«Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε τον όρο Μακεδονία στο όνομα της FYROM» δηλώνει ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ στην Καβάλα  Γιώργος Τσακίρης

Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε τον όρο Μακεδονία στο όνομα της FYROM» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝΕΛ) στην Καβάλα κ. Γιώργος Τσακίρης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Η αλήθεια είναι ότι αυτό το θέμα καίει από το 1991 όταν και ιδρύθηκε το κράτος της ΠΓΜΔ όπως το λένε από την συμφωνία τον Οκτώβριο του 1995, η οποία συμφωνία να θυμίσουμε ότι προήλθε από το εμπάργκο που είχε επιβάλει ο πρώην πρωθυπουργός  Ανδρέας Παπανδρέου στην συγκεκριμένη χώρα.

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που πιέζονται να αναγνωρισθούν είναι το ίδιο το κράτος των Σκοπίων  και όχι εμείς οι ίδιοι. Και πιέζονται οι της ΠΜΓΔ διότι πιέζει η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ αλλά και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τους στην Ε.Ε.

Έτσι λοιπόν είναι η φωτιά στο γειτονικό κράτος και όχι στην χώρα μας. Αυτό που συζητάμε είναι το τι μπορεί να προκύψει από τη διαπραγμάτευση που δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Αναμένεται να ξεκινήσει σε δέκα μέρες περίπου στη Νέα Υόρκη με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών υπό την επίβλεψη του κ. Νίμιτς, δηλαδή  του Ειδικού Διαπραγματευτή από τα Ηνωμένα Έθνη».

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΣΤΑΣΗ

Διευκρίνισε δε πως «Εμείς από την πλευρά μας ως ΑΝΕΛ κάναμε απόλυτα ξεκάθαρα δύο πράγματα. Πρώτον, μέσω του Προέδρου μας κ. Πάνου Καμμένου είπαμε ότι έχουμε εμπιστοσύνη στις διαπραγματευτικές ικανότητες του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά.

Και δεύτερο είπαμε ότι μένουμε αμετακίνητοι από την θέση που έχουμε εκφράσει από την αρχή ίδρυσης του κινήματος το 2012 ότι δηλαδή δεν υποχωρούμε, δεν κάνουμε πίσω από την εθνική θέση η οποία είχε εκφρασθεί από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών το 1992 και ήταν απόλυτα ξεκάθαρη, κάνοντας λόγο για μη χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή παραγώγων του στην ονομασία του γειτονικού κράτους.

Όλα τα υπόλοιπα είναι ένα προοίμιο της διαπραγμάτευσης, μια και όλα ξεκινούν πολύ πριν, με το κλίμα που διαμορφώνεται. Οπότε η εθνική θέση της Ελλάδας είναι όπως έχει εκφρασθεί, σύνθετη ονομασία και τίποτα άλλο. Πάμε να διαπραγματευτούμε για να δούμε τι μπορούμε να έχουμε επί του ζητήματος.

Βέβαια πάγια θέση μας και προσωπική μου άποψη είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν  θα συναινέσουμε για την χρήση του ονόματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ σε όποια μορφή από το γειτονικό μας κράτος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *