«Δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα με τα πόσιμο νερό στο Ζυγό λόγω των αυξημένων νιτρικών»  τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Κώστας Τσακίρης

Λαϊκή Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στο Ζυγό την  Κυριακή για το θέμα των νιτρικών στο πόσιμο νερό όπου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής Υγείας κ. Παπαδόπουλος, στελέχη της ΔΕΥΑΚ, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ζυγού κ. Βουδούρης, και πλήθος κατοίκων της περιοχής. Εκεί ήταν και ο κ. Τσακίρης από τη ΔΕΥΑΚ. «Δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα με τα πόσιμο νερό στο Ζυγό λόγω των αυξημένων νιτρικών»  σύμφωνα με το Γενικό Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ κ. Κώστα Τσακίρη. Προς το παρόν στην ΔΕΥΑΚ προσανατολίζονται σε νέες γεωτρήσεις ώστε να αναμίξουν τα νερά αυτών με το δίκτυο ύδρευσης του Ζυγού, οπόταν να μειωθούν τα νιτρικά του. Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Τσακίρης σημείωσε πως «συζητήθηκε το θέμα που έχει προκύψει εδώ και καιρό με την ποιότητα του νερού στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Η συνέλευση βέβαια είχε αντικείμενο καθαρά το Ζυγό, αλλά το ίδιο θέμα αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι κοινότητες της περιοχής. Όπως είπε και η Διεύθυνση Υγείας με το νομίατρο που ήταν εκεί, όντως αυτή τη στιγμή μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι η τάση είναι στο μέλλον κάποια στιγμή τα νιτρικά θα αυξηθούν οπότε θα υπάρξει πρόβλημα με την ποιότητα του νερού. Οπότε θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες σήμερα για να προλάβουμε το ενδεχόμενο πρόβλημα που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Ειπώθηκαν διάφορες προτάσεις για το πώς μπορούμε άμεσα να κάνουμε κάτι, η πιο εφαρμόσιμη λύση είναι να βρούμε κάποιο νερό με μικρή περιεκτικότητα σε νιτρικά για να κάνουμε ανάμειξη με το νερό της γεώτρησης του Ζυγού. Θα πρέπει βέβαια αυτήν τη γεώτρηση να τη βρούμε και να είναι τέτοια που να δίνει και νερό με χαμηλά νιτρικά, αλλά συγχρόνως να είναι καλή ποσότητα για να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής».

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ

Ο κ. Τσακίρης επιβεβαίωσε ότι ειπώθηκε πως το πρόβλημα προκύπτει από τη χρήση λιπασμάτων, συμπληρώνοντας πως «αυτό βέβαια δεν αφορά εμάς ως ΔΕΥΑΚ. Είναι ένα ζήτημα γιατί κάθε πρόβλημα έχει και το αίτιό του. Και από ότι φαίνεται το αίτιο είναι αυτό. Αλλά εμείς ανεξάρτητα από το τι προκαλεί αυτή τη συγκέντρωση των νιτρικών πρέπει να κάνουμε τις όποιες ενέργειες πρέπει για να εξαλείψουμε τον κίνδυνο που υπάρχει για το πόσιμο νερό. Το νερό στο ρέμα Λημνιάς είναι και πολύ καλό όσον αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, ειδικά για τα νιτρικά είναι σε μηδενικό επίπεδο και αρκετά ικανοποιητική ποσότητα. Από κει και μετά θα δούμε πώς θα εκμεταλλευτούμε αυτήν τη γεώτρηση για να βελτιώσουμε την κατάσταση που υπάρχει στον κάμπο. Η συνεργασία μας με τη Διεύθυνση Υγείας είναι συνεχής και υπάρχουν διάφορα σχέδια για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα. Και νομίζω ότι θα βρεθεί λύση. Βέβαια επειδή ένα από τα θέματα που μπήκε στη συνέλευση ήταν να δώσουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άμεση λύση, όπως γίνεται κατανοητό αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει γιατί αυτές οι λύσεις απαιτούν και χρόνο αλλά και χρήμα και δεν είναι κάτι που μπορεί να λυθεί αύριο το πρωί. Με το δεδομένο ότι σήμερα που μιλάμε όπως είπε και ο νομίατρος κ. Παπαδόπουλος στη συνέλευση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Και μάλιστα χαρακτηριστικά στην ερώτηση κάποιου πολίτη αν το νερό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εταιρία εμφιάλωσης, του είπε ότι με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε χωρίς κανένα πρόβλημα. Άρα δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να το κάνουμε αύριο το πρωί. Το σχεδιάζουμε εδώ και χρόνια και είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο θα έλεγα. Παρόλο που δυστυχώς για αυτό το πράγμα δεν μπορούμε εύκολα να πείσουμε τον κόσμο, διότι φοβάμαι ότι κάποιοι υποδαυλίζουν το ζήτημα αυτό χωρίς λόγο. Αν δεν πείθουν τους κατοίκους οι διαβεβαιώσεις της Διεύθυνσης Υγείας εγώ και η ΔΕΥΑΚ δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω.

Ερωτηθείς γιατί δεν άφησαν τον κ. Λογκάρη να μιλήσει, ανέφερε πως «ξεκίνησε λέγοντας ότι μία από τις παραμέτρους που έχουμε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι μόνο η ποιότητα του νερού αλλά και η ποσότητα που χρειαζόμαστε, αυτό δεν ξέρω πώς ερμηνεύτηκε και του επιτέθηκαν χωρίς λόγο. Και φυσικά η συζήτηση από κει και μετά εξετράπη, δεν είχε νόημα να συνεχιστεί».

ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

Ερωτηθείς για τον κυρίαρχο στόχο σε ότι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος ο κ. Τσακίρης διευκρίνισε πως «είναι να γίνει ανάμειξη με καθαρότερο νερό του δικτύου ύδρευσης της περιοχής. Αυτός είναι ο άμεσος στόχος. Ο μακροπρόθεσμος βέβαια είναι να εξυπηρετηθεί όλη η περιοχή με το νερό του Κεφαλαρίου, αλλά αυτό είναι σε ορίζοντα πέντε δέκα ετών, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει γρήγορα. Και εκτιμάται ότι θα χρειαστεί το ποσό των 10 εκ. ευρώ για την κάλυψη όλης της περιοχής».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *