Γνωμοδότηση κι όχι μελέτη χαρακτήρισε το ΓΕΩΤΕΕ ΑΜ τη διαδικασία που εκπόνησε το ΤΕΕ για η διέλευση του αγωγού ΤΑΡ από τα Τενάγη Φιλίππων

Γνωμοδότηση χαρακτήρισε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ανατολικής Μακεδονίας τη μελέτη που εκπόνησε το ΤΕΕ για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων. Σύμφωνα με τη μελέτη δεν υπάρχουν κίνδυνοι για το περιβάλλον και την άρδευση και δεν διέρχεται μέσα από τυρφώνα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Καβάλας κ. Καλπακίδης δήλωσε ο αγωγός διέρχεται μέσα από τυρφώνα και πως η μελέτη έγινε από το ΤΕΕ Αθηνών. Μάλιστα επιδιώκουν να πληροφορηθούν ποιος υπέγραψε την μελέτη για να του υποβάλλουν μήνυση. Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ζαφείρης Μυστακίδης στις δηλώσεις του αμφισβήτησε την όλη διαδικασία καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη!

Αναλυτικά σημείωσε πως «ο ΤΑΡ ανέθεσε στο ΤΕΕ να κάνει μια γνωμοδότηση, δεν είναι μελέτη, μια γνωμοδότηση είναι από μια εξαμελή επιτροπή, μια ομάδα εργασίας, προκειμένου να βγάλει κάποια συμπεράσματα, να καταθέσει κάποιες απόψεις σχετικά με έξι ερωτήματα τα οποία απασχολούν την κοινή γνώμη και την τοπική κοινωνία, για προβλήματα που πιθανόν θα υπάρξουν από τη διέλευση τη συγκεκριμένη. Από όσο γνωρίζω είναι ένα τελευταίο κομμάτι αυτό των περίπου δέκα χιλιομέτρων του αγωγού ΤΑΡ στην Ελλάδα που  έχει θέμα με την όδευση και συναντά τοπικές αντιδράσεις. Έχουμε τα βασικά συμπεράσματα της γνωμοδότησης, δεν έχουμε ολόκληρη τη γνωμοδότηση, προκειμένου να μπορέσουμε να την αξιολογήσουμε, να δούμε με ποια μεθοδολογία έγινε, πώς έγινε, κάτω από ποιες συνθήκες, με βάση ποια επιστημονική μεθοδολογία. Τα συμπεράσματα πολύ εύκολα φαίνεται ότι αντικρούουν τις ανησυχίες και τις απόψεις εδώ των κατοίκων και των αγροτών».

ΟΛΟΚΛΗΡΗ

Τόνισε δε πως «εμείς στη συνάντηση που είχαμε την Τρίτη στα γραφεία μας με τη διοίκηση του ΤΑΡ εδώ στην Ελλάδα το συζητήσαμε και είπαμε ότι αν θέλετε την άποψή μας πρέπει να έχουμε ολόκληρη τη γνωμοδότηση προκειμένου να μπορέσουμε να την αξιολογήσουμε. Αν δεν θέλετε την άποψή μας κανένα πρόβλημα, επί συμπερασμάτων δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη. Όμως σε μια πολύ γρήγορη και πρώτη ανάγνωση είδαμε ότι μπαίνουν και σε θέματα γεωπονικά αυτά τα συμπεράσματα και το παράδοξο είναι ότι σε αυτήν την εξαμελή επιτροπή δεν συμμετέχει γεωπόνος. Παρόλα αυτά πραγματεύεται θέματα γεωπονικού ενδιαφέροντος και αυτό είναι κάτι παράδοξο. Από μόνο του κλονίζει την αξιοπιστία μιας τέτοιας γνωμοδότησης. Μας είπε η κ. Παπαλεξανδρή, η διευθύντρια του ΤΑΡ εδώ στην Ελλάδα, ότι και αυτοί δεν την έχουν τη γνωμοδότηση ολόκληρη όπως τη ζητάμε εμείς, περιμένουν να μεταφραστεί από τα αγγλικά. Δεν την έχουν ολόκληρη, έχουν μόνο τα συμπεράσματα. Εν πάση περιπτώσει εμείς είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί, περιμένουμε όποτε θα είναι έτοιμη να μας τη δώσετε να καταθέσουμε την άποψή μας, να πούμε αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε, τις παρατηρήσεις μας. Κι εμείς ως επιστημονικό Επιμελητήριο είμαστε οι πλέον αρμόδιοι σε θέματα γεωτεχνικού και γεωπονικού ενδιαφέροντος να τοποθετηθούμε. Στην επιτροπή συμμετέχουν τρεις μηχανικοί εκ των οποίων ο ένας είναι ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός και τρεις γεωλόγοι οι οποίοι δεν ξέρω αν και κατά πόσο γνωρίζουν τις γεωλογικές ιδιαιτερότητες της περιοχής, αν έχουν εμπειρία, αν την ξέρουν την περιοχή, αυτό δεν το ξέρουμε. Τώρα αυτό ο καθένας το αξιολογεί όπως νομίζει. Αυτό από μόνο του ως γεγονός είναι ένα θέμα. Μια επιστημονική επιτροπή που θα είχε και ανθρώπους από δω, από αυτόν τον τόπο, νομίζω θα ήταν χρήσιμη για να βγουν καλύτερα συμπεράσματα και το σημαντικότερο να καταφέρουν τελικά να πείσουν εν πάση περιπτώσει τις τοπικές κοινότητες ότι πραγματικά δεν υπάρχει πρόβλημα και καταρχήν να είναι αξιόπιστη η ίδια αυτή η γνωμοδότηση. Να μπορεί να σταθεί επιστημονικά σε αντικρουόμενα επιχειρήματα που είναι θεμιτό να υπάρχουν. Να είναι τεκμηριωμένη επιστημονικά. Όπως γίνεται κατανοητό θα υποστούν και την κριτική και την αντιπαραβολή επιστημονικών επιχειρημάτων. Η διεθνής πρακτική έτσι είναι και όχι στο πόδι ή με μεγάλη προχειρότητα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *