«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το νερό είναι αγαθό που πρέπει να προστατευθεί ως κόρη οφθαλμού» δηλώνει ο νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος

Μείωση στα νιτρικά του πόσιμου νερού στο Ζυγό σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα μετά την ανάμιξη του νερού του με το δίκτυο ύδρευσης του Κρυονερίου.  Ο Διευθυντής Υγείας κ. Χρήστος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε ότι παρακολουθούν διαρκώς το θέμα.

Σύμφωνα   με τον ίδιο «Όπως είχαμε συμφωνήσει και όπως προέκυψε μετά από τις λαϊκές συνελεύσεις στο Ζυγό και τις συσκέψεις που κάναμε στη ΔΕΥΑΚ ζητήσαμε και έχουν προχωρήσει κάποια θέματα προκειμένου να γίνει η ρύθμιση στην υπόθεση του νερού.

Ο τρόπος που έγινε με την ανάμειξη νερού από το Ζυγός και το Κρυονέρι έδειξε ότι βάσει των αποτελεσμάτων που υπάρχουν έχουν πέσει οι τιμές των νιτρικών σε σχέση με τις τιμές που ήταν στο 45 και στο 50. Εμείς αυτό που θέλαμε να δούμε είναι αν είναι νόμιμο αυτό το πράγμα και αν υπάρχει σταθερότητα.

Και βέβαια θα το παρακολουθούμε γιατί δεν σημαίνει ότι λύθηκε το ζήτημα. Έγινε ένα θετικό πρώτο βήμα μεν, αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη για να δούμε την σταθερότητα και την ομοιομορφία.

Και φυσικά θα το παρακολουθήσουμε και το καλοκαίρι όπου οι ανάγκες για νερό είναι αυξημένες.

Προς το παρόν κάνουμε μαζί με τη ΔΕΥΑΚ αναλύσεις.  Δεν έχει νόημα να κάνουμε ξεχωριστές αναλύσεις, να βγάζει δηλαδή ο ένας ένα αποτέλεσμα, ο άλλος άλλο αποτέλεσμα.

Τα είδαμε αυτά τα σενάρια όπου την ίδια στιγμή, τρία διαφορετικά δείγματα σε τρία διαφορετικά εργαστήρια αλλά από το ίδιο σημείο να δείχνουν το ένα 45 το άλλο 50 και το άλλο 55. Αυτό δεν έχει νόημα. Οι διαφορές που υπάρχουν είναι υπαρκτές και ορατές και δεν έχει νόημα αν είναι 45, 37 ή 72.

Αυτό που έχει σημασία είναι να δούμε ότι γίνεται κάτι και με τις τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουμε, έστω και με την ανάμειξη να δούμε ότι τελικά κάτι γίνεται. Και έτσι να βρεθεί και οριστικότερη λύση στο θέμα αυτό».

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Ο ίδιος τόνισε ότι «ως υπηρεσία έχουμε ευθύνη να ελέγξουμε την κατάσταση. Τα προβλήματα δεν θα σταματήσουν. Στο νερό μπορεί να έχουμε άλλοτε θέμα με τα νιτρικά, άλλοτε με κάτι άλλο.

 

Δυστυχώς τα χρόνια που έρχονται, με την έλλειψη νερού λόγω κλιματικής αλλαγής, η σπατάλη νερού, οι αυξημένες ανάγκες θα οδηγήσουν σε τέτοια και χειρότερα προβλήματα.

Για αυτό και πρέπει όλοι οι φορείς, όλοι οι Δήμοι να φροντίσουν να διαχειριζόμαστε με σύνεση το νερό και να το φυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Δεν υπάρχει περιθώριο πια να σπαταλάμε νερού. Το λίγο νερό θα πρέπει να το φροντίζουμε ως κόρη οφθαλμού. Η κλιματική αλλαγή εκεί οδηγεί.

Ήδη βλέπουμε χώρες του πλανήτη που δεν έχουν καν να πιουν το νερό. Αυτά τα φαινόμενα δεν είναι μακρινά. Δεν είναι κάτι που ως χώρα δεν πρόκειται ποτέ να μας αγγίξει. Θα μας αγγίξει. Και στα επόμενα χρόνια θα είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα βρει η ανθρωπότητα. Άρα από τώρα πρέπει να βρούμε τρόπους διαχείρισης του νερού. Αυτό που ξέρουμε ότι το νερό το έχουμε άφθονο και έχουμε και την απαίτηση να είναι πεντακάθαρο και να έχουμε όσο θέλουμε δεν ισχύει. Δεν πρέπει να σπαταλάμε το νερό».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *