«Δεν υπάρχει λόγος πανικού», δηλώνει ο Διευθυντής Υγείας, Χρήστος Παπαδόπουλος, για τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί στους πολίτες της Καβάλας αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Υγείας κ. Χρήστο Παπαδόπουλο δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά χρειάζεται να εφαρμόζονται μέτρα προστασίας από τα κουνούπια.

Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε ιό του Δυτικού Νείλου. Αυτή η ιστορία μας ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια. Απλώς, αυτό που βλέπουμε είναι ότι αλλάζει από περιοχή σε περιοχή στην Ελλάδα και φέτος τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας τα έχουμε στην περιοχή μας. Τι σημαίνει ο Δυτικός Νείλος; Στις περισσότερες περιπτώσεις, στη συντριπτική πλειοψηφία, κάποιος μπορεί αν το περάσει χωρίς να το καταλάβει. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να κάνει βαριά συμπτώματα εγκεφαλίτιδας. Εκεί είναι το θέμα και εκεί είναι η προσοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος τον τσιμπήσει κουνούπι θα πάθει κάτι τέτοιο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, για να καλύψουμε αυτήν την πιθανότητα, θα πρέπει να μειώσουμε ή να εξαλείψουμε όσο μπορούμε τα τσιμπήματα από τα κουνούπια. Αυτά, δηλαδή, τα μέτρα που κάνουμε κάθε χρόνοι και γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε όταν μας ενοχλούν τα κουνούπια, τα γνωστά εντομο-απωθητικά στο χώρο, τις ώρες κυρίως που τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια. Αυτά θα πρέπει να κάνουμε και τώρα. Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ούτως ή άλλως, το έχω πει πολλές φορές, είναι μια ασθένεια που θα μας ταλαιπωρεί και στο μέλλον. Κι όχι μόνο μας. Όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, πάρα πολλές χώρες. Είναι αυτά τα νοσήματα που λόγω της κλιματικής αλλαγής πλέον έχουν εγκατασταθεί. Βλέπουμε τις υψηλές θερμοκρασίες που έχει η Ευρώπη. Θα ταλαιπωρήσει, δηλαδή, πάρα πολλές χώρες και τα επόμενα χρόνια».

ΠΡΟΛΗΨΗ

Ακολούθως ανέφερε ότι «Αυτό που χρειάζεται είναι απλή πρόληψη. Είναι μία ασθένεια η οποία στη μεγάλη πλειοψηφία δεν την καταλαβαίνεις κιόλας αν την περάσεις ή μπορεί να κάνει κάποια συμπτώματα μιας ίωσης, ενός εμπύρετου. Δυστυχώς, όμως, σε κάποιους ανθρώπους κυρίως άνω των 60 ετών, μπορεί να κάνει κάποια βαριά συμπτώματα. Είναι λίγες οι περιπτώσεις αυτές αλλά συμβαίνουν, δυστυχώς. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη. Να προλαμβάνουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει φάρμακο. Είναι ιός και δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι φαινόμενο σε πάρα πολλές χώρες. Απλά δεν γνωρίζουμε σε ποια περιοχή κάθε χρόνο θα έχουμε την επιδημική έξαρση. Πέρυσι δεν είχαμε τίποτα στην Καβάλα, φέτος έχουμε κάποια περιστατικά τα οποία πιθανόν να αυξηθούν κιόλας. Άρα, λοιπό, προσοχή από τον κόσμο στα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Αυτήν τη στιγμή νοσηλεύονται δύο άτομα στο Νοσοκομείο Καβάλας τα οποία είναι καλύτερα, τα άλλα δύο έχουν πάρει εξιτήριο. όταν έχουμε αυτά τα 4 τα οποία είναι επιβεβαιωμένα, σημαίνει ότι από πίσω έχουμε μερικές δεκάδες τα οποία ούτε καν το κατάλαβαν ότι το πέρασαν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *