«Δεν υπάρχει αλλαγή στις συμβάσεις και το μισθολογικό καθεστώς» δήλωσε ο νομικός σύμβουλος της «Λιπάσματα Καβάλας ΑΕ», Μάνος Ροδουσάκης

Νέα εταιρεία δημιουργήθηκε στα Λιπάσματα η Λιπάσματα Καβάλας ΑΕ ενώ η ELFE παραμένει εργοδότης όσων απασχολούνται στην εταιρεία. Σύμφωνα με τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας κ. Μάνο Ροδουσάκη, οι εργαζόμενοι δεν χάνουν κανένα δικαίωμα ούτε αλλάζουν οι αμοιβές.

Συγκεκριμένα είπε ότι «την αντίδραση των 135 εργαζομένων δεν μπορώ να την εξηγήσω, διότι δεν έχει επέλθει και δεν επέρχεται καμία μεταβολή ούτε όσον αφορά τις συμβάσεις αορίστου χρόνου που έχουν υπογράψει, ούτε τις μισθολογικές τους απολαβές, ούτε το καθεστώς εργασίας τους. Το μόνο που υπάρχει είναι ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 απασχολούνταν με τριμερείς συμβάσεις δανεισμού στην «Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ» η οποία αποχώρησε για λόγους που την αφορούν και στη θέση της υπεγράφη νέα σύμβαση με την εταιρεία «Λιπάσματα Καβάλας ΑΕ». Στα πλαίσια αυτής της επιχειρηματικής αλλαγής από πλευράς του μισθωτή και όχι το εκμισθωτή που είναι η ELFE, πλέον η ELFE πέτυχε την απασχόληση των συγκεκριμένων εργαζομένων μέσω τριμερών συμβάσεων δανεισμού, δηλαδή με το ίδιο καθεστώς, διάρκειας ενός έτους και στην καινούργια εταιρεία η οποία μίσθωσε τις εγκαταστάσεις στο εργοστάσιο της Καβάλας. Αυτό είναι το καθεστώς και δεν έχει υπάρξει κάποια επί της ουσίας αλλαγή. Και δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αντίδραση τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ Η ELFE

Εξήγησε ότι «αυτή η νέα εταιρεία δεν είναι εργοδότης των εργαζομένων. Εργοδότρια εταιρεία ήταν, είναι και παραμένει η ELFE. Από ‘κει και πέρα, επειδή η ELFE δεν δραστηριοποιείται στο χώρο του εργοστασίου και έχει επιλέξει να εκμισθώσει τις εγκαταστάσεις σε κάποιες εταιρείες, μέσα στις οποίες είναι και η «Λιπάσματα Καβάλας ΑΕ», απλώς υπογράφονται τριμερείς συμβάσεις δανεισμού εργαζομένων διάρκειας ενός έτους που κατά φύση δεν μεταβάλλουν το πρόσωπο του εργοδότη. Ουσιαστικά πλέον οι εργαζόμενοι θα συνεχίζουν να εργάζονται στο χώρο του εργοστασίου εφόσον υπογραφούν αυτές οι τριμερείς συμβάσεις. Αυτός ο δανεισμός γίνεται για λόγους επιχειρηματικής πολιτικής και δεν καθίσταται εργοδότης η εταιρεία στην οποία δανείζονται οι εργαζόμενοι. Παραμένει η ELFE στη συγκεκριμένη η περίπτωση. Δεν υπάρχει αλλαγή όσον αφορά τις συμβάσεις και το μισθολογικό καθεστώς. Γι’ αυτό και δεν μπορώ να καταλάβω την αντίδραση των εργαζομένων. Το μόνο που μπορώ να εικάσω είναι ότι θεωρούν ότι υπάρχει μια ανασφάλεια όσον αφορά το θέμα της εξυγίανσης, ότι δεν θα προσληφθούν μετά την εξυγίανση, κάτι το οποίο πέρα ότι δεν έχει έρεισμα αφού η ELFE έχει δεσμευτεί για την επόμενη μέρα, η εξυγίανση είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Είναι σε επίπεδο διαπραγματεύσεων και τίποτα το ξεκάθαρο στην παρούσα φάση, ώστε να δημιουργήσει υπόνοιες. Κι εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή στο πρόσωπο του εργοδότη, δεν θίγονται οι συμβάσεις εργασίας».

ΚΑΜΙΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ

Για τον ισχυρισμό των εργαζομένων ότι απαγορεύτηκε η είσοδός τους στο εργοστάσιο, είπε ότι «η ELFE δεν δραστηριοποιείται στο χώρο του εργοστασίου κι έχει επιλέξει να εκμισθώσει τις εγκαταστάσεις σε δύο εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι πλέον το εργοστάσιο λειτουργείται από τις δύο εταιρείες. Όσον αφορά τη «Λιπάσματα Καβάλας ΑΕ» που είναι το τρίτο συμβαλλόμενο μέλος στην τριμερή σύμβαση δανεισμού, αν οι εργαζόμενοι δεν υπογράψουν τη σύμβαση, παραμένουν εργαζόμενοι στην ELFE αλλά δεν μπορούν να μπουν να εργαστούν διότι η ELFE δεν έχει αντικείμενο και δραστηριότητα. Αν γίνει έλεγχος από την Επιθεώρηση εργασίας και βρεθούν οι εργαζόμενοι εντός του εργοστασίου, δεν νομιμοποιείται η παράστασή τους εκεί. Θα ήταν μια παρανομία από την πλευρά της νέας εταιρείας. Δεν υπήρξε απαγόρευση, απλώς έγινε μια ενημέρωση. Γι’ αυτό και τους είχαμε πει από τις 28 Δεκεμβρίου 2019 να έρθουν να υπογράψουν τριμερείς συμβάσεις δανεισμού ώστε να μπορούν από 1 Ιανουαρίου 2020 να είναι μέσα στο εργοστάσιο και να δουλεύουν. Μόλις υπογράψουν οι εργαζόμενοι μπαίνουν κι εργάζονται κανονικά. Όλα τα υπόλοιπα κινούνται σε μία σφαίρα αδικαιολόγητης, κατά τη δική μου άποψη, ανασφάλειας και δεν ξέρω αν εξυπηρετεί σκοπούς της εργατικής σκέψης και νομοθεσίας ή σκοπιμότητας που δεν μπορώ να διακρίνω».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *