Ασπιρίνη… το φάρμακο του αιώνα, μια παρεξηγημένη..πανάκεια..!

Ένα φάρμακο που ακόμη ερευνάται. Ένα άριστο αντιπυρετικό και αναλγητικό χρησιμοποιείται κατά κόρον σε εμπύρετες καταστάσεις αλλά και σε αρθριτικούς πόνους, μια που είναι το πρώτο φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε σαν αντιφλεγμονώδες χωρίς να περιέχει κορτιζόνη.

Σε χαμηλές δόσεις λαμβάνεται και ως αντισυγκολλητικό των αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια ανήκουν στα έμμορφα συστατικά του αίματος και με τη συσσώρευση τους και συγκόλλησή τους, δημιουργούνται πήγματα αίματος (θρόμβοι), που είναι υπεύθυνα για μία από τις βασικότερες αρρώστιες του αιώνα μας, τη στεφανιαία νόσο ή ανεπάρκεια των στεφανιαίων αρτηριών ή ισχαιμική καρδιοπάθεια.

Δεν θα πρέπει όμως να λαμβάνεται από άτομα με έλλειψη του ενζύμου G6PD, καθώς και από άτομα κάτω των 16 ετών, επειδή υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου Reye (κεφαλαλγία, υψηλός πυρετός, ακόμη και αιφνίδιος θάνατος), και με μεγάλη προσοχή από άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή (όπως π.χ. Sintrom).

Πολλά είναι τα άτομα που παίρνουν ασπιρίνη για να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Είναι αλήθεια πως έχει την ιδιότητα να βοηθά στο να μη δημιουργούνται θρομβώσεις στην καρδιά ή ακόμη και στον εγκέφαλο, με σκοπό να αποφεύγονται τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ιδιότητα της ασπιρίνης να λεπταίνει το αίμα, την καθιστά επικίνδυνη να λαμβάνεται λίγες μέρες πριν από χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και λίγες μέρες μετά, γιατί ενδέχεται να προκαλέσει αιμορραγία. Όπως και οι γυναίκες πρέπει να την αποφεύγουν κατά την έμμηνο ρύση και φυσικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Έρευνες δείχνουν πως η ασπιρίνη μπορεί να μας βοηθήσει να προστατευτούμε  από τυχόν εμφάνιση καρκινικών όγκων, όπως του στομάχου, των εντέρων ή ακόμη και του μαστού.

Είναι γνωστό πως η ασπιρίνη βοηθάει στη μείωση των οιστρογόνων που θεωρούνται υπεύθυνα για τη δημιουργία καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Όσο καλό και σωτήριο φάρμακο κι αν θεωρείται, δεν θα πρέπει κάποιος από μόνος του να την χρησιμοποιεί χωρίς την συμβουλή του γιατρού. Ίσως για καλό μας να θελήσουμε να κάνουμε κάτι, μπορεί όμως να κάνουμε άθελά μας μεγαλύτερο κακό.

Μιλάμε για τις παρενέργειες του φαρμάκου, όπως κάθε φάρμακο έχει άλλωστε, όπου οι ζημιές μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες. Όπως ο γαστρικός ερεθισμός, έλκος μέχρι και γαστρορραγία μπορεί να επέλθει σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα γαστρεντερικά.

Επίσης, εσωτερική αιμορραγία, επιδείνωση των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων και αιμόλυση (καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Ακόμη, μπορεί να υπάρξει αλλεργική αντίδραση, η οποία εκδηλώνεται με άσθμα ή πολύποδες στη μύτη.

Η ασπιρίνη είναι ένα πολύ ισχυρό φάρμακο με δράσεις ευρέως φάσματος.

Κατά καιρούς έχει παρεξηγηθεί για τις παρενέργειές του. Αν κοιτάξουμε όμως και την άλλη όψη του φαρμάκου, πραγματικά τα οφέλη που λαμβάνει ο οργανισμός είναι αναντικατάστατα. Είναι σωτήρια.

Γι αυτό θα πρέπει οι κινήσεις που κάνουμε να είναι πολύ προσεκτικές και κυρίως στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου αλλά και στα άτομα που παράλληλα κάνουν και άλλες φαρμακευτικές θεραπείες. Μην ξεχνάμε πως κινούμαστε πάντοτε με τις οδηγίες των γιατρών και αν ήμαστε υπομονετικοί και επιμελείς σίγουρα οι απολαβές που θα αποκομίσει ο οργανισμός μας θα έχει άριστο αποτέλεσμα!

 

ΜΕΛΙΝΑ   ΜΠΟΚΟΡΗ

melinab4@yahoo.gr

Νοσηλεύτρια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *