Απλήρωτοι παραμένουν περίπου 50 συμβασιούχοι του Δήμου Καβάλας καθώς ο Επίτροπος δεν υπογράφει τα εντάλματα

Περίπου 50 συμβασιούχοι του Δήμου Καβάλας βρίσκονται στον αέρα καθώς ο Επίτροπος δεν υπογράφει τα σχετικά εντάλματα πληρωμής τους, παρότι η σχετική τροπολογία που πέρασε από τη Βουλή έχει παρατείνει τι συμβάσεις τους μέχρι 31-12-2017.  Αυτό επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Καβάλας κ. Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, κάνοντας γνωστό ότι την Τρίτη θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη για το θέμα αυτό.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Χατζηκωνσταντίνου σημείωσε πως «στα τέλη του 2016 με νόμο είχαν παραταθεί οι συμβάσεις εργαζομένων που απασχολούνταν στους ΟΤΑ στην υπηρεσία Καθαριότητας. Πρόκειται δηλαδή για συμβάσεις του 2015 είτε δίμηνης διάρκειας είτε πεντάμηνης ή οχτάμηνης διάρκειας. Ήρθε λοιπόν η Πολιτεία και είπε ότι παρατείνονται αυτές οι συμβάσεις μέχρι 31-12-2017. Τότε δημιουργήθηκε ένα θέμα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου έκρινε κάποιες διατάξεις αυτής της τροπολογίας αντισυνταγματικές. Για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και σε συνεννόηση προέδρου Ελεγκτικού Συνεδρίου και ηγεσίας υπουργείου Εσωτερικών, αποφασίστηκε να κατατεθεί μια τροπολογία, η οποία θα θεράπευε αυτά τα ελαττώματα που είχε ο νόμος. Αυτή η τροπολογία κατατέθηκε τέλη Φλεβάρη, γιατί οι εργαζόμενοι αυτοί συνέχισαν να εργάζονται το νέο έτος 2017 αλλά ήταν απλήρωτοι. Κατατέθηκε αυτή η τροπολογία έτσι ώστε να μπορέσουν οι Επίτροποι απρόσκοπτα να θεωρήσουν τα εντάλματα χωρίς να έχουν και οι ίδιοι πρόβλημα. Στην ουσία τι λέει αυτή η τροπολογία η οποία αποτελεί και νόμο του κράτους και δημοσιεύτηκε μάλιστα την Παρασκευή στο ΦΕΚ, ότι όλες αυτές οι δαπάνες που αφορούν αυτές τις ατομικές συμβάσεις των παρατάσεων θεωρούνται νόμιμες και εξοφλούνται, εκκαθαρίζονται δηλαδή τα χρηματικά εντάλματα έως 31-12-2017».

ΔΕΝ ΤΑ ΘΕΩΡΕΙ

Συμπλήρωσε δε πως «κι εκεί που όλοι είπαμε ότι δόθηκε λύση στο πρόβλημα, ο Επίτροπος εδώ ο τοπικός του Ελεγκτικού Συνεδρίου εξακολουθεί να δημιουργεί πρόβλημα και δεν θεωρεί τα χρηματικά εντάλματα, λέγοντας ότι παραβιάζονται οι αρχές του Συντάγματος και το Προεδρικό Διάταγμα του Παυλόπουλου, όπου εκεί προβλέπει ότι αυτές οι συμβάσεις δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 24 μήνες. Γιατί με την παράταση κάποιες συμβάσεις ξεπερνούν τους 24 μήνες. Αυτό όμως δεν είναι δουλειά του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είναι δικαστήριο, το Ελεγκτικό Συνέδριο νομιμοποιεί δαπάνες. Και η τροπολογία που έχει κατατεθεί είναι ξεκάθαρη. Λέει ότι όλες αυτές οι δαπάνες έως 31-12-2017 είναι νόμιμες. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο η δήμαρχος Καβάλας έχει υπογράψει τις συμβάσεις των εργαζομένων σύμφωνα με το νόμο και αυτές οι συμβάσεις εξακολουθούν να ισχύουν. Ο Επίτροπος δεν το συζητάει καθόλου και δεν θέλει να κάνει πράξη τα χρηματικά εντάλματα. Ο δήμος ήδη έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις και θα τα στείλει κάτω στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό σημαίνει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι για 4-5 μήνες μέχρι να βγει η απόφαση θα εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι. Κι όλοι είναι εργαζόμενοι με τεράστιες κοινωνικές ανάγκες. Δεν είναι εργολάβοι αυτοί, είναι εργαζόμενοι. Την Πέμπτη συναντηθήκαμε μαζί τους, δεν μπορούμε να τους καλύψουμε συνδικαλιστικά, αλλά μπορούμε να τους βοηθήσουμε, να είμαστε δίπλα τους, να τους συμβουλεύουμε. Κι αποφάσισαν έτσι αυθόρμητα να κάνουν κάποιες κινητοποιήσεις. Ο δήμος από την πλευρά του βάζοντας κάτω το νόμο και αυτά που λέει ο Επίτροπος, επίσης και η Νομική Υπηρεσία έχει ασχοληθεί με το θέμα, θεωρούμε ότι κατάφωρα παραβιάζει το νόμο ο Επίτροπος και αυτό επιφέρει και το παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος. Οι εργαζόμενοι όλοι αυτοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε μηνύσεις, οι καιροί είναι δύσκολοι κι έχουν ανάγκη. Εμείς και υπηρεσιακά καλέσαμε τον Επίτροπο, είμαστε μια μικρή κοινωνία που όλοι γνωριζόμαστε, να το δει τελείως διαφορετικά. Άλλοι Επίτροποι στη χώρα τα υπογράφουν τα εντάλματα. Συνολικά είναι 50 εργαζόμενοι που τους αφορά το θέμα, οι δέκα είχαν συμβάσεις δίμηνης διάρκειας και οι υπόλοιποι οχτάμηνης. Η δήμαρχος βάσει του νόμου έχει υπογράψει μια σύμβαση. Ποιος είναι ο Επίτροπος που θα καλέσει τη δήμαρχο να απολύσει όλο αυτόν τον κόσμο. Η συμπεριφορά του είναι λίγο περίεργη, δεν μπορώ να καταλάβω το τι συμβαίνει. Είναι μια τροπολογία που έγινε σε συνεννόηση με την κεντρική υπηρεσία του Επιτρόπου στην Αθήνα για να μπορέσει να δοθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δεν ξέρω πώς θα καταλήξει η υπόθεση».

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Πρόσθεσε δε πως «Με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Σκουρλέτη (σ.σ. του υπουργού Εσωτερικών) στην πόλη μας την Τρίτη, εμείς θα επιδιώξουμε μία συνάντηση. Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με τα γραφεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθούν οι βουλευτές και να επικοινωνήσουν σε τελική ανάλυση και με τον Επίτροπο. Είναι ένας νόμος ο οποίος ψηφίστηκε από τους βουλευτές και καλείται ο Επίτροπος να τον εφαρμόσει. Να ζητήσουμε εξηγήσεις γιατί δεν τον εφαρμόζει».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση