Απορρίφθηκε από τη ΔΕΥΑΚ το αίτημα του Νοσοκομείου για διαγραφή των προσαυξήσεων των χρεών

Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ για το θέμα των οφειλών του Νοσοκομείου της τάξεως των 300.000 ευρώ περίπου μετά και το αίτημα του Νοσοκομείου για διαγραφή των προσαυξήσεων των χρεών. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Απόστολος Χρόνης εξήγησε ότι με βάση την γνωμοδότηση της νομικού συμβούλου δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο αλλά να ενταχθεί το Νοσοκομείο στην διαδικασία της ρύθμισης των χρεών με διακανονισμό.

Συγκεκριμένα είπε ότι «κάναμε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και ουσιαστικά μας απασχόλησαν δύο θέματα. Ένα ήταν η πρόταση του Nοσοκομείου, η προφορική και η έγγραφη που είχε γίνει από τον Απρίλιο σύμφωνα με νόμο που είχε βγει για τα νοσοκομεία. Ζητούσε να παραιτηθεί η ΔΕΥΑΚ από το ύψος των προσαυξήσεων για το ποσό της οφειλής που είχε το Nοσοκομείο μέχρι τις 31 Ιουλίου 2019, που ανερχόταν στις 160 χιλιάδες ευρώ και οι προσαυξήσεις ήταν περίπου 13 χιλιάδες ευρώ. Είχαμε μια γνωμοδότηση από τη νομική σύμβουλο της ΔΕΥΑΚ που μας είπε ότι απαγορεύεται το Δ.Σ. να πάρει τέτοια απόφαση και να σβήσει προσαυξήσεις. Σύμφωνα με γνωμοδότηση που υπάρχει από το νομικό συμβούλιο του κράτους, όποια απόφαση πάρεις για τέτοιου είδους ζητήματα θα πρέπει να ισχύει για όλους τους καταναλωτές κι όχι μόνο για έναν. Ό,τι άλλο κι αν κάνεις είναι παράνομο. Βασιστήκαμε σ’ αυτό και στο γεγονός ότι ο νόμος που βγήκε για τα νοσοκομεία δεν εμπίπτουν οι ΔΕΥΑ. Αφορά κυρίως προμηθευτές που δεν μπορούν να πληρωθούν από τα νοσοκομεία ενώ εμείς παρέχουμε υπηρεσία. Αποφασίσαμε κατά πλειοψηφία, 9 στους 11, ότι θα πρέπει το νοσοκομείο αν θέλει να μπει στους διακανονισμούς των 100 δόσεων να δώσει εφάπαξ όχι την οφειλή μέχρι 31 Ιουλίου 2019 αλλά μέχρι σήμερα, που ανέρχεται στις 300 χιλιάδες ευρώ περίπου. Και να ισχύσει ό,τι ισχύει για τους υπόλοιπους Καβαλιώτες. Θα πρέπει να κάνουν το κράτος και το υπουργείο, για το νοσοκομείο, ό,τι και οι υπόλοιποι Καβαλιώτες. Να έρθει τον επόμενο μήνα να διακανονίσει το χρέος του και τις 300 χιλιάδες να τις βάλει σε 100 δόσεις και σβηστεί το 50% των προσαυξήσεων. Αυτή ήταν η απόφαση κατά πλειοψηφία και υπήρχαν κάποιες φωνές που έλεγαν ότι θα πρέπει να προβούμε και σε μέτρα σε επόμενη φάση στο νοσοκομείο για να εισπράξουμε αυτό το ποσό γιατί είναι πολύ μεγάλο και θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Το Νοσοκομείο έχει ήδη διακανονίσει τις οφειλές που έχει προς τη ΔΕΗ. Γιατί να μην κάνει το ίδιο με τη ΔΕΥΑΚ;»

ΟΙ ΨΗΦΟΙ…

Πρόσθεσε ότι «τα 9 μέλη ψήφισαν να έρθει το Νοσοκομείο να κάνει διακανονισμό. Από την παράταξη του κ. Παπαδόπουλου ο εκπρόσωπος είπε ότι θα πρέπει να το δούμε πολιτικά και να σβήσουμε όλο το ποσό των προσαυξήσεων έστω κι αν αυτό είναι παράνομο. Σε έναν καταστατικό έλεγχο το ποσό αυτό θα καταμεριστεί σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. Και δεν θα προχωρούσε μια τέτοια απόφαση αφού θα χρειαζόταν να υπογράψουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που δεν δέχονται φυσικά να παρανομήσουν. Από την πλευρά της κας Τσανάκα το μέλος ψήφισε παρούσα. Η παράταξη της κας Τσανάκα έλεγε να πάρουμε τα χρήματα χωρίς όρους αλλά αυτό δεν γίνεται. Από ‘κει και πέρα θα πρέπει να απαντήσει η κα Τσανάκα γι’ αυτό.

Πήγε να γίνει μία σύγχυση για μία απόφαση της Δημωφέλεια για παραγραφή κάποιων τόκων, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση εκείνη η περίπτωση με τη δική μας. Εκεί μιλάμε για μια δικαστική απόφαση που βγήκε και μετά υπήρξε συμβιβασμός. Εδώ μιλάμε για νόμο που βγήκε για τα νοσοκομεία και η γνωμοδότηση της δικηγόρου λέει ότι εμείς δεν εμπίπτουμε εκεί. Αλλά και να εμπίπταμε είναι εντελώς παράνομο να σβήσουμε προσαυξήσεις. Ό,τι απόφαση πάρει το Δ.Σ. θα ισχύει για όλους τους καταναλωτές της ΔΕΥΑΚ. Κι αυτό στηρίξαμε στο τέλος».

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ

Τέλος είπε ότι «είχαμε και ένα δεύτερο σημαντικό θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΚ. Μας στάλθηκε από τη διαχειριστική του «Φιλόδημου Ι»  για το μεγάλο έργο της ολοκλήρωσης του δικτύου ύδρευσης της Καβάλας. Έγινε μια ανάκληση παλαιότερης απόφασης και διορθώθηκε. Μπήκαν κάποια υποέργα ακόμη, οπότε μιλάμε για 14,5 εκ ευρώ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι»  που θα τρέξει και θα ολοκληρωθεί όλο το δίκτυο της πόλης. Θα είναι καινούργιο. Θα γίνουν όλες οι υπόλοιπες συνδέσεις με δίκτυα του 2008 που δεν είναι ακόμη σε λειτουργία και θα είναι επιλέξιμη δαπάνη, οι Καβαλιώτες δεν θα πληρώσουν τίποτα. Ήταν μια σημαντική και ομόφωνη απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο και προχωράμε σύντομα να μπούμε σ’ αυτό το πρόγραμμα, για να πίνει η Καβάλα καθαρό νερό από το καινούργιο δίκτυο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *