«Αν θέλουν να τοποθετήσουν τους μετανάστες, να τους κατανείμουν σε όλη την Ελλάδα ισομερώς και σε μέρη που να μπορούν να δουλέψουν» δηλώνει η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα

Την έλευση 2000 μεταναστών στην Καβάλα και στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου ανακοίνωσε η δήμαρχος Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας.

Χθες δήλωσε γι’ αυτό το θέμα ότι «υπάρχει ανάγκη να εκκενωθεί η Μυτιλήνη, η Μόρια. Ανθρώπινο και κατανοητό. Πού θα πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Ε, δεν θα έρθουν στην Καβάλα. Χτίζονται εδώ και καιρό καινούργιες δομές στο Ασημακοπούλου. Οι πληροφορίες μου λένε ότι μέχρι τον Αύγουστο θα γεμίσουν το Ασημακοπούλου και από ‘κει και έπειτα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο μου μεταφέρθηκε μέσω της Αναπτυξιακής Καβάλας, την Παρασκευή πριν τις εκλογές, και μου λένε να μπούμε σε ένα πρόγραμμα για μεταφορά μεταναστών στα σπίτια. Αλλά όχι αυτούς που είναι ήδη στο Ασημακοπούλου. Δηλαδή και Ασημακοπούλου και στα σπίτια; Ε, όχι, πάει πολύ. Ήδη ο αριθμός των μεταναστών που μένουν στην Καβάλα, που προορίζονται για την Καβάλα, υπερβαίνει τις δυνάμεις της πόλης. Το καμπ στην Καβάλα είναι εντός του αστικού ιστού. Πουθενά δεν γίνεται αυτό σε επαρχιακή πόλη.

Εμάς δεν μας ειδοποιούν για τίποτε, όλα αυτά από πληροφορίες τα έχω μαζέψει και επίσης δεν έχουμε και λόγο. Διότι οι ανεπιθύμητοι των Βρασνών που τους έβαλαν άρον- άρον στο λεωφορείο και τους κουβάλησαν εδώ, μόνο οι ίδιοι οι πρόσφυγες βγήκαν από μέσα και είπαν δεν τους θέλουμε και αυτό ήταν που απέτρεψε την εγκατάστασή τους. Επειδή είναι πάρα πολύ σκληρό να συμπεριφέρονται στην πόλη κατ’ αυτόν τον τρόπο, τι θα πει δεν ρωτάμε την πόλη και τους κατοίκους; Τι θα πει δεν ενημερώνουμε τον δήμαρχο; Μέχρι πότε;

Έχουμε ήδη δύο αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου στις οποίες ζητούσαμε να μεταφερθούν από το Ασημακοπούλου σε ενοικιαζόμενα σπίτια. Η Καβάλα, όμως, τα τρία χρόνια που πέρασαν, δεν έχει πια ενοικιαζόμενα σπίτια. Πλέον, διώχνουμε τους φοιτητές το καλοκαίρι για να βάλουμε τους τουρίστες. Επομένως σε ποια ενοικιαζόμενα σπίτια θα τους βάλουμε; Και επειδή ήθελα να προλάβω τον νέο δήμαρχο Καβάλας κ. Μουριάδη  πριν κατέβει στην Αθήνα και αρχίσει να δίνει υποσχέσεις, πρώτα να μιλήσει με το δημοτικό συμβούλιο. Αυτά δεν είναι πράγματα. Αν θέλουν να τοποθετήσουν τους μετανάστες, πρέπει να τους κατανείμουν σε όλη την Ελλάδα ισομερώς. Και σε μέρη που να μπορούν να δουλέψουν. Όταν σταματήσουν τα προγράμματα που θα δουλέψουν; Στην Καβάλα με τον υψηλό δείκτη ανεργίας που δεν μπορεί να δώσει δουλειά στα δικά της παιδιά; Πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά πού μπορούν να δουλέψουν, πώς μπορούν να επιβιώσουν και τότε να τους μετακινήσουν κατάλληλα. Κακώς έφεραν τους μετανάστες μέσα στον αστικό ιστό, στην Καβάλα που δεν υπάρχουν δουλειές. Εμείς δεν λέμε να τους επιστρέψουμε εκεί που είναι ο πόλεμος, ανθρωπιά έχουμε όλοι μας, αλλά δεν γίνεται να δημιουργούμε κατασκευές για να τους εναποθέτουμε κι ό,τι θέλει ας γίνει. Η τοπική κοινωνία πρόσφερε στο συγκεκριμένο θέμα και ως εκ τούτου δικαιούται δια να ομιλεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *