«Για μένα είναι και ζήτημα προσωπικού ενδιαφέροντος και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν» δηλώνει ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος για το θέμα της σύμβασης εκμετάλλευσης των παραλιακών κτιρίων από τον ΝΟΚ και τον ΟΘΑΚ

Το θέμα της παράτασης της εκμετάλλευσης των παραλιακών κτιρίων από τα ναυταθλητικά σωματεία ΝΟΚ και ΟΘΑΚ έθεσε στην Βουλή ο βουλευτής κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στο πλαίσιο της συνέχισης της λειτουργίας τους. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θέτει επιτακτικά το θέμα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Υπουργείο Οικονομικών καθώς τέλος του έτους λήγει η σύμβαση που έχουν τα σωματεία.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «όλα αυτά που φαίνεται ότι δρομολογούνται, βάζουνε κυριολεκτικά σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας των σωματείων. Την επιβίωσή τους δηλαδή. Ως όφειλα, λοιπόν, έκανα δύο ερωτήσεις διότι το ιστορικό είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση, του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ, αλλά η ουσία είναι ίδια. Ότι μέσα στο Δεκέμβριο λήγει η σύμβαση που έχουν υπογράψει τα δύο σωματεία με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας προκειμένου να εκμεταλλεύονται τα δύο κτήρια που υπάρχουν στο μόλο και να αντλούν κάποια έσοδα, ίσως και τα μοναδικά στην ουσία έσοδα που αντλούν κατά την λειτουργία τους τα τελευταία χρόνια που σταμάτησαν οι γενναίες επιχορηγήσεις από την Ομοσπονδία. Τα σωματεία έχουν μόνο τα έσοδα που παίρνουν από το ενοίκιο για την εκμετάλλευση αυτών των δύο κτηρίων που λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και βέβαια ό,τι έσοδα έχουν από τις συνδρομές των γονιών και των αθλητών. Σε κάθε περίπτωση η σύμβαση τελειώνει στο τέλος του μήνα. Κράτησε 18 χρόνια κι από ‘κει και πέρα όλα είναι στον αέρα. Ξέρω ότι οι σύλλογοι με τα προεδρεία τους έκαναν κινήσεις από το καλοκαίρι να έρθουν σε επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, να διατυπώσουν το θέμα και να δουν αν μπορεί το υπουργείο να κάνει κάτι. Διότι εμπλέκονται δύο υπουργεία στην υπόθεση, το υπουργείου Ναυτιλίας που διαχειρίζεται το ζήτημα των λιμανιών σε όλη τη χώρα και το υπουργείο Οικονομικών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και ελέγχει τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας, μετέχοντας στην οργανική σύνθεσή του κι έχοντας λόγο στην εκμετάλλευση των ακινήτων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, τα οποία διαχειρίζεται βέβαια ο ΟΛΚ».

«ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ»

Και πρόσθεσε πως «Το υπουργείο Ναυτιλίας δια του κυρίου Κουρουπλή πρώτα –δεν ξέρω αν έγινε και κάποια συνάντηση με τον κ. Κουβέλη, τον εν ενεργεία υπουργό- ήταν καθησυχαστικό. Αλλά εμένα δεν με έπεισε διότι έτσι κι αλλιώς δεν θεωρώ κανέναν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ μάλλον τον κ. Κουρουπλή, αξιόπιστο και δεύτερον με τις μέρες να περνάνε και τη σύμβαση αν λήγει στο τέλος της χρονιάς, δεν νομίζω να υπήρχε αρκετό έδαφος για να ησυχάσουν οι άνθρωποι των σωματείων επειδή κάποιος υπουργός είπε μην ανησυχείτε όλα θα γίνουν. Εδώ σε ένα μήνα περίπου, από σήμερα, τα δύο σωματεία θα είναι στον αέρα.

Ξεκίνησα να κάνω αυτές τις ερωτήσεις, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των προεδρείων των σωματείων, διότι θεωρώ ότι το θέμα είναι τεράστιας κοινωνικής σημασίας για την πόλη μας. Αυτά τα δύο ναυταθλητικά σωματεία, που τα θεωρώ από τα παραδοσιακά της χώρας μας, με δεκαετίες λειτουργίας και επιτυχίες, σημαίνουν πολλά για την Καβάλα, και για το παρελθόν της αλλά και το παρόν της και το μέλλον της. Η σκέψη μόνο ότι μπορεί να αναγκαστούν να σταματήσουν να λειτουργούν, να πεθάνουν με ξαφνικό θάνατο, επειδή μία σύμβαση δεν ανανεώνεται έτσι ώστε να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα τα οποία τα ίδια τα σωματεία έχουν χτίσει με δικές τους δαπάνες στο χώρο που τους παραχωρήθηκε από το τότε Λιμενικό Ταμείο με τη σύμφωνη γνώμη και την ανοχή όλων των αρχών της πόλης, η σκέψη αυτή λοιπόν δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό μου. Μου είναι αδιανόητο. Προσωπικά θα αντιδράσω όσο πιο έντονα μπορώ. Ήδη την Τρίτη ήρθα σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας για να του εξηγήσω αυτό το θέμα και να του πω και κάτι ακόμη: ότι μπορεί η σύμβαση να τελειώνει στο τέλος του χρόνου για την Καβάλα, όμως σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας όπου ναυταθλητικά σωματεία εκμεταλλεύονται δικές τους εγκαταστάσεις, εντευκτήρια, αποθήκες εξοπλισμού, ιστιοπλοϊκού, κολυμβητικού κλπ, στις χερσαίες ζώνες λιμανιών, υπάρχει κάποια παρόμοια κατάσταση η οποία αύριο μπορεί να εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο. Δηλαδή να τελειώνει κάποια σύμβαση, να μείνουν σωματεία στον αέρα και να χάσουν ίσως το μοναδικό έσοδό τους. Στην Πάτρα, τη Χαλκίδα, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, ενδεχομένως στην παραλιακή ζώνη της Αθήνας, στον Πειραιά. Μπορεί να υπάρχουν τέτοια σωματεία που μπορεί να τα αντιμετωπίσαμε με το ΝΟΚ ως αντιπάλους στις πισίνες αλλά γνωρίζω ότι τα εντευκτήρια είναι στα λιμάνια, όπως και των δικών μας. Μπορεί αύριο αυτό να προκύψει για όλη τη ναυταθλητική Ελλάδα. Αυτό ήθελα να μεταφέρων στον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας. Τα είπαμε λίγο και μου διατύπωσε κι αυτός την ανησυχία του και την υποστήριξή του. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα και πολύ μεγάλο κρίμα για την Καβάλα να αναγκαστεί να δει τα δύο ναυταθλητικά της σωματεία, με το ένδοξο παρελθόν και το λαμπρό μέλλον, να έχουν πρόβλημα βιωσιμότητας. Γιατί θα έχουν πρόβλημα λειτουργίας αν χάσουν το μοναδικό έσοδό τους, επειδή το ΤΑΙΠΕΔ χωρίς καμία πρόβλεψη ξεκινήσει από του χρόνου ανοιχτό διαγωνισμό για την εκμετάλλευση αυτής της περιοχής και των ακινήτων. Ο ανοιχτός διαγωνισμός είναι κάτι νομότυπο αλλά από τη στιγμή που δεν διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας των δύο σωματείων για μένα είναι προβληματικός. Θα μπορούσε να γίνει μία ρητή πρόβλεψη σε αυτήν τη διαδικασία ώστε να διασφαλιστούν τα δύο σωματεία. Αυτή θα ήταν η μόνη, αυτήν την στιγμή, ορατή λύση».

ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥΣ

Τέλος ανέφερε ότι «Σε κάθε περίπτωση, ο καιρός έφτασε. Σε ένα μήνα περίπου αυτά τα δύο σωματεία θα είναι στον αέρα. Ξέρω ότι από πίσω υπάρχουν πολλοί ανήσυχοι Καβαλιώτες. Θα ήθελα να θέσω προ των ευθυνών τους, όλους, και τους συναδέλφους μου που δεν έχουν πει πολλά μέχρι τώρα πάνω στο θέμα. Να πάρουν θέση κι αυτοί, δεν είναι μικρό το πρόβλημα. Και φυσικά να ξεκαθαρίσει και το υπουργείο Ναυτιλίας που μέχρι πρότινος καθησύχαζε ότι όλα θα πάνε καλά και ο Οργανισμός Λιμένα, τη θέση τους και το χρονοδιάγραμμα που έχουν βάλει, όποιο και να είναι αυτό. Εννοείται ότι θα γίνουν κι άλλες επαφές και κινήσεις. Για μένα είναι και ζήτημα προσωπικού ενδιαφέροντος κι όχι μόνο πολιτικού και θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *