Ατυχείς χαρακτήρισε ο Θανάσης Μητρόπουλος τις δηλώσεις Καραμανλή για την δημιουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας

Ατυχείς χαρακτήρισε τις δηλώσεις του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για την συνένωση των ΤΕΙ για την δημιουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος το μέλος της Διοικούσας κ. Μητρόπουλος Θανάσης. Συγκεκριμένα είπε ότι «ήταν ατυχείς δηλώσεις και αποτελεί εσφαλμένη ερμηνεία των πραγματικών γεγονότων. Υπάρχει μια παραφιλολογία ότι το Διεθνές Πανεπιστήμιο ενώθηκε με τα τρία ΤΕΙ που ήταν για πέταμα και χάλασε το προφίλ του. Αυτό δεν ευσταθεί. Το Πανεπιστήμιο αυτό ιδρύθηκε το 2005, λειτούργησε το 2008. Από τότε μέχρι το 2019 που συνενώθηκε με τα ΤΕΙ είχε 300 φοιτητές, 10 καθηγητές, δεν είχε σχεδόν καμία υποδομή. Η κτηριακή του υποδομή είναι ένα αγγλικό cottage έξω από τη Θεσσαλονίκη και από την άλλη δεν είχε ξένους φοιτητές. Ένα ίδρυμα που έγινε για να έχει ξένους φοιτητές, είχε μόλις 15%, δηλαδή 45 από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν Κύπριοι. Ήταν και κάτι αλλοδαποί που ζούσαν στην Ελλάδα. Ξένους που ήρθαν από τη χώρα τους είχαν πάρα πολύ λίγους.

Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ενώ ο ιδρυτικός νόμος αυτού του πανεπιστημίου προέβλεπε να έχει προπτυχιακά προγράμματα σπουδών, δεν είχαν ούτε ένα. Είχαν μόνο μεταπτυχιακά, και τέτοια προγράμματα είναι πολύ εύκολο να τα στήσεις και να τα τρέξεις. Ένα προπτυχιακό είναι χίλιες φορές πιο δύσκολο.

Από ‘κει και μετά εμφανίζεται μία σειρά καταστάσεων ότι άλλαξε η φυσιογνωμία του Διεθνούς Πανεπιστημίου κλπ. Είναι δυνατόν ένα Πανεπιστήμιο να θέλει να έχει προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στην αγγλική γλώσσα, να φέρνει ξένους φοιτητές χωρίς υποδομές, εργαστήρια, εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις. Αυτήν τη στιγμή το Διεθνές Πανεπιστήμιο μετά τη συνένωση με τα τρία ΤΕΙ απέκτησε 36 χιλιάδες φοιτητές, έγινε το 4ο μεγαλύτερο στη χώρα, 500 καθηγητές, 500 τεχνικούς και διοικητικούς υπαλλήλους και γιγαντιαίες εγκαταστάσεις σε τρεις πανεπιστημιουπόλεις, στην Καβάλα, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη, με τεράστιους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς εξοπλισμούς. Αυτή είναι υποβάθμιση;

Θα καταλήξουμε να υπερασπιζόμαστε όλες τις πολιτικές χωρίς λόγο. Ήταν μία κίνηση την οποία έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να την επικροτήσουμε. Βρήκε ένα θεσμικό περιβάλλον το οποίο είχε φτιάξει η Νέα Δημοκρατία κι έχτισε εκεί πάνω. Είναι κακό αυτό; Αντίθετα είναι πάρα πολύ καλό. Θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να νοιώθει περήφανη που ήρθε ένας άλλος πολιτικός οργανισμός, αντίπαλος, και είπε ότι δεν θα γκρεμίσει αλλά θα χτίσει επάνω. Κι έρχονται και λένε ότι θα γκρεμίσουν αυτό που χτίστηκε πάνω στο οποίο είχαν φτιάξει».

ΚΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Σε ό,τι αφορά τον κ. Καραμανλή είπε ότι «θεωρώ έχει όντως ένα πολιτικό εκτόπισμα, έχει πολιτικό προφίλ αξιόλογο και θεωρώ ότι είναι έτοιμος να προσφέρει και παραπάνω πράγματα στη χώρα μας. Ωστόσο δεν μάζεψε ποτέ γύρω του καλούς συμβούλους κι αν είχε κάποιους καλούς, αυτοί έφυγαν. Αυτό θα πρέπει αν το κοιτάξει. Αυτό που πρέπει να βάλει σε σωστή τροχιά είναι τους κακούς συμβούλους που έχει, που του λένε πράγματα τα οποία δεν στέκουν».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *