«Για την Καβάλα το νέο πανεπιστήμιο σημαίνει πάρα πολλά» δηλώνει ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ, Θανάσης Μητρόπουλος

Με νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή τη Μεγάλη Τρίτη, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι πλέον Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα το Διεθνές πανεπιστήμιο Ελλάδος. Σχετικές δηλώσεις έκανε ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ κ. Θανάσης Μητρόπουλος.

Συγκεκριμένα είπε ότι «μία προσπάθεια που ξεκίνησε όταν πρωτοήρθα στην Καβάλα το 1998, να μετατραπεί το Ίδρυμά μας σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, τελικά το καταφέραμε. Είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Για την περιοχή μας σημαίνει πάρα πολλά. Στην Καβάλα ιδρύεται η σχολή θετικών επιστημών, μια αρχαία σχολή 200-300 χρόνων. Θα φέρει φοιτητές διαφορετικής φυσιογνωμίας και θα δώσει μια διαφορετική λογική στην ανώτατη εκπαίδευση στην Καβάλα. Η ακαδημαϊκή κοινότητα και οι πολίτες της Καβάλας πρέπει να είναι ενωμένοι αυτήν την περίοδο έτσι ώστε να δουλέψουν για να πετύχει το Διεθνές Πανεπιστήμιο όλους τους στόχους του.

Δεν λείπουν τα προβλήματα από τη νέα αρχιτεκτονική, επομένως θα πρέπει σιγά- σιγά να τα βλέπουμε αυτά τα ζητήματα για να μπορέσουμε να τα λύσουμε και να προχωρήσει το Ίδρυμα και να είναι για χρόνια ένας μοχλός ανάπτυξης για την Καβάλα.

Για την Καβάλα το νέο πανεπιστήμιο σημαίνει πάρα πολλά. Η Καβάλα θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους πόλους της ανώτατης εκπαίδευσης. Το νέο διεθνές πανεπιστήμιο θα έχει 36 χιλιάδες φοιτητές, θα είναι το τρίτο μεγαλύτερο στη χώρα μετά από αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Η Καβάλα θα είναι ένας πάρα πολύ ισχυρός πόλος και σύντομα οι συμπολίτες μας θα δουν μεγάλα πολυκαταστήματα, μεγάλη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά το εμπορικό κομμάτι αλλά και το πολιτιστικό κομμάτι. Από την αρχή είχαμε τονίσει ότι η Καβάλα θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πανεπιστημιούπολη στη βόρεια Ελλάδα.

Το ίδρυμα έβαζε γύρω στους 1200 φοιτητές στην Καβάλα και οι εκτιμήσεις είναι ότι με τα νέα τμήματα θα βάζει γύρω στους 850-900. Αλλά στο ΤΕΙ υπήρχε το λεγόμενο drop out που οι φοιτητές γραφόντουσαν και έφευγαν, είτε διότι έδιναν ξανά εξετάσεις ή έφευγαν στο εξωτερικό κ.α. Αυτό θα αλλάξει. Με τα νέα τμήματα ο αριθμός φοιτητών θα είναι μικρότερος αλλά θα έχει μεγαλύτερη απήχηση στην Καβάλα και θα το δούμε σύντομα».

ΝΕΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ

Ακολούθως  ανέφερε ότι «Στο πλαίσιο του νέου πανεπιστημίου θα ιδρυθούν στην πόλη δύο νέα πανεπιστημιακά ινστιτούτα, Τουρισμού και Πετρελαίου. Το δεύτερο είναι αυτονόητο. Για τον τουρισμό που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάπτυξης του νομού, δεν υπήρχε ως τώρα κάτι ανάλογο. Αυτό ήταν λάθος για μία περιοχή σαν τη δική μας που θεωρείται από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς και αξίζει αν παρακολουθείται επιστημονικά το θέμα. Η έλευση του πανεπιστημίου θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις στην αγορά του τουρισμού που θα λειτουργεί 10 μήνες με το πανεπιστήμιο και 2 με τη βιομηχανία του τουρισμού.

Το τμήμα χημείας θα βοηθήσει τις δύο βιομηχανίες που λειτουργούν εδώ ώστε να αναδειχθούν. Βιομηχανίες που ανάλογες δεν υπάρχουν τόσες πολλές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ήταν έλλειμμα για την Καβάλα που δεν είχε πανεπιστήμιο ως τώρα που να μπορεί να συνδυάζει πολλές περισσότερες δραστηριότητες και είναι λάθος να σχεδιάζει την ανάπτυξη με ένα μοντέλο ξενοφοβικό, εντελώς παρωχημένο σήμερα. Το πανεπιστήμιο θα φέρει μια ουσιαστική στήριξη στην Καβάλα».

Για το κτήριο του πρωτοδικείου είπε ότι «έχουμε υποβάλλει το φάκελό μας και περιμένουμε απαντήσεις. Ακόμη δεν έχουμε την πρώτη αντίδραση αλλά έχουμε κάνει μια καλή προσφορά και νομίζω ότι θα πάει καλά». Επίσης είπε ότι είναι «κατεπείγουσα ανάγκη να δημιουργηθούν φοιτητικές εστίες μέσα στην πόλη της Καβάλας για αν υπάρξει μία ανανέωση του νέου δυναμικού της πόλης, να δώσει νέα πνοή».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *