«Αν μας πάρουν τα κτήρια στην παραλία θα κινδυνέψουμε με εξαφανισμό» δηλώνει ο πρόεδρος του ΝΟΚ Κώστας  Κεραμυδάς

Τα ναυταθλητικά σωματεία ΟΘΑΚ και ΝΟΚ επιδιώκουν την παράταση των μισθώσεων των κτιρίων που διατηρούν στην παραλιακή ζώνη και ανήκουν στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΝΟΚ κ. Κεραμυδά αν δεν υπάρξει αυτή η παράταση μοιραία τα σωματεία θα διαλυθούν, καθώς δεν θα έχουν έσοδα.

Όπως ανέφερε αρχικά «Τα κτήρια του ΝΟΚ, όπου είναι γνωστό ότι έχουν  παραχωρηθεί για χρήση γης το 1959-1960 χτίσθηκαν με έξοδα του συλλόγου αποκλειστικά. Βγήκαν κανονικά οι οικοδομικές άδειες, έγιναν οι συνδέσεις με το βιολογικό καθαρισμό, όλα δηλαδή έγιναν κανονικά και πάντα με χρήματα του συλλόγου. Η κατασκευή και η συντήρηση έγινε από το Ναυτικό Όμιλο Καβάλας, αλλά και από τα καταστήματα που λειτουργούσαν εκεί όλα αυτά τα χρόνια.

Η τότε μελέτη που είχε γίνει από τη Νομαρχία Καβάλας, προέβλεπε κατασκευή καταστημάτων αναψυχής και έτσι η μελέτη σκοπιμότητας αυτή ήταν και αυτή παραμένει μέχρι και σήμερα.

Εμείς πληρώνουμε στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας  (ΟΛΚ)  κάποιο τίμημα, με ένα μισθωτήριο συμβόλαιο που υπογράφηκε το 2003 και λήγει στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Για αυτό και εμείς αυτό που ζητήσαμε ήταν παράταση του ισχύοντος καθεστώτος, της μίσθωσης δηλαδή διότι τα καταστήματα αυτά μας φέρουν έσοδα τα οποία φορολογούνται αυτοτελώς από το Ελληνικό Δημόσιο με ένα αρκετά μεγάλο ποσό.

Επίσης τα χρήματα αυτά πηγαίνουν αποκλειστικά για ναυταθλητικούς σκοπούς, δεν πηγαίνουν δηλαδή για άλλο κέρδος, παρά για κάλυψη μισθών, εφορίας, ΙΚΑ κλπ».

Άλλωστε και τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου από αυτά τα χρήματα καλύπτονται.

ΕΠΑΦΕΣ

«Για αυτό τον λόγο κάναμε πολλές επαφές με τον ΟΛΚ, και στην Αθήνα κατεβήκαμε δύο φορές, μια φορά στο υπ. Ναυτιλίας όταν υπουργός ήταν ο κ. Κουρουπλής αλλά και στο ΤΑΙΠΕΔ όπου είναι ο μοναδικός μέτοχος του ΟΛΚ, το αφεντικό του στην ουσία, οπότε αυτό θα αποφασίσει για τα κτήρια. Ας μην έχουμε αυταπάτες.

Η διοίκηση του Οργανισμού αποτελείται από 5 Καβαλιώτες και 2 από την Αθήνα που είναι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς συναντηθήκαμε με όλους τους αρμοδίους λοιπόν και με τον Πρόεδρο τους κ. Ξενόφο και η πρόταση που μας έκαναν ήταν θετική καταρχήν. Αλλά αυτό που μας ζητούν είναι να γίνει μια νέα ΚΥΑ μεταξύ του υπουργείου Αθλητισμού και του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας ώστε να εξαιρεθούν τα αθλητικά σωματεία από την υποχρέωση να μπουν σε διαγωνισμό  για την μίσθωση των κτιρίων και να χρειασθεί να έρθουν σε αντιπαράθεση με ιδιώτες. Αυτό είναι ένα πρόβλημα πανελλαδικό. Δεν είναι μόνο της Καβάλας δηλαδή, του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ.

Θα πρέπει να υπογραφεί η ΚΥΑ για να λύνει το πρόβλημα σε όλη την Ελλάδα. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε πόλεις που έχουν λιμάνια και ομίλους. Οι ναυτικοί όμιλοι από τα λιμάνια ξεκίνησαν. Γιατί πριν γίνουν τα κολυμβητήρια στα λιμάνια κολυμπούσαμε. Και αυτό ξέρει και ο καβαλιώτης. Ότι δηλαδή εκεί είναι ο ΝΟΚ και δεν μπορεί να φύγει από εκεί.

Αυτό ζητάμε. Κάτι που συμβαίνει εδώ και 73 χρόνια μια και εκεί όλοι κολυμπούσαμε, εκεί μάθαμε ιστιοπλοΐα. Δεν μπορούμε να φύγουμε από την φυσική μας έδρα. Δεν μπορεί να σταματήσει αυτή η φυσική ροή χρημάτων που επιστρέφει τελικά στο κράτος με την μορφή εισφορών. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε αυτά που παίρνει ο ΟΛΚ. Έτσι θα είμαστε βιώσιμοι. Αλλιώς θα κλείσουν οι όμιλοι, το κολυμβητήριο θα κινδυνέψει και μαζί με αυτούς και οι επαγγελματίες που δουλεύουν από εμάς. Η ζημιά θα είναι μεγάλη για όλους μας» σημείωσε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *