«Δεν είναι μόνο το ήλιος και θάλασσα, εμείς σαν περιφέρεια έχουμε και άλλες τουριστικές πηγές που πρέπει να αναδείξουμε», δηλώνει ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Μιχάλης Αμοιρίδης

Μείωση στον τουρισμό παρουσιάστηκε το 2018 σε σχέση με το 2017 κάτι που αναμένεται και για το 2019, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Αεροδρομίου Καβάλας. Σύμφωνα με τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Αμοιρίδη χρειάζονται στοχευμένες δράσεις που θα διορθώσουν την κατάσταση.

Ο κ. Αμοιρίδης δήλωσε ότι «εκδόθηκαν δύο Δελτία Τύπου, το ένα από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία που καταγράφει τις αφίξεις, τις διανυκτερεύσεις και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά τουριστικά για την Ελλάδα και για τις 13 Περιφέρειες. Εκεί φαίνεται ότι το 2018 σε αφίξεις και διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και ενοικιαζόμενα δωμάτια είχαμε μείωση, ενώ η Ελλάδα είχε αύξηση.

Το άλλο είναι μια μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ που δείχνει τα στοιχεία για το 2019 όπου κι εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι κι αυτή η χρονιά δεν πάει καλά. Κι αυτό που εγώ σημείωσα είναι ότι δύο συνεχόμενες χρονιές αυτή η μείωση είναι ένα ζήτημα το οποίο πρέπει να το δούμε. Δεν πάμε καλά στον τουρισμό στη δική μας Περιφέρεια. Η χώρα πάει καλά και πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και να δούμε τι πρέπει να γίνει έτσι ώστε να πάμε καλά. Και σε επίπεδο αφίξεων και σε επίπεδο διανυκτερεύσεων είχαμε μείωση, όταν η χώρα είχε συνολικά μία μεγάλη αύξηση. Κι αυτό είναι ένα ζήτημα.

Δεν πάμε καλά στον τουρισμό. Φέτος η χρονιά δεν πάει καλά και φαίνεται από τα αεροπορικά τα οποία σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ, η πρόβλεψη αεροπορικών θέσεων για Αύγουστο και Σεπτέμβριο δείχνει κι εκεί μια ισχυρή μείωση. Κι όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν και να δούμε γιατί 2 χρονιές δεν πάμε καλά, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα προχωράει. Σε κάθε περίπτωση εμάς πρέπει να μας απασχολεί τι θα κάνουμε στη δική μας περιφέρεια. Και δεν είναι μόνο το ήλιος και θάλασσα, ένα προϊόν που παραδοσιακά το έχει η Ελλάδα. Εμείς σαν περιφέρεια έχουμε και άλλες τουριστικές πηγές και πόρους τους οποίους πρέπει επιτέλους να τους αναδείξουμε. Πρέπει να πάρουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί. Εκεί είμαστε πολύ πίσω. Δεν έχει γίνει δουλειά και το στενάχωρο είναι ότι και για το 2020 φαίνεται ότι δεν θα είναι καλά τα πράγματα σε επίπεδο αεροπορικών συνδέσεων. Ήδη από φέτος τα ρώσικα αεροπλάνα έχουν σταματήσει, όπως και άλλες πολλές πτήσεις. Και του χρόνου σταματάν πτήσεις από Βρετανία, από Γερμανία. Κάποιες λίγες έρχονται αλλά το ισοζύγιο είναι αρνητικό για το αεροδρόμιο της Καβάλας και για φέτος αλλά και η πρόβλεψη είναι και για του χρόνου. Κι όλα αυτά παρατηρώ ότι πρέπει να τα δούμε. Πρέπει να δουλέψουμε για να το αντιστρέψουμε».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Για το τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει, είπε ότι «στοχευμένες συνεργασίες, γιατί μέχρι τώρα τα 2 τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό. Έχουν γίνει πολύ επιφανειακές δράσεις. Πρέπει να αποκτήσουμε ξανά αυτό που είχαμε το 2014. Να γίνουν δράσεις ουσίας που να έχουν αποτέλεσμα και το πιο σημαντικό, σε συμπόρευση, συνεργασία με τους ανθρώπους του τουρισμού. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε μόνοι μας, πλέον, κάπου χωρίς οργάνωση, χωρίς αντικείμενο, χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί με τους ανθρώπους του τουρισμού. Υπάρχουν αγορές- στόχοι που δεν έχουν δουλευτεί καθόλου. Είναι και η Τουρκία και οι Βαλκανικές χώρες, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες. Αυτά τα είχαμε δουλέψει όταν ξεκινήσαμε, με δημόσιες σχέσεις, με στοχευμένες δράσεις, με διαφημιστικές δράσεις. Αυτά πρέπει να ξαναγίνουν. Είχαμε ξεκινήσει να κάνουμε το φορέα διαχείρισης τουριστικού προορισμού που ήταν πολύ σημαντικό εργαλείο, με τεχνοκράτες που θα συνεργαζόντουσαν με την Περιφέρεια, με τους δήμους και τους ανθρώπους του τουρισμού. Αυτό είναι κυρίαρχο εργαλείο. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να μην στοχεύουμε μόνο στο ήλιος, θάλασσα αλλά να δούμε και τα υπόλοιπα που μπορούμε να δώσουμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *