Για την ΔΕΥΑΚ το  2016 κλείνει με θετικό πρόσημο, δεν έρχονται  αυξήσεις στην τιμή του νερού

Όπως ήταν προγραμματισμένο, συνέντευξη προς ενημέρωση της εναρμόνισης τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζει η ΔΕΥΑΚ έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της επιχείρησης κ.  Νίκος Ξανθόπουλος, μαζί με τον Προϊστάμενο Τεχνικής Υπηρεσίας της κ.  Άγγελο Λογγάρη και την κ.  Ελένη Σοφιανίδου Προϊσταμένη του Τμήματος Καταναλωτών της οποίας το τμήμα εισηγήθηκε για το θέμα  της  εναρμόνισης τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης.

Στόχος της ενημέρωσης αυτής  όπως δήλωσε  ο κ. Ξανθόπουλος  είναι για ένα θέμα που έχει προκύψει στο δημόσιο λόγο και αφορά  μια απόφαση της ΔΕΥΑΚ  που ελήφθη προχθές στο Διοικητικό της Συμβούλιο Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκαν κάποια δημοσιεύματα που προκάλεσαν ανησυχία στους δημότες για το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του νερού. . «Σύμφωνα με τον κ. Ξανθόπουλο «Ο λόγος που έχει προκύψει αυτό το θέμα στην δημόσια σφαίρα, δεν προσφέρει στην ενημέρωση των πολιτών για το τι ακριβώς συζητήθηκε στο Δ.Σ και γι αυτό τον λόγο δίνουμε τις εξηγήσεις που πρέπει».

ΠΑΓΙΟ  ΕΛΑΧΙΣΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Ο  Προϊστάμενος Τεχνικής Υπηρεσίας κ.  Άγγελος Λογγάρης  διευκρίνισε  πως η ΔΕΥΑΚ με βάση την κείμενη νομοθεσία, έχει μια υποχρέωση που απορρέει από την οδηγία 60/2000 και από την ελληνική νομοθεσία που κάνει την εναρμόνιση με την οδηγία αυτή τέλος του 2017, να κοστολογεί την παροχή υπηρεσίας του νερού, με βάση κάποια συγκεκριμένα δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα είναι το κόστος το χρηματοοικονομικό, το περιβαλλοντικό και το κόστος του φυσικού πόρου. Είναι τρία κόστη που πρέπει να λαμβάνονται υπ όψιν και θα διαμορφώνουν την τελική τιμή. Έχουν γίνει σχετικές συγκεντρώσεις  με ευθύνη της ένωσης των ΔΕΥΑ και η τελευταία ήταν στις 16/11/2016 στις Σέρρες, όπου έχουν αναληφθεί και έχουν δοθεί παραδείγματα για το πώς θα λειτουργήσει στο σύστημα αυτό . Σε ότι αφορά το περιβαλλοντικό κόστος και το κόστος  του φυσικού πόρου, υπεύθυνη θα είναι η Διεύθυνση Υδάτων και αυτή θα καθορίσει την τιμή που θα επιβληθεί πάνω στο νερό μετά τις 31/12/2017.

Γι αυτό το κομμάτι έχει γίνει διαβούλευση για την σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και είναι προς υπογραφή τις επόμενες μέρες από τους αρμόδιους υπουργούς. Η ΔΕΥΑ είναι υπεύθυνη για το χρηματοοικονομικό κόστος, το οποίο περιλαμβάνει το κόστος του κεφαλαίου , το λειτουργικό κόστος, το κόστος συντήρησης, διοίκησης, όπως και άλλα δευτερεύοντα  κόστη.

Έχοντας υπ΄ όψιν αυτό το πλαίσιο ξεκίνησε η διαδικασία για να εναρμονιστεί και να διαπιστωθεί η τιμή που υπάρχει σήμερα και πληρώνουν οι συμπολίτες μας με όλα αυτά που προαναφέρθηκαν. Επί πλέον ένα ζήτημα που υπάρχει από το 2014, είναι το ότι με απόφαση του Συνήγορου του Πολίτη, η επιβάρυνση των λογαριασμών ύδρευσης  με πάγιο και επιβολή ελάχιστης κατανάλωσης, δεν έχει νομικό έρισμα. Γι αυτό τον λόγο, όπως προβλέπεται και από αντίστοιχη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών , θα πρέπει η επιβολή ελάχιστης κατανάλωσης να αντικατασταθεί με κάποιο πάγιο, που θα περιλαμβάνει την κοστολόγηση των εργασιών ,οι οποίες προβλέπονται είτε για συντήρηση, είτε για ελάχιστη συντήρηση του δικτύου. Γιατί είτε καταναλωθεί νερό ή όχι, τον νερό θα πρέπει να υπάρχει τα δίκτυα ανά πάσα στιγμή και αυτό έχει ελάχιστο λειτουργικό κόστος συντήρησης.

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΔΡΟΜΕΤΡΩΝ

Η προϊσταμένη Τμήματος Καταναλωτών κ.  Σοφιανίδου σημείωσε  πως υπάρχει μια ανομοιόμορφη χρέωση κυβικών στην Δημοτική Κοινότητα των Φιλίππων και Καβάλας, σε ερώτημα που έθεσε η Δήμαρχος κ. Τσανάκα που παραβρέθηκε στην συνέντευξη και έθεσε αρκετά ερωτήματα.  Στην Δημοτική Κοινότητα Καβάλας χρεώνει η ΔΕΥΑΚ  όπου δεν υπάρχει καθόλου ή λίγη κατανάλωση, για να συμπληρωθούν τα 40 κυβικά ετήσια. Στους Φιλίππους χρεώνονται 32 κυβικά ως ελάχιστη χρέωση συν 20 ευρώ, συν ΦΠΑ στον πρώτο λογαριασμό όλων των παροχών.

«Για να μπορέσει η Τεχνική Υπηρεσία και δη το Τμήμα Καταναλωτών να εναρμονιστεί στο πλαίσιο που πρέπει ως προς την έκδοση των λογαριασμών και την άσκηση της νέας τιμολογιακής πολιτικής, έχοντας κοστολογήσει όλα αυτά τα κόστη για πρώτη φορά, η διαδικασία κατάθεσης από την υπηρεσία πρότασης για τιμολογιακή πολιτική και ψήφισή της από τα όργανα, ήταν εντελώς διαφορετική  και πιο εύκολη. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ως υπηρεσία και να είμαστε έτοιμοι όσο μπορούμε, μέχρι τέλος του 2017, ήταν να εναρμονιστούμε σε  αυτά που πρέπει για να είμαστε έτοιμοι ώστε η μελέτη που θα γίνει να πατάει πάνω σε πραγματικά δεδομένα και να μπορούμε να προχωρήσουμε.

Ο δεύτερος λόγος είναι πως είχαμε την άνιση  και άδικη χρέωση της πάγιας ελάχιστης κατανάλωσης στους Φιλίππους σε σχέση με την Καβάλα. Και επιτέλους θα πρέπει να εφαρμόσουμε την απόφαση που ελήφθη το 2013 για την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμοζόταν μόνο για την Καβάλα και όχι στον Δήμο Φιλίππων. Εναρμονίζουμε την πρόταση που καταθέτουμε προχθές.  Την εφαρμογή νέας τιμολογιακής πολιτικής με βάση συγκεκριμένη απόφαση  για το σύνολο των 43000 υδρομέτρων του Δήμου Καβάλας. Επίσης εναρμονίζουμε την άνιση χρέωση που υπήρχε ανάμεσα στις δημοτικές ενότητες και ερχόμαστε σύννομοι με την τελευταία έκθεση του  Συνήγορου του Πολίτη του 2014, που μιλάει για λάθος χρέωση πάγιας υποχρεωτικής κατανάλωσης . Γι αυτό ακριβώς προτείνουμε την χρέωση παγίου μηνιαίου για την συντήρηση των δικτύων ύδρευσης και αντικατάστασης υγρομέτρων σε μια πενταετία, για καλύτερη καταγραφή και σαφέστερες ενδείξεις, χωρίς να χρεώνεται ο πολίτης.

Τα έσοδα που είχαμε τα τελευταία χρόνια μόνο από την άνιση υποχρεωτική κατανάλωση ήταν γύρω στις 860 χιλιάδες ευρώ, βάζοντας τα 20 ευρώ συν τον ΦΠΑ. Η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί  και με την επιβολή του πάγιου τέλους συντήρησης και αντικατάστασης υδρομέτρων,  η διαφορά μας θα είναι  γύρω στις 670.000 ευρώ  επιπλέον. Η πρόταση ήταν να μπαίνουν κάθε μήνα 2 ευρώ για το πάγιο τέλος συντήρησης δικτύων» σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Σοφιανίδου.

Όπως τόνισε η κ.  Σοφιανίδου, απαντώντας και πάλι σε ερώτημα της Δημάρχου για το πάγιο τέλος  «λειτουργούμε με τη διαχείριση του νερού ως κοινωνικό αγαθό . Αν λειτουργούσαμε ως επιχείρηση τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΥΑΚ θα ήταν προβληματικά. Αυτό το τέλος των 3 ευρώ τον  μήνα θα ενσωματώνεται στον λογαριασμό και για τις ευπαθείς ομάδες, που είναι πολλές και έχουν μείωση από 15%- 90%.Αυτο το ποσό θα υπόκειται στην ίδια μείωση που θα έχουν τα κυβικά που έχει καταναλώσει το συγκεκριμένο υδρόμετρο».  Η κ. Σοφιανίδου επίσης ανέφερε ότι κάθε 5 χρόνια θα αντικαθίστανται όλα τα υδρόμετρα καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι  τόση είναι η ζωή τους.

ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ

Σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες για τις οποίες ζήτησε διευκρινήσεις η Δήμαρχος, ο κ Ξανθόπουλος απάντησε ότι το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΥΑΚ περιλαμβάνει μειώσεις έως και 90%. Και αυτή η μείωση αφορά και το πάγιο τέλος. Η ΔΕΥΑΚ επειδή είναι και κοινωφελής  επιχείρηση και πρέπει να παίξει αυτό τον ρόλο με καλό τρόπο, πρέπει όμως να ισορροπεί μέσα στην έννοια της επιχείρησης που είναι κοινωφελής, αλλά ταυτόχρονα δεν τις επιτρέπεται να κλείνει με ζημιά. «Αυτό δεν το επιθυμούμε ούτε εμείς ούτε οι πολίτες.

Το 2016 ήταν για μας ένα έτος με πάρα πολλή  δουλειά , της οποίας τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται στην καθημερινότητα . Εκτός από το  ότι κλείσαμε 4 εκκρεμούσες χρήσεις, από το 2013, είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε το 2014 και 2015,ενώ το 2016 κλείνει οριακά, αλλά με θετικό πρόσημο» σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

Η Κ. Σοφιανίδου διευκρίνισε ότι  αυτοί που 8θα έχουν χαμηλή κατανάλωση όπως επαγγελματίες κ.λ.π  θα έχουν χαμηλότερη τιμολόγηση ήτοι 6 ευρώ συν ΦΠΑ!

Επίσης στις 17 Μαρτίου θα γίνει η επόμενη συνάντηση των ΔΕΥΑ στην Αθήνα ενώ ανάλογα με την χρηματοοικονομική μελέτη που θα εκπονηθεί θα είναι ανάλογη και η χρέωση για τις καταναλώσεις μικρής, μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.  Η δήμαρχος κ. Τσανάκα ζήτησε να της δοθούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία ενώ δήλωσε πως το θέμα αυτό θα περάσει και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση