Για «ναυμαχία» κάνει λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Παράσχος Αγανικόλας αναφορικά με την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από 40 τουρκικά αλιευτικά

Περί τα 40 τουρκικά αλιευτικά σκάφη παραβίασαν τα χωρικά ύδατα της χώρας μας ανατολικά της Θάσου, 5,5 ναυτικά μίλια από την ποταμιά, τα ξημερώματα της Δευτέρας  και χρειάστηκε η παρέμβαση του Λιμενικού Σώματος για να απομακρυνθούν. Μάλιστα σύμφωνα με το δημοτικό σύμβουλο Καβάλας κ. Παράσχο Αγανικόλα τα αλιευτικά αυτά ήταν σύγχρονα και μήκους 40 μέτρων!

Αναλυτικά ο κ. Αγανικόλας σημείωσε πως «ήταν μια «ναυμαχία» ανατολικά της Θάσου την Κυριακή το βράδυ, όταν περίπου 40 αλιευτικά μεγάλα βαρέα σκάφη 40-45 μέτρων με πενταμελή πληρώματα, τούρκικα, παραβίασαν τα εθνικά χωρικά ύδατα της Ελλάδας. Εκεί που θέλω να εστιάσω είναι ότι δεν αλίευαν σε συγκεκριμένη περιοχή. Υπάρχουν καταγγελίες και καπετάνιων αλιευτικών που δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν αλιεύανε. Προσωπικά πιστεύω ότι στόχος τους ήταν η δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου. Λίγο τα Ίμια, λίγο εκείνη η μέρα, το ένα και το άλλο, καταλαβαίνει κανείς. Ταξιδέψανε λοιπόν 60 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας για να έρθουν κοντά στη Θάσο να παραβιάσουν τα εθνικά χωρικά μας ύδατα και να δημιουργήσουν όλη αυτήν την κατάσταση που δεν κρύβω ότι μπορούσε να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο, αλλά ευτυχώς επικράτησε ψυχραιμία και οι τόνοι έπεσαν μέχρι που αποχώρησαν. Το μεγάλο σκάφος του Λιμενικού Σώματος πήγε κατευθείαν στο σημείο, τους ζήτησε να αποχωρήσουν άμεσα επειδή είχαν παραβιάσει τα εθνικά ύδατα της χώρας και μιλάω από τα έξι ναυτικά μίλια και μέσα. Να σκεφτεί κανείς ελληνικά αλιευτικά να παραβίαζαν τα τούρκικα ύδατα τι θα γινόταν σήμερα. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα. Υπήρχαν ανέκαθεν περιστατικά μεμονωμένα εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά αυτό με τόσο όγκο σκαφών, με τόσα πολλά σκάφη ήταν για πρώτη φορά, δηλαδή σε τόσο μεγάλο νούμερο. Και δεν είναι μόνο ότι ήταν 40 αλιευτικά. Ήταν η δυναμικότητα των σκαφών. Ήταν μεγάλα σκάφη, τέτοια σκάφη δεν διαθέτει η Ελλάδα».

ΓΡΑΜΜΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Εκτίμησε δε πως «εγώ πιστεύω ότι βαδίζουν στη γραμμή Ερντογάν ότι το Αιγαίο είναι δικό μας και ότι απλώς ήρθαν για να το επικυρώσουν; Για αυτό και στεκόντουσαν εκεί ακίνητοι και δεν αλίευαν. Αυτά δεν είναι μόνο δικά μου λόγια, είναι καταγγελίες καπετάνιων από τα δικά μας αλιευτικά. Όταν αυτοί πέρασαν τα εγχώρια ύδατα τα δικά μας αλιευτικά στην περιοχή ήταν λίγα. Οπότε αναγκαστικά ξεκίνησαν σκάφη δικά μας από Καβάλα και Κεραμωτή για να ενισχύσουν τους δικούς μας που βρέθηκαν περικυκλωμένοι στην ουσία. Ήταν ναυμαχία. Απλώς δεν δημιουργήθηκε θερμό επεισόδιο. επικράτησε η ψυχραιμία. Πάντως πρέπει να υπάρξει ισχυρή παρέμβαση από πλευράς της κυβέρνησης να τελειώνει αυτό το θέμα. Γιατί δεν γίνεται και δεν θέλω να πω για χειρότερες καταστάσεις. Έτσι όπως η κατάσταση είναι τεταμένη στο Αιγαίο και με τις προκλητικές δηλώσεις που κάνουν μόνιμα οι Τούρκοι και με τις παραβιάσεις που κάνουν δεν είναι και τίποτα να συμβεί ένα ατύχημα, όχι εσκεμμένα λέω εγώ. Επίσης να καταγγείλουμε ότι πολλά τούρκικα σκάφη ήταν με κλειστά τα φώτα τη νύχτα, δηλαδή με φώτα πορείας. Δηλαδή μπήκαν μέσα με σβηστά τα φώτα. Να προκληθεί δηλαδή ένα ατύχημα από το πουθενά. Για αυτό λέω ότι ήταν πολύ σοβαρή η κατάσταση που δημιουργήθηκε εκείνο το βράδυ. Πρέπει πάντως να υπάρξει μια παρέμβαση γιατί βλέπω την επόμενη φορά να έρχονται έξω από την Καβάλα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *