Δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά τα 4 νέα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Δεν πρόκειται να λειτουργήσουν την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά τα 4 νέα τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Σύμφωνα με το μέλος της Διοικούσας κ. Θανάση Μητρόπουλο αυτή η εξέλιξη έχει κόστος για την Πανεπιστημιούπολη της Καβάλας καθώς ιδιαίτερα για το Τμήμα της Γεωλογίας υπήρξε απόλυτη ετοιμότητα.

Ο ίδιος είπε ότι «στην Καβάλα το τμήμα Γεωλογίας που μας ενδιέφερε να το λειτουργήσουμε από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21, φαίνεται ότι πάει προς τα πίσω. Επιδιώκει το υπουργείο Παιδείας πρώτα να αξιολογηθεί και μετά. Ωστόσο εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε τον φάκελο έτοιμο τον οποίο θα στείλουμε μόλις οριστεί η νέα ΔΙΚ και να προχωρήσουμε το ζήτημα. Είμαστε σε αναμονή των εξελίξεων.

Το πρώτο από τα δύο ζητήματα που μας απασχολεί είναι ότι ενώ ο νόμος 4610 προέβλεπε από το έτος 2019-20 να λειτουργήσει στο πλαίσιο των διεθνών προγραμμάτων σπουδών το τμήμα Μηχανικών Πετρελαίου, δεν λειτουργεί ακόμα. Νομίζω ότι είναι ευθύνη του πανεπιστημιακού κέντρου διεθνών προγραμμάτων που δεν κινήθηκε με τις ταχύτητες που έπρεπε να κινηθεί. Κι από την άλλη έχουμε μια αγκύλωση του τμήματος βιολογίας που θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό. Είμαστε η μοναδική πετρελαιοπαραγωγός περιοχή σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει εδώ η βιομηχανία που έχει όλα τα στελέχη, είναι ένας δυναμικός τομέας στην Καβάλα και θα έπρεπε να προσεχθεί ιδιαίτερα. Και με όλα αυτά που γίνονται στη Μεσόγειο θα έπρεπε να το έχουμε δει ακόμη πιο ζεστά. Κι έτσι βλέπουμε ότι μπαίνουμε σε έναν κύκλο, σε μια περιδίνηση χωρίς λόγο».

ΕΠΙΠΤΩΣΗ

Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό θα έχει σαν επίπτωση στην Καβάλα. Ο σκοπός μας, όταν έγινε η ένωση, ήταν να εισάγουμε προγράμματα σπουδών στα αγγλικά μέσα από το πανεπιστημιακό κέντρο διεθνών προγραμμάτων σπουδών του Διεθνούς Πανεπιστημίου που ήταν το μοναδικό που είχε αυτήν τη δυνατότητα εκείνη την εποχή. Στο δρόμο καταλάβαμε ότι υπάρχει μια υψηλή γραφειοκρατία που την προκαλούν τα ίδια τα άτομα μέσα στο πανεπιστημιακό κέντρο. Κι έτσι βρεθήκαμε να μην έχουμε κανένα τμήμα μηχανικών πετρελαίου. Αυτό είναι λάθος, θα το θέσουμε υπ’ όψιν του υπουργείου παιδείας και πιστεύουμε ότι θα το διορθώσει, αν και δεν προβλέπεται παρά μόνο η αλλαγή της διοικούσας επιτροπής που θα δημιουργήσει επίσης ένα άλλο είδος εσωστρέφειας. Μπαίνουμε σε έναν δρόμο που δεν ξέρουμε πού θα βγάλει.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο θα μπορούσε να γίνει το πρώτο πειραματικό πανεπιστήμιο που εκτός από συμβατικά προγράμματα σπουδών θα μπορούσε να έχει και ιδιωτικά προγράμματα, με δίδακτρα, ξένους φοιτητές κλπ. Ούτε και σ’ αυτό έχει καταφέρει το υπουργείο παιδείας κι έχει αντιληφθεί τι μπορεί να κερδίσει μέσα από το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να δίνουμε πτυχία δια αλληλογραφίας που δεν έχουν αντίκρισμα. Θέλουμε να έρχονται φοιτητές στην Ελλάδα, να μας γνωρίσουν και να γίνουν πρεσβευτές της χώρας μας εκεί που θα πάνε. Αυτή είναι η επιτυχία του να έχεις αλλοδαπούς φοιτητές. Είναι η χειρότερη μορφή ιδιωτικοποίησης που την έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση. Το Διεθνές Πανεπιστήμιο είχε το δυνατότητα να κάνει προπτυχιακά προγράμματα στα αγγλικά με δίδακτρα αλλά το πολύ 60% θα ήταν εξ αποστάσεως. Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε τουλάχιστον το 80% και οδήγησε σε προγράμματα δια αλληλογραφίας.

Εμείς δεν συμφωνούμε. Αξία έχει να προσελκύσουμε φοιτητές από άλλες χώρες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *