«Βιβλική» καταστροφή από τις πλημμύρες στο Δήμο Νέστου

Περισσότερα από 100.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης πλημμύρισαν στο κάμπο του Νέστου Χρυσούπολης καθώς επίσης κατοικίες, υπόγεια αλλά και κτηνοτροφικές μονάδες. Νωρίς το πρωί συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο στον Δήμο Νέστου και ο δήμαρχος κ. Βαγγέλης Τσομπανόπουλος ζήτησε να κηρυχθεί η περιοχή ως εκτάκτου ανάγκης.

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε ότι «όλοι οι εργαζόμενοι του δήμου ήταν στο πόδι από τις 3 το πρωί της Παρασκευής. Παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί. Πέρα κάποιους οικισμούς της Χρυσούπολης μέσα στην πόλη που έχουν πλημμυρίσει, έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα στο Χρυσοχώρι που το υπόγειο κανάλι έσπασε και πλημμύρισαν τα γύρω σπίτια. Υπήρξαν προβλήματα στο Αγίασμα, στις Πηγές, στο Μοναστηράκι. Έχουν πλημμυρίσει πάρα πολλές αγροτικές εκτάσεις με καταστροφικές συνέπειες. Κήρυξα το δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έχω μιλήσει με τον Αντιπεριφερειάρχη. Μπαίνοντας η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σημαίνει ότι θα δοθούν αποζημιώσεις. Αυτή τη στιγμή όλα τα χωράφια με σημαντικές παραγωγές είναι πλημμυρισμένα και με το που βγει ο ήλιος θα έχουμε προβλήματα. Θα καταστραφούν παραγωγές. Οπότε μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να πάρουν αποζημιώσεις οι άνθρωποι αφού γίνουν με συγκεκριμένες επιτροπές κάποιες καταγραφές.

Τα πράγματα είναι σοβαρά, δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Το οδικό δίκτυο το ελέγχουμε. Έχουμε κάποια προβλήματα στο παλιό δίκτυο από τον Παράδεισο μέχρι τη Ζαρκαδιά. Και στο αεροδρόμιο προσπαθούμε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Όλα τα μεγάλα κανάλια είναι γεμάτα, έχουν ξεχειλίσει. Αλλά είχαμε ζητήματα μόνο λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Ήταν καθαρισμένα τα κανάλια από τους ΤΟΕΒ. Τα προβλήματα δημιουργηθήκαν λόγω της μεγάλης ποσότητας νερού. Ανθρώπινες ζωές δεν κινδύνευσαν αλλά από την άλλη έχουμε κτηνοτροφικές μονάδες που έχουν πλημμυρίσει. Στην Κεραμωτή δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα αν και η θάλασσα έχει φουσκώσει και έγινε ένα με το δρόμο».

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ

Ο Προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, Σταύρος Κυβράκης, δήλωσε ότι «εδώ και μέρες βρέχει συνεχώς. Το σύστημα έτσι κι αλλιώς είναι οριακό, η γη είναι χορτασμένη από νερό. Ό,τι νερό πέφτει, πλέον, εξοστρακίζεται γι’ αυτό και έχουμε εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα στον κάμπο της Χρυσούπολης. Είμαστε εδώ, υπάρχει ένα κέντρο επιχειρήσεων, έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς από το συντονιστικό και διαχειριζόμαστε όσο μπορούμε καλύτερα το πρόβλημα, διαθέτοντας όλες τις δυνάμεις που υπάρχουν. Θέλει υπομονή απ’ όλους, θέλει προσοχή γιατί όλο το οδικό δίκτυο έχει προβλήματα. Σ’ όλο το νομό οι δρόμοι έχουν παγίδες, συσσώρευση νερού κατά τα τμήματα, μεταφορά φερτής ύλης, κατολισθητικά φαινόμενα.

Έχουν καταγραφεί πλημμύρες σε περίπου 100.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή κάτω από τη στάθμη του νερού. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό θα πρέπει σταδιακά να υποχωρήσει. Αν γίνει βίαιη υπεράντληση τότε θα δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα. Η αποτίμηση θα γίνει τις επόμενες μέρες. Ευτυχώς δεν κινδυνεύουν ζωές. Παρ’ όλα αυτά έχουμε δώσει οδηγίες σε όλους, να προειδοποιούν τον κόσμο. έχει αναγγελθεί και στο site του δήμου Νέστου. Να προσέχουν ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, να προσαρμόσουν έτσι το πρόγραμμά τους ούτως ώστε να μην είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους.

Για τον πλημμυρισμένο δρόμο στο Χαλκερό είπε ότι «είναι ενημερωμένες οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας για να επιληφθούν του θέματος. Και όχι μόνο  αυτό. Υπάρχουν και σε πάρα πολλά άλλα σημεία τέτοιου είδους προβλήματα, μικρής ή μεγαλύτερης έντασης. Έχουν διατεθεί όλες οι δυνάμεις της υπηρεσίας προκειμένου να γίνουν αποκαταστάσεις όπου χρειάζεται και να υπάρξει πιο ασφαλής κυκλοφορία των οχημάτων. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται οι πολίτες που κινούνται στο οδικό δίκτυο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μπορεί ένα συνεργείο να καθαρίζει ένα δρόμο και μόλις απομακρυνθεί να δημιουργηθεί ξανά το ίδιο πρόβλημα. Διότι το φαινόμενο μαίνεται, δεν έχει σταματήσει. Πρέπει να βοηθήσουν και οι πολίτες, προστατεύοντας απλά τον εαυτό τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *