Δέκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται στις νέες δομές του Στρατοπέδου Ασημακοπούλου υπό την εποπτεία του Ερυθρού Σταυρού

Δέκα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα φιλοξενούνται στις νέες δομές του Στρατοπέδου Ασημακοπούλου υπό την εποπτεία του Ερυθρού Σταυρού. Η εκπρόσωπων των Γιατρών του Κόσμου στην Καβάλα  κ. Άννα Γιοβανιού τόνισε πως τα παιδιά προστατεύονται πλήρως καθώς διαμένουν σε ξεχωριστά δωμάτια της δομής.

Στις δηλώσεις της η κ. Γιοβανιού σημείωσε πως «ήταν γνωστό ότι θα έρθουν παιδιά ασυνόδευτα, το είχε ανακοινώσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  κ. Μουζάλας όταν είχε έρθει στην Καβάλα τον Ιανουάριο. Είχαν γίνει και δομές για τα παιδιά αυτά, δεν είναι κάτι άγνωστο αυτό. Ο κόσμος της Καβάλας το ήξερε από τη στιγμή που είχε ανακοινωθεί από τον Ιανουάριο ότι σε αυτές τις δομές θα φιλοξενηθούν ασυνόδευτα παιδιά. Αυτή τη στιγμή τα παιδιά είναι δέκα. Τα έχει αναλάβει ο Ερυθρός Σταυρός. Και αυτό το είχαμε πει, ότι υπάρχουν χωριστές δομές, ότι θα υπάρχει πολύ προσωπικό για αυτά τα παιδιά, μάγειρες, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγος, εκπαιδευτής, σεκιούριτι ειδικός, είναι δομές οι οποίες είναι ειδικά φτιαγμένες για αυτά τα παιδιά τα ασυνόδευτα. Θα έρθουν κι άλλα παιδιά αργότερα. Οι δομές που φιλοξενούνται έχουν γίνει εξαιρετικές».

ΑΛΛΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

Αναφορικά με το αν έχει γίνει γνωστό κάτι σχετικά με την άφιξη άλλων προσφύγων στην Καβάλα, η κ. Γιοβανιού σημείωσε πως «όχι, μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημέρωση άλλη. Απλώς κάποια άτομα έφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα και κάποια άτομα θα φύγουν αυτήν τη βδομάδα και την επόμενη».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Για τις παρεμβάσεις που έγιναν στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου και αυτές που πρόκειται πιθανόν να γίνουν, η κ. Γιοβανιού σημείωσε πως «το αρχικό πλάνο ήταν να γίνουν παρεμβάσεις και στο πρώτο κτήριο, εκεί που γίνονται οι συναυλίες. Αυτό ήταν το αρχικό σχέδιο, δεν πραγματοποιήθηκε. Τώρα από κει και πέρα το αν θα γίνει παρέμβαση δεν έχω καμία ενημέρωση και δεν είναι και η αρμοδιότητά μου να έχω ενημέρωση. Εμείς είμαστε Γιατροί του Κόσμου, φροντίζουμε για το ιατρικό κομμάτι και από κει και μετά είναι θέμα του υπουργείου και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης ο οποίος ανέλαβε».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Γιατροί του Κόσμου επισκέπτονται καθημερινά τη δομή, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, με έναν παιδίατρο και ένα γενικό γιατρό. Όπως ξεκαθάρισε η κ. Γιοβανιού τα προγράμματα που εκτελούνται για τη φιλοξενία των προσφύγων είναι προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα το πρόγραμμα ΕΚΟ που μέχρι στιγμής δινόταν σε χώρες του τρίτου κόσμου και λόγω προσφυγικού δόθηκε και στην Ελλάδα. Όπως τόνισε συγκεκριμένα «όλες αυτές οι δομές, όλα αυτά τα έξοδα, το ρεύμα, το φαγητό, η θέρμανση και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, οι μισθοί των εργαζομένων πληρώνονται από αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Και να τονίσουμε βέβαια το εξής. Πάρα πολλά παιδιά εξαιτίας του προσφυγικού βρήκαν δουλειά, αυτό να μην το ξεχνάμε. Μόνο η δική μας η ομάδα ήταν δέκα άτομα, παιδιά Καβαλιωτών, τα οποία δούλευαν και δουλεύουν σε αυτή τη δομή. Κι όχι μόνο. Τα χρήματα που δίνονται είναι από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεν δίνονται εις βάρος κανενός Έλληνα συμπολίτη μας. Στο τέλος του μήνα σταματάει η εταιρία κέτερινγκ, θα αγοράζουν τρόφιμα από την αγορά της Καβάλας και θα μαγειρεύουν οι ίδιοι. Αυτά τα χρήματα θα μένουν πάλι στην αγορά της Καβάλας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση