώ για την ΕLFE  από την οποία και εμείς φύγαμε να αναλάβει και την λειτουργία εν τέλει του εργοστασίου!

Κάτι τέτοιο στην εργασία μας εμείς δεν το βλέπουμε. Και αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν».

ΟΛΑ ΠΙΘΑΝΑ

Ο ίδιος εκτιμά ότι όλα είναι πιθανά. «Εμείς δεν θα μιλήσουμε για το ποιος είναι στην πολιτική σκηνή, είναι όμως η βιωσιμότητα του εργοστασίου στη βάση της πλήρους νομιμότητας και όχι των παρένθετων εταιρειών, στη βάση να εξασφαλισθούν όλες οι θέσεις εργασίας αλλά και οι σχέσεις εργασίας.

Διότι εδώ αυτή την ώρα έχουμε μόνο εργαζόμενους σε ομηρία. Εμείς επιστρέψαμε αλλά είμαστε όμηροι μιας εξυγίανσης που ποτέ δεν βλέπουμε και βλέπουμε όμηρους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άτομα που γίνονται τελικά παιχνίδι πολιτικών και που δεν δουλεύουν με όρους που θα έπρεπε να δουλεύουν μονάδες ωσάν αυτή  των λιπασμάτων.

Μέσα στο εργοστάσιο αυτή την ώρα δεν υπάρχει μια ομαλότητα. Υπάρχουν πολλά πράγματα διαστρεβλωμένα και αυτό δημιουργεί διάφορα προβλήματα τα οποία νομίζω ότι θα έπρεπε να αποτελέσουν αντικείμενο σοβαρής αντιμετώπισης μέσα από το πρίσμα του υπουργείου Εργασίας.

Εδώ υπάρχουν τεράστια ζητήματα ασφαλείας και συνολικής διαχείρισης όλου του εργοστασίου. Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι το εργοστάσιο δεν μπορεί να συνεχίσει να δουλεύει με αυτή την μορφή., Δεν είναι ένα εργοστάσιο που θα θέλαμε εμείς οι εργαζόμενοι, μια μονάδα που θα έδιδε ασφαλείς θέσεις εργασίας και μέσα από αυτές θα εξασφαλίζονταν και η ασφαλή του λειτουργία».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Αυτή την ώρα ο κ. Βογιατζίδης εκτιμά ότι εργάζονται 600 εργαζόμενοι. «Ο αριθμός των εργαζομένων πάντα περίπου τόσος ήταν. Όλες οι μονάδες ήταν σε λειτουργία και θέλουμε να δούμε πως έχει σκοπό να λειτουργήσει το εργοστάσιο το νέο επενδυτικό σχήμα.

Αυτές οι καταστάσεις δεν λύνονται με τα ελάχιστα αλλά με τα μέγιστα και δίδοντας μας κάποιος την πλήρη εικόνα. Ο καταλληλότερος να απαντήσει είναι η κυβέρνηση για το τι διαδικασίες έχουν συντελεστεί. Εμείς δεν ξέρουμε τι θέλουν να κάνουν. Η επικοινωνία με την εταιρεία είναι ελάχιστη. Εμείς ζητάμε το σχέδιο της εξυγίανσης αλλά η εταιρεία δεν δίδει στοιχεία και μιλά αόριστα για ένα σχέδιο εξυγίανσης. Από ποιους ελέγχονται τελικά; Εμείς λειτουργούμε. Το μόνο νόμιμο σωματείο τέλος είναι το δικό μας και έχει αναγνωρισθεί από όλα τα νόμιμα εκπροσωπούμενα συνδικαλιστικά όργανα και όλα τα άλλα είναι φερέφωνα με ψευτοπροέδρους που δεν θέτουν ούτε ένα ζήτημα εργατικό και παρά μόνο εκφράζουν τις ανησυχίες του εργοδότη».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *