Αντίθετη η διοίκηση του ΤΕΙ ΑΜΘ με την προοπτική συνένωσή του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Αντίθετη είναι η διοίκηση του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με τη συνένωσή του με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασής του. Ο Πρύτανης του ιδρύματος κ. Δημήτρης Μπαντέκας σε δηλώσεις του διευκρίνισε ότι πρόθεση τους είναι να συνενωθούν με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που ανήκει στην ίδια Περιφέρεια με το ΤΕΙ.

Στις δηλώσεις του αναλυτικά ο κ. Μπαντέκας σημείωσε πως «εμείς είχαμε κάνει μια επαφή με το Δημοκρίτειο εδώ και έξι μήνες περίπου, είχαμε φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο δημιουργώντας μια επιτροπή από μόνοι μας, φτάσαμε σε ένα σημείο που θα έλεγα ότι η συμφωνία ήταν γύρω στο 90%. Ξαφνικά όμως το υπουργείο μας κάλεσε και μας είπε ότι επειδή υπάρχουν νομικά προβλήματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όσον αφορά δηλαδή την απομάκρυνση του κ. Καραμπίνη από την Πρυτανεία και τώρα υπάρχει Πρυτανεύων κι έχουν και εκλογές για νέο Πρύτανη από το Μάιο στο Δημοκρίτειο, μας είπε ότι μια άλλη περίπτωση θα ήταν να ενωθούμε με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εδώ να διευκρινίσω δεν μιλάμε για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλάμε για το Διεθνές, εκείνο που είναι στο αεροδρόμιο. Και ταυτόχρονα το Διεθνές Πανεπιστήμιο μαζί με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, το ΤΕΙ Σερρών και το ΤΕΙ ΑΜΘ. Μας κάλεσαν στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και εκεί μας είπαν ότι πρέπει να κάνουμε μια επιτροπή τα τέσσερα ιδρύματα ώστε να ξεκινήσουμε το διάλογο. Εμείς επιφυλαχθήκαμε και είπαμε ότι θα έρθουμε πίσω να συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς, να συζητήσουμε με την ακαδημαϊκή κοινότητα και να δούμε τι θα αποφασίσουμε. Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή».

Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκαθάρισε δε πως «η δική μου άποψη είναι ξεκάθαρη ότι ο φυσικός μας χώρος είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ανήκουμε σε διαφορετικές διοικητικές περιφέρειες, το τόνισα αυτό στον κ. Αγγελόπουλο που είναι ο Γενικός Γραμματέας που προήδρευε της συνάντησης. Αυτοί δεν το βλέπουν ως πρόβλημα, δεν βλέπουν πρόβλημα στο να φύγει το ΤΕΙ και να πάει στη Θεσσαλονίκη. Όταν λέμε να φύγει και να πάει στη Θεσσαλονίκη για να είμαι ξεκάθαρος δεν εννοούμε ότι θα φύγουν οι καθηγητές από δω, αλλά σαφώς από τα εννέα τμήματα που έχει σήμερα το ΤΕΙ ΑΜΘ σε μια τέτοια συνένωση δεν βλέπω ότι μπορεί να μείνουν παραπάνω από δυο με  τρία τμήματα πιθανόν, ίσως και ένα παραπάνω. Η άποψή μου είναι ότι με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης θα ήταν το συμφερότερο για το Ίδρυμα και την Περιφέρεια ολόκληρη. Διότι είμαστε όμοροι νομοί, το Δημοκρίτειο έχει την Ιατρική στην Αλεξανδρούπολη, έχει Νομική στην Κομοτηνή κι άλλες σχολές, έχει το Πολυτεχνείο στην Ξάνθη κι άλλες σχολές. Είχαμε συμφωνήσει για την ίδρυση της σχολής που λείπει από το Δημοκρίτειο, της σχολής Θετικών Επιστημών, της παλιάς Φυσικομαθηματικής. Δηλαδή να δημιουργηθεί ένα τμήμα Φυσικό κι ένα Χημικό στην Καβάλα, γιατί δεν μπορούσαμε να κάνουμε τμήματα μηχανικών διότι υπάρχουν οι μηχανικοί στο Πολυτεχνείο δίπλα. Και να δημιουργηθεί και τμήμα Οικονομικό εδώ που έχουμε στη ΣΔΟ, στη Δράμα τα ίδια, να δημιουργηθούν κι εκεί νέες σχολές, αλλά αυτό πάει να χαλάσει από μέρους του υπουργείου Παιδείας. Είμαστε σε διαπραγματεύσεις, πιθανόν από ότι είπε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου  να μιλάμε και ταυτόχρονα και με το Δημοκρίτειο και με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Υπάρχει και μία συνάντηση την Πέμπτη το απόγευμα με τον υπουργό στη Βουλή εκ μέρους του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης που θα παραβρίσκομαι και εγώ για τη Νομική Σχολή που δημιουργήθηκε στην Πάτρα και να δούμε ποιες θα είναι οι οδηγίες του υπουργείου και τι θα πει και η Σύγκλητος εδώ, τι θα πει η ακαδημαϊκή κοινότητα».

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟΨΗ

Ο κ.  Μπαντέκας καταληκτικά τόνισε πως «Αλλά η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Ανήκουμε στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κι εκεί πρέπει να μείνουμε. Από κει και πέρα όμως δεν μπορούμε εμείς να τα κάνουμε όλα, δεν μπορούμε να τα αποφασίσουμε, το υπουργείο αποφασίζει, αλλά η ακαδημαϊκή κοινότητα και αυτή θα αποφασίσει. Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να πάρει θέση όλος ο πολιτικός χώρος και οι άρχοντες της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο και οι βουλευτές και ο Περιφερειάρχης πρέπει να πάρουν θέση και να βοηθήσουν το Ίδρυμα. Να επιβάλει το υπουργείο συνένωση με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης δεν μπορεί, αλλά μας είπαν ότι αν δεν συνενωθείτε με τα άλλα ΤΕΙ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τότε μπορεί να παραμείνετε μόνοι σας ως ΤΕΙ με ότι αυτό συνεπάγεται. Από την άλλη όμως δεν κάνει και επιτροπή με το Δημοκρίτειο. Υπάρχει δηλαδή ένα δύσκολο σημείο αυτή τη στιγμή, είμαστε σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι και θα το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το Ίδρυμα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *