Διήμερο εκδηλώσεων του ΤΕΙ  Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης  για την επίσημη έναρξη λειτουργίας της έδρας της  Unesco Con –E- Ect στην Ελλάδα

Στις 7-8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί σε Καβάλα και Δράμα   η επίσημη έναρξη λειτουργίας της έδρας της  Unesco Con –E- Ect στην Ελλάδα με θέμα την Διατήρηση και Οικοτουρισμός σε Παρόχθια Δελταϊκά  Οικοσυστήματα. Ο   Διευθυντής της Έδρας  της  Unesco Con –E- Ect   καθηγητής του ΤΕΙ Δημήτρης Εμμανουλούδης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου έκανε γνωστό ότι  την Δευτέρα στις 7.30 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη της έδρας αυτής  σε μία τελετή στην οποία θα παραβρεθεί  η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής της Unesco κ. Τζιτζικώστα, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Αμανατίδης, μαζί με αξιωματούχους της Unesco και καθηγητές από όλο τον κόσμο. Ή έδρα αυτή ανοίκειο στο ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας Θράκης και ειδικότερα στο τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης   Φυσικού Περιβάλλοντος που εδρεύει στην Δράμα.

Η ΕΝΑΡΞΗ

Η έναρξη συνοδεύεται από μία σειρά εκδηλώσεων που γίνονται στις πόλεις Καβάλας και Δράμας, οπόταν την Δευτέρα θα γίνει μία επιστημονική προεκδήλωση, μία επιστημονική ημερίδα που σχετίζεται με Παρόχθια Δελταϊκά  Οικοσυστήματα με κορυφαίους ομιλητές, στο Αμφιθέατρο της Σχολής Γεωπονίας – Τεχνολογίας του ΤΕΙ στην Δράμα, ενώ το βράδυ στις 7 θα γίνει στο κεντρικό Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας γίνεται η εκδήλωση της έναρξης με την ομιλία της κ. Τζιτζικώστα.

Την Τρίτη για πρώτη φορά στην ιστορία της Unesko, γίνεται  η πρώτη στην πόλη της Καβάλας  η 1η Διαβαλκανική Συνδιάσκεψη όλων των εδρών που εδρεύουν σε χώρες  – μέλη της Unesko της βαλκανικής. Στο πλαίσιο αυτό  Διευθυντές Unesco από όλες τις χώρες της Βαλκανικής  θα διενεργηθεί στο Ιμαρέτ από το πρωί η πρώτη Διαβαλκανική  Συνδιάσκεψη όλων των εδρών της Unesko, μαζί και της χώρας μας..  Σκοπός της εκδήλωση όπως γίνεται σαφές  είναι να  συζητηθούν θέματα τα οποία αφορούν και τις έριδες και σχετίζονται με την περιοχή στην οποία βρίσκονται..  «Ευελπιστούμε μετά το πέρας των εργασιών να έχουμε ένα Index το οποίο να διανείμουμε στην Καβάλα αλλά και στις υπόλοιπες έδρες που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν για τεχνικούς και οικονομικούς λόγους, ώστε αυτήν την ημέρα η Καβάλα να γίνει αφετηρία με μία νέα πτυχή δραστηριότητας αυτού του οργανισμού, σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή που λέγεται Βαλκανική χερσόνησος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Η έδρα αυτή αρχικά για μία 4ετία θα βρίσκεται στην Καβάλα και φιλοδοξούμε με την βοήθεια του θεού και όλων, να  μπορέσει να παρουσιάσει το επιστημονικό, εκπαιδευτικό, και πολιτιστικό έργο της , η έδρα αυτή θα συνεχιστεί  και τις επόμενες 4ετίες στην Καβάλα     καθώς στο τέλος της 4ετίας γίνεται μία αξιολόγηση και εφόσον κριθεί το έργο ικανοποιητικό τότε δίνεται η δυνατότητα συνέχισης και για μία νέα 4ετία» σημείωσε ο κ. Εμμανουλούδης.  Πρόσθεσε δε πως η περιοχή μας είναι ευλογημένη  στα πολιτιστικά και πολιτισμικά  πράγματα και ως εκ τούτου αυτά θα αναδειχθούν στην διάρκεια της 4ετίας.

«Έχουμε έναν ευλογημένο τόπο, οι Φίλιπποι το απέδειξαν με το να συγκαταλέγονται στα Μνημεία της Unesco Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομίας  και φιλοδοξούμε να αναδείξουμε αυτόν τον τόπο ακόμη περισσότερο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΔΡΕΣ

Ο κ. Εμμανουλούδης διευκρίνισε ότι οι βαλκανικές έδρες της Unesco είναι περίπου 34 και εξ` αυτών θα παραβρεθούν στο διήμερο των εκδηλώσεων 11 από 5 χώρες, ενώ διευκρίνισε ότι οι έδρες απονέμονται μόνον σε δημόσια διακεκριμένα Πανεπιστήμια και το ΤΕΙ βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά όταν υπάρχουν 22000 Πανεπιστήμια παγκοσμίως και σήμερα ενεργές έδρες είναι 500 μεταξύ αυτών και το ΤΕΙ που έλαβε την έδρα της Unesco  μετά από αξιολόγηση.   Μάλσιτα η πρόταση του ΤΕΙ για έδρα της Unesco  πέρασε χωρίς διορθώσεις.

ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Δελτίο Τύπου του ΤΕΙ για το διήμερο αναφέρει τα εξής:

«Παρουσία κορυφαίων στελεχών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της UNESCO θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη (7-8/11/16), στη Δράμα και στην Καβάλα, αντίστοιχα, η επίσημη έναρξη της λειτουργίας της νέας Έδρας της UNESCO στην Ελλάδα Con-E-Ect Διατήρηση και Οικοτουρισμός σε Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσυστήματα.

Ειδικότερα, στην πανηγυρική έναρξη λειτουργίας της  Έδρας θα παραστούν η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κ. Αικατερίνη Τζιτζικώστα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο Γεν. Διευθυντής Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης   Κόκκινος, ο Επιτετραμμένος Σύμβουλος σε θέματα Υδρολογίας της UNESCO  κ. Philippe Pypaert, καθώς και κορυφαίοι εκπρόσωποι των Εδρών UNESCO στα Βαλκάνια.

Σε συνεντεύξεις Τύπου που δόθηκαν χθες  (3/11/16), στους χώρους του ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης στη Δράμα και στην Καβάλα, ο Διευθυντής της  Έδρας UNESCO Con-E-Ect, καθηγητής κ. Δημήτρης Εμμανουλούδης, κι ο αναπληρ. Διευθυντής κ. Γιώργος Ζαϊμης, τόνισαν την σπουδαιότητα των διήμερων εκδηλώσεων για την επίσημη έναρξη λειτουργίας της  Έδρας, αλλά και τη συνολικότερη συμβολή της στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης όσον αφορά στη διαχείριση των παρόχθιων και δελταϊκών οικοσυσυστημάτων, στον Οικοτουρισμό και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών, φυσικών και πολιτισμικών (άυλη πολιτιστική κληρονομιά) χαρακτηριστικών της περιοχής.

Ειδικότερα, αναφέρθηκαν στο διήμερο των εκδηλώσεων σε Δράμα (7/11) και Καβάλα (8/11), που θα περιλαμβάνουν:

  • Επιστημονική ημερίδα για τα «Παρόχθια και Δελταϊκά Οικοσυστήματα: πρακτική και προοπτικές διαχείρισης για την Αειφόρο Ανάπτυξη», με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων από το εξωτερικό και την Ελλάδα –όπως οι: Καθηγητής Νικόλαος Κατωπόδης (Τμήμα Πολιτικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Μίτσιγκαν), Phillippe Pypaert (Επιτετραμένος Σύμβουλος της UNESCO σε θέματα Υδρολογίας), Καθηγητής Richard Schultz (Τμήμα Οικολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων Πανεπιστημίου Αϊόβα), Καθηγητής Μιχάλης Σκούλλος (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – πρόεδρος ΜΙΟ – ECSDE/GWP-Med/ Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη) κ.α. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας 7/11 (10πμ) στους χώρους του Τμήματος Δασοπονίας του ΤΕΙ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, στη Δράμα.
  • Πανηγυρική εκδήλωση έναρξης στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας Δράμας το απόγευμα της Δευτέρας (7μμ), παρουσία κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών, της UNESCO, εκπροσώπων της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.  Στη διάρκεια της εκδήλωσης, μετά τους επίσημους χαιρετισμούς, ο Διευθυντής της Έδρας Con-E-Ect κ. Δημ. Εμμανουλούδης θα παρουσιάσει το πλάνο και τις δράσεις της Έδρας. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσική εμφάνιση μελών του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.
  • Την πρώτη συνάντηση εκπροσώπων των Εδρών UNESCO της Βαλκανικής, σε ημερίδα εργασίας το πρωί της Τρίτης 8/11, στην Καβάλα (ξενοδοχείο «Ιμαρέτ), για τη συντονισμένη υλοποίηση και προώθηση της Μεσοπρόθεσμης Στρατηγικής της UNESCO 2014-2021 στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Ο κ. Δημ. Εμμανουλούδης επισήμανε πως η Έδρα Con-E-Ect και οι δραστηριότητές της θ’ αποτελέσουν μοχλό για την επιστημονική έρευνα, την ανάπτυξη και την ανάδειξη του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος και της πλούσιας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης –την οποία χαρακτήρισε ως «ευλογημένο τόπο». Όπως τονίστηκε, θα επιδιωχθεί στενή συνεργασία με τους δήμους της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ εξάρθηκε η έως τώρα σημαντική συνεισφορά ιδιωτών και ΟΤΑ στη χρηματοδότηση και την κάλυψη των αναγκών της Έδρας (η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε χορηγίες).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση