Από τα πλέον αξιόπιστα και ελεγχόμενα λιμάνια αυτό της Καβάλας!

Όπως ήταν προγραμματισμένο, χθες το μεσημέρι Επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Μαρκόπουλο στο γραφείο του, ο κ. Jaret Ames, υπεύθυνος του γραφείου SHIPSAN στη Θεσσαλονίκη το οποίο ασχολείται με τον έλεγχο Πλοίων Διεθνών Πλόων συμπεριλαμβανομένων και των κρουαζιερόπλοιων. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο  θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας ΠΑΜΘ κ. Χρήστος Γάκης και ο Νομίατρος κ Χρήστος Παπαδόπουλος.

Ο κ Μαρκόπουλος αναφορικά με  τον κ . Jaret Ames, σημείωσε  ότι προέρχεται από  έναν φορέα που ασκεί επιθεωρήσεις στα πλοίο που λέγεται SHIPSAN. Είναι σημαντική η παρουσία του εδώ και αυτό που είναι ακόμη  σημαντικότερο είναι πως έτσι  επιβεβαιώνεται η αρμοδιότητα που έχει το λιμάνι και οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ώστε να προβαίνουν σε μια σειρά υγειονομικών ελέγχων οι οποίοι ασκούνται στα πλοία των διεθνών πλόωων , όπως είναι τα κρουαζιερόπλοια που μεταφέρουν μεγάλο αριθμό ανθρώπων που έρχονται από χώρες του εξωτερικού και αναχωρούν για άλλες χώρες.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

Ο κ. Μαρκόπουλος πρόσθεσε ότι «Είναι σημαντικό για μας ότι είναι το μόνο λιμάνι της Περιφέρειας και ένα από τα πέντε λιμάνια της χώρας στα οποία γίνονται αυτού του είδους οι έλεγχοι όπως η Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Πειραιάς και Ρόδος που έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Αν και μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως ένας τέτοιος έλεγχος θα μπορούσε να είναι αποτρεπτικός, όμως στα λιμάνια που δέχονται κρουαζιέρες επιδιώκονται αυτού του είδους  οι έλεγχοι. Είναι σημαντικό πλεονέκτημα ο έλεγχος αυτός και για τις υπηρεσίες μας.  Εγγυώνται πως τα πλοία που έρχονται από εδώ, θα συνεχίζουν το ταξίδι τους και θα  εξασφαλίζουν ταξίδια διασφαλισμένα και ποιοτικά από θέματα υγείας στους επιβάτες τους. Για τους ελέγχους αυτούς στην Καβάλα είναι υπεύθυνος ο προϊστάμενος υγείας Νομίατρος κ Χρήστος Παπαδόπουλος. Ενημερώνουμε τον κ  . Jaret Ames   και ενημερωνόμαστε από αυτόν και τον ευχαριστούμε καλωσορίζοντάς τον, όπως και τον κ Γάκη τον  θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Υγείας , όπως και τον Νομίατρο κ Χρήστο Παπαδόπουλο, που συντονίζει αυτή την προσπάθεια και συντονίζει τους ελέγχους».

ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ

Με την σειρά του ο  κ.  Γάκης  δήλωσε πως   «είμαστε από τα ελάχιστα λιμάνια της Ελλάδας στα οποία πραγματοποιούνται έλεγχοι σε κρουαζιερόπλοια  με διεθνή ταξίδια και το μοναδικό λιμάνι στην ΑΜΘ . Είναι σημαντικό για την Καβάλα και την Περιφέρειά μας το ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε τους ελέγχους αυτούς, γιατί τα πλοία που πραγματοποιούν διεθνείς μετακινήσεις και ταξίδια, ουσιαστικά πρέπει να είναι πιστοποιημένα, ώστε να διασφαλίζονται ότι δεν υπάρχουν μεταδιδόμενα νοσήματα , είτε αυτά αφορούν ανθρώπους, είτε ζωικά κεφάλαια, γιατί οι διεθνείς μεταφορές δεν αφορούν μόνο ανθρώπους. Με τους ελέγχους αυτούς , το λιμάνι της Καβάλας παίρνει και την ανάλογη πιστοποίηση με την οποία μπορεί να κάνει και τα υπόλοιπα ταξίδια. Είναι  σημαντικό για μας ότι  παρέχουμε τις υπηρεσίες αυτές  για τις οποίες γίνεται σοβαρή προσπάθεια από την Περιφέρεια να αναβαθμιστούν όσο πιο αξιόπιστα γίνεται για να είναι και αναγνωρισμένες διεθνώς.   Το λιμάνι μας που παρέχει τις υπηρεσίες αυτές, είναι και λόγος για να έρχονται περισσότερα πλοία είτε κάνουν κρουαζιέρες ,είτε άλλες μετακινήσεις, διότι έτσι θα πάρουν αντίστοιχο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει τις υπόλοιπες μετακινήσεις τους».

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στην συνέχεια ο κ . Jaret Ames    τον οποίο μετέφραζε ο κ Παπαδόπουλος,  ανέφερε  ότι   «βρίσκομαι στην Καβάλα  ως εργαζόμενος με ένα γκρουπ  πάνω στο θέμα αυτό για να μάθουμε πολλά πράγματα.  Το  SHIPSAN είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχουν ευρωπαϊκές χώρες για τον έλεγχο των κρουαζιερόπλοιων που πλέουν στα νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αυτό το πρόγραμμα προέκυψε από ένα ανάλογο αμερικάνικο πρόγραμμα στο οποίο ο κ  Jaret Ames  ήταν υπεύθυνος και έχει την τεχνογνωσία γι αυτό και ήρθε  για να βοηθήσει  να μας την μεταδώσει. Γνωρίζει πολλά πράγματα  για τους ελέγχους τα πλοία. Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα πάει πολύ καλά και αυτό που θέλω να πω είναι πως έγινε με πρωτοβουλία της Ελλάδας. Έχει υιοθετηθεί επίσημα από την ΕΕ ως φορέας  από όλα τα Υπουργεία Υγείας των ευρωπαϊκών χωρών.  Ο συντονισμός του γίνεται από την Ελλάδα και το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Η  Διεύθυνση Υγείας της Καβάλας και η Περιφερειακή Ενότητα μπήκε θεωρητικά σ αυτό , αποκτήσαμε όμως την εμπειρία, έχουμε τις πιστοποιήσεις και φαίνεται ότι έχουμε υπηρεσίες που μπορούν να σταθούν δίπλα στις υπηρεσίες της ευρωπαϊκής ένωσης».

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως κατά την διάρκεια των ελέγχων είπε ο κ  Jaret Ames    και είναι αυτά που έχουν να κάνουν με την θερμοκρασία των τροφίμων , ή με τα τρόφιμα υψηλού κινδύνου ή  αν είναι ένα παλιό πλοίο μπορεί να έχει πρόβλημα με την κατασκευή του ή τις εγκαταστάσεις του.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση