Διαμαρτυρία το απόγευμα των κατοίκων Περιγιαλίου για τους πρόσφυγες…

Όπως ήταν προγραμματισμένο, σε ολιγόλεπτο συμβολικό αποκλεισμό της Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, μπροστά από την είσοδο του πρώην στρατοπέδου ”Ασημακοπούλου”, προχώρησαν σήμερα το απόγευμα στις 5.20  τα μέλη 11 Συνοικιακών Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Καβάλας, αντιδρώντας στην μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην πόλη.Ο πρόεδρος του συλλόγου « Άγιος Τρύφωνας» του Περιγιαλίου, ο κ. Κουμουσίδης, δήλωσε πάντως στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι δεν τον ικανοποίησε η συμμετοχή των πολιτών στο κάλεσμα των Συλλόγων. ”Μια Καβάλα με 80.000 κατοίκους δεν μπορεί να έχει τόσο λίγο κόσμο σε μια συγκέντρωση. Ίσως γιατί το πρόβλημα το έχει το Περιγιάλι. Σήμερα όμως το έχει το Περιγιάλι, αύριο θα το έχουν όλοι!”, είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς για το τι μπορεί να πήγε λάθος κι η συμμετοχή ήταν σχετικά μικρή απάντησε: ”Δεν μπορώ να ξέρω γιατί δεν ήρθε ο κόσμος! Ίσως αδιαφορία; Τι να πω; Δεν μπορώ να κρίνω τον κόσμο. Εμείς κλείσαμε τον δρόμο συμβολικά για πέντε λεπτά μετά από συνεννόηση με την Αστυνομία. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα σε κανέναν. Η συγκέντρωσή μας, τονίζω, ήταν φιλειρηνική”. Παράλληλα, ο κ. Κουμουσίδης δήλωσε ότι οι υπογραφές που συγκεντρώνονται θα παραδοθούν στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.

ΚΑΜΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ

”Κάποιοι δεν ξέρουν ότι το πρόβλημα θα φτάσει και στα σπίτια τους. Σήμερα είναι 500 στο πρώην στρατόπεδο, μας είπαν ότι θα έρθουν άλλοι 400. Εγώ λέω ότι το στρατόπεδο παίρνει πάνω από 10.000 άτομα. Ποιος μου λέει εμένα ότι δεν θα το γεμίσουν; Το εγγυάται κανένας;”, είπε ακόμη ο κ. Κουμουσίδης. Ερωτηθείς για το αν τελικά ήταν λάθος κίνηση να γίνει η κινητοποίηση απάντησε: ”Όχι, δεν ήταν λάθος. Μόνο αν έρθουν οι πολίτες να μείνουν στην περιοχή μας θα καταλάβουν. Μας έχουν κλέψει, δεν μας έχουν αφήσει ούτε κήπους, ούτε σπίτια, τίποτα. Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τι περνάμε αν δεν το ζήσει. Εύχομαι να πετύχουμε κάτι για να γλιτώσει η υπόλοιπη Καβάλα”.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ

”Δηλώνουμε την αντίθεσή μας με ό,τι δρομολογείται ερήμην της πόλης και των πολιτών. Δυστυχώς για αυτούς που επένδυσαν στη μη επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης τα αποτελέσματα είναι τελείως αντίθετα. Είμαι σίγουρος ότι αυτό το μήνυμα θα το πάρει η δημοτική αρχή, θα το πάρουν οι τοπικοί άρχοντες σε όλα τα επίπεδα και θα πράξουν ανάλογα. Αν δεν το κάνουν ο λαός της Καβάλας θα είναι απέναντί τους. Σκεφτόμαστε διάφορα, όσον αφορά κι άλλες κινητοποιήσεις. Πάντα ειρηνικά. Δεν θέλουμε να προκαλέσουμε καμιά ζημιά στην οικονομική ζωή της πόλης.  Μας προβληματίζει ότι ο Δήμος Καβάλας μετά το αίτημα που κατέθεσα τη Δευτέρα κάνει την πάπια. Δεν το είδαν ακόμη; Μετά το σημερινό θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα πράγματα”, δήλωσε από τη μεριά του ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Ξανθόπουλος.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ 11 ΣΥΝΟΙΚΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Ψήφισμα των Συνοικιακών Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Καβάλας σχετικά με την φημολογούμενη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στο πρώην Στρατόπεδο ”Ασημακοπούλου”

Η Ιστορία, η διαδρομή και οι αγώνες των προγόνων μας, μας επιβάλλουν να φερθούμε με σεβασμό και κατανόηση στο ανθρώπινο δράμα όλων αυτών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να βρουν ένα καλύτερο και σίγουρα πιο ασφαλές μέλλον.

Η συμπαράσταση και η παροχή βοήθειας στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη είναι αυτονόητη αλλά απέχει από αυτό που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια τόσο σε αρκετά μέρη της ελληνικής Επικράτειας όσο και στην Καβάλα.

Φυσικά και κάθε κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να αποφασίζει αλλά όχι και να διατάζει. Είναι αδιανόητο να μην λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ανησυχίες των κατοίκων μιας περιοχής και να λαμβάνονται ερήμην τους αποφάσεις, οι οποίες ενδέχεται να αποδειχτούν επιζήμιες για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και την ευημερία των κατοίκων.

Η Μόρια, η Σάμος, το πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου δεν πρέπει να είναι αποθήκες ψυχών.

Δεν είναι αποδεκτή η λογική του να αποσυμφορήσουμε την Μόρια και τα νησιά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, απλά μεταφέροντας τους αλλού και εν προκειμένω στο πρώην στρατόπεδο Ασημακοπούλου, χωρίς να υπάρχει ένα σαφές σχέδιο δράσης και ίσης κατανομής των προσφύγων και των μεταναστών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, Περιφέρειας και Επικράτειας.

Λέμε ΟΧΙ στην με αυτό τον τρόπο επικείμενη μετεγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην Καβάλα.

Η περιθωριοποίηση ταλαιπωρημένων ανθρώπων σε ένα πρώην στρατόπεδο και η πλήρης αδιαφορία για τις ανησυχίες των κατοίκων της Καβάλας δεν είναι λύση.

Καλούμε τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και Βουλευτή Καβάλας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τους κυβερνητικούς βουλευτές κ.κ. Ιωάννη Πασχαλίδη και Μακάριο Λαζαρίδη, τον Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο να ενημερώσουν τους αρμόδιους Υπουργούς για την εναντίωσή μας και τις ανησυχίες μας και σε συνεργασία και με άλλους αρμόδιους φορείς να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να λησμονούν πως όλοι κρινόμαστε είτε για τις πράξεις είτε για τις παραλείψεις μας.

Ποιοι Σύλλογοι συνυπογράφουν το ψήφισμα

 1. Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος « Άγιος Τρύφωνας»
 2. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος « Αγίας Παρασκευής»
 3. Πολιτιστικός Σύλλογος Ποταμουδίων Δήμου Καβάλας
 4. Πολιτιστικός Σύλλογος Βύρωνα Καβάλας « Η Μεταμόρφωση»
 5. Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου « Ο Δρόμος του Νερού»
 6. Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Κηπούπολης-Καλαμίτσας
 7. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Λουκά
 8. Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωράφας
 9. Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας « Το Κάστρο»
 10. Σύλλογος Κατοίκων Νεάπολης
 11. Πολιτιστικός Μορφωτικός Αθλητικός Σύλλογος Αγίας Βαρβάρας-Πεντακοσίων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *