Αποδίδει καρπούς το γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού του Δήμου Νέστου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Β. Τσομπανόπουλο

Το γεωθερμικό πεδίο Ερατεινού του Δήμου Νέστου πραγματικά αποδίδει καρπούς και προσφέρει θέσεις εργασίας καθώς ήδη λειτουργεί μία μονάδα με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ο δήμαρχος Νέστου κ. Βαγγέλης Τσομπανόπουλος στις δηλώσεις του δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το όλο θέμα καθώς οι προοπτικές που ανοίγονται είναι τεράστιες.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Τσομπανόπουλος σημείωσε πως «πραγματικά είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι, διότι ένα έργο όπως είναι η γεωθερμία είναι πολύ σημαντικό και για τον τόπο και για το δήμο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου του 2015, παραδόθηκε από τον εργολάβο, ήταν της τάξης των 10 εκατομμυρίων και αυτό που έμενε από μας ήταν να βρούμε μελλοντικό επενδυτή. Έναν άνθρωπο ο οποίος θα συνδεόταν με το έργο. Οι αγρότες μας ήταν μουδιασμένοι, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που ήταν οι αγρότες δεν έδειξαν το ενδιαφέρον που θα έπρεπε, πιθανόν οι οικονομικές συγκυρίες να είναι η αιτία, πιθανόν να είναι το αβέβαιο που υπάρχει, για αυτό λοιπόν αναγκαστήκαμε να ψάξουμε και να βρούμε κάποιον άλλο επενδυτή».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Διευκρίνισε πως «ήμασταν τυχεροί γιατί ήρθε μια γερμανική εταιρία, ενδιαφέρθηκε πραγματικά να επενδύσει. Σήμερα που μιλάμε είναι γεγονός, έχει εγκατασταθεί ένα υπερσύγχρονο θερμοκήπιο, ήδη το επισκέπτονται πολλοί, τις προάλλες ήταν εδώ γύρω στους 70 Γερμανούς που επισκέφθηκαν την εγκατάσταση. Είναι με σύγχρονες προδιαγραφές αλλά το πιο σημαντικό για μας είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά έσοδα στην τοπική οικονομία, τόσο όσον αφορά την εγκατάσταση, έπεσαν πολλά χρήματα σε επιτηδευματίες της περιοχής και του δήμου, αλλά το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι αυτή τη στιγμή δουλεύουν πάνω από 50 με 60 εργαζόμενοι, κάτι που δεν υπάρχει στο πανελλήνιο, μια τέτοιου είδους επένδυση. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο, θα αυξάνεται η παραγωγή θα αυξηθούν και οι θέσεις και υπάρχει πρόκληση γενικότερα. Είναι μια αιτία προκειμένου να θελήσουν κι άλλοι άνθρωποι να επενδύσουν».

ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

Πρόσθεσε δε πως «ήδη μας έχουν χτυπήσει την πόρτα δυο ιταλικές εταιρίες, η τελευταία μάλιστα που είναι μια πολύ σοβαρή επιχείρηση με θερμοκήπια στην Ιταλία, ενδιαφέρεται για 300 στρέμματα γης. Για αυτό και έκανα μια λαϊκή συνέλευση στο Ερατεινό πριν λίγες μέρες προκειμένου να ενημερώσω τους αγρότες αν ενδιαφέρονται να επενδύσουν καταρχήν ή να βοηθήσουν στην ανεύρεση αυτής της γης προκειμένου να μη χάσουμε τη δεύτερη αυτή επένδυση. Είχα επίσης και ένα ενδιαφέρον από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που ενδιαφέρεται για ένα πρόγραμμα, δεν έχει γίνει ακόμα κάτι συγκεκριμένο αλλά στις επόμενες μέρες θα έχω σίγουρα νεότερα. Υπάρχει λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρό, είναι στο χέρι μας να το διαχειριστούμε σωστά και φυσικά πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας είναι ότι πρώτα από όλα αν θελήσει κάποιος αγρότης θα έχει τον πρώτο λόγο στη διάθεση της ενέργειας που απαιτείται. Άνοιξε ο δρόμος και μάλιστα άνοιξε πολύ σοβαρά, γιατί τώρα πια δεν μιλάμε για μελλοντικές επενδύσεις, μιλάμε για μια χειροπιαστή επένδυση που ήδη ολοκληρώθηκε. Ήταν οι άνθρωποι να κάνουν εγκαίνια θα τα κάνουν το Γενάρη. Άρα λοιπόν υπάρχει μια εγκατάσταση, ήδη είναι επισκέψιμη, πάρα πολύς κόσμος πηγαίνει για να δει την τεχνογνωσία και θέλω να πιστεύω ότι θα πάμε ακόμα καλύτερα».

ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Για το θέμα των απορριμμάτων ο κ. Τσομπανόπουλος ανέφερε πως «είναι μια μεγάλη πληγή. Ήδη εμείς είμαστε από τους μόνους δήμους που πληρώνουμε πραγματικά τη μεταφορά των απορριμμάτων. Η προηγούμενη διοίκηση είχε μια εμμονή να είναι εκτός της ΔΙΑΜΑΘ τα πρώτα χρόνια. Δεν πήγαινε η προηγούμενη διοίκηση τα απορρίμματα στο Δήμο Καβάλας, ήθελε να τα διαχειριστεί μόνη της. Αυτό όμως το πληρώσαμε εμείς, γιατί ακόμα και σήμερα και ο Δήμος Θάσου και ο Δήμος Παγγαίου πηγαίνουν τα απορρίμματα στην Καβάλα χωρίς να έχουν πληρώσει δραχμή. Ενώ εμείς εδώ και 1,5 χρόνο πληρώνουμε τα απορρίμματα και μάλιστα είναι ένα πολύ σημαντικό κονδύλι, δίνουμε γύρω στις 20.000 το μήνα, δίνουμε 20 ευρώ τον τόνο. Προσπαθούμε να πείσουμε τον κόσμο να μην πηγαίνουμε απορρίμματα τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν, είναι λίγο δύσκολο ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει, παρόλα αυτά έχει πετύχει και η ανακύκλωση που κάναμε εμείς επί των ημερών μας, παρόλα αυτά συνεχίζεται, έχουμε πάρει μια παράταση τώρα μέχρι τέλος του 2017 για τη μεταφορά των απορριμμάτων στους ΣΔΑΝΞ  που είναι στον όμορο δήμο της Ξάνθης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *