«Αυτή είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου» δηλώνει ο πρόεδρος του Σώματος, Γιώργος Γραμμένος, για το θέμα των προσφύγων

Την έλευση 2000 μεταναστών στην Καβάλα και στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου ανακοίνωσε η δήμαρχος Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Γραμμένο, δεν έχουν συγκεκριμένη επίσημη ενημέρωση.

Ο κ. Γραμμένος είπε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες γνωρίζει και η κα δήμαρχος, επίκειται αύξηση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται αυτήν τη στιγμή στο Ασημακοπούλου. Αυτό ήταν ένα θέμα που θίχθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Επειδή έχουν ακουστεί πάρα πολλά σε σχέση με το συγκεκριμένο θέμα και βγαίνουν κάποιοι και παρουσιάζουν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ως ξενοφοβικό και ρατσιστή, επίθετα που εύκολα προσδιορίζουν κάποιον όταν θέλουν να του επιτεθούν, θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι Έχω εκφραστεί επανειλημμένα για το συγκεκριμένο ζήτημα. Εκφράζω ευθέως τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Σε δύο συνεδριάσεις του, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας τάχθηκε κατά της μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου που βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Αυτό για δύο λόγους. Όχι γιατί δεν θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο η Καβάλα και νομός γενικά να αναλάβει μέρος του βάρους το οποίο έχει η χώρα εξαιτίας του προσφυγικού ζητήματος, που κατά την άποψή μου αναμένεται να εντατικοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Πήρε αυτήν τη θέση και ήταν σχεδόν ομόφωνη απόφαση για δύο λόγους. Πρώτος γιατί διαχρονικά οι διοικήσεις του δήμου Καβάλας επιθυμούν την αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής –Μητροπολιτικό πάρκο, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι αναψυχής κλπ- και δεύτερον ότι εάν μονιμοποιηθεί η εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων εκεί το σχέδιο πόλης του Περιγιαλίου στο οποίο προσδοκά η Καβάλα να επεκταθεί, κινδυνεύει κι αυτό να τιναχθεί στον αέρα».

ΘΕΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.

Πρόσθεσε δε πως «Αυτό εγώ το εκφράζω δημόσια, αυτή είναι η θέση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν είναι προσωπική μου άποψη. Δέχομαι επιθέσεις και χαρακτηρισμούς κι αυτό γίνεται επειδή με έχουν στοχοποιήσει για διάφορους λόγους. Λόγω της κριτικής που ασκώ τόσα χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά κάποιων κυβερνητικών επιλογών που έχουν να κάνουν με την πόλη μας και γενικότερα με το ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτή είναι η αλήθεια και τίποτα παραπάνω δεν ισχύει. Λέμε όχι στη μόνη εγκατάσταση προσφύγων στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, διότι έχουμε εξαπατηθεί πολιτικά από την κυβέρνηση. Μας είχαν υποσχεθεί ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα είναι προσωρινός. Έχω επισκεφθεί δύο φορές το συγκεκριμένο καμπ κι έχω διαπιστώσει ότι συνεχώς επεκτείνεται. Απαραίτητο για την αξιοπρεπή διαβίωση αλλά φαίνεται ότι προορίζεται για κάτι μόνιμο. Σ’ αυτό το θέμα διαφωνούμε».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΝΩΜΗ

Εξήγησε δε πως «Εξ’ αιτίας αυτού του θέματος είχα κι εγώ τη Δευτέρα μια άτυχη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν απευθυνόμενος στη δήμαρχο ψιθυριστά, χρησιμοποίησα κάποιες εκφράσεις οι οποίες δεν είναι του σαλονιού, αλλά ήταν προϊόν αγανάκτησης για τον εμπαιγμό που υφίσταται ο Δήμος Καβάλας στο συγκεκριμένο ζήτημα χρόνια τώρα. Δεν είχα σκοπό να δημοσιοποιήσω ή να απευθύνω προς κάποιον αυτά που είπα στην κα δήμαρχο και δεν είχα καμία διάθεση αυτά να δημοσιοποιηθούν γιατί δεν απευθύνονταν σε  κανέναν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ήθελα να το τονίζω αυτό, οι εκφράσεις που χρησιμοποίησα και ασφαλώς δεν είναι αρεστές και αντικειμενικά σωστές, να παραδεχθώ ότι ήταν λάθος η έκφραση. Ας μου πει κάποιος, όμως, σε στιγμή αγανάκτησης αν δεν χρησιμοποιεί κάποια απρεπή λέξη στη ζωή του. Αν είναι ο μόνος που το κάνει, να παραδεχθώ ότι είμαι ο μόνος κακός σε όλη αυτήν την ιστορία. Αλλά δεν είχα καμία πρόθεση να εξυβρίσω τους δημοτικούς συμβούλους που πρόσκεινται στην κυβέρνηση και στους ψηφοφόρους που την στηρίζουν. Η αγανάκτησή μου είχε ως αποδέκτη τους καρεκλοκένταυρους της Αθήνας οι οποίοι μέσα από διάφορα υπουργεία αποφασίζουν για τις τύχες μίας πόλης και παίρνουν αποφάσεις που βλάπτουν την Καβάλα. Από την ώρα που χωρίς να το θέλω έγινε αυτό δημόσια γνωστό, εγώ οφείλω να ζητήσω συγνώμη για ό,τι λέχθηκε, μιλώντας σε εμπιστευτικό τόνο και ψιθυριστά στην κα δήμαρχο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *