Αντίθετη η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας στην επένδυση  ανακυκλώσιμων οικοδομικών υλικών στην Νέα Καρβάλη

Την κατηγορηματική της αντίθεση στην επένδυση  στην   Νέα Καρβάλη που αφορά ένα εργοστάσιο ανακυκλώσιμων οικοδομικών υλικών  και μάλιστα απέναντι από αρχαιολογική περιοχή με ιαματικές πηγές  εξέφρασε χθες  η δήμαρχος Καβάλας κ. Δήμητρα Τσανάκα κατά την διάρκεια της συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ενημερώθηκε από την  δημοτική  σύμβουλο κ. Ιωσηφίδου και τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Καρβάλης κ. Γκίκα, που της μετέφεραν την αντίθεση των κατοίκων της περιοχής , τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια επένδυση, συντασσόμενη κατηγορηματικά με την άποψη των κατοίκων.  Μάλιστα οι κάτοικοι προσέφυγαν νομικά για να προσβάλλουν την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων  της συγκεκριμένης επένδυσης.

Στην συνεδρίαση στα προ ημερήσιας διάταξης θέματα ο κ. Παπαδόπουλος  υποστήριξε ότι η Διοίκηση του Δήμου Καβάλας δημιουργεί προβλήματα στην αγορά όταν προμηθεύεται υλικά χωρίς να λαμβάνει προσφορές από τους επαγγελματίες, όπως έγινε στην τελευταία κακοκαιρία.  Η κ. Τσανάκα απάντησε ότι ενημερώθηκαν από το internet για τις τιμές όπως και για το αλάτι ενώ επικοινώνησε με το Σωματείο Θερμοϋδραυλικών για να τους δώσει 3 ονόματα συναδέλφων τους για να προμηθευτεί ο Δήμος Καβάλας διάφορα υλικά, πλην όμως μόλις διαπίστωσαν το ύψος της τιμής των ανταλλακτικών αποφάνθηκαν ότι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην διαδικασία επειδή θα αργήσουν να πληρωθούν.

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ

Ο κ. Παπαδόπουλος έθεσε και το θέμα του Στρατοπέδου Ασημακοπούλου και αν έχει business   plan για αυτό ο Δήμος Καβάλας με την δήμαρχο να απαντά ότι επικοινώνησε προχθές με τον Επίτροπο ρωτώντας τον αν μπορεί να καταρτίσει τέτοιο σχέδιο με τον Επίτροπο να απαντά ότι αν δεν έχει εξασφαλίσει το Στρατόπεδο κατά χρήση δεν μπορεί να εκπονήσει τέτοιο σχέδιο. Η κ. Τσανάκα επανέλαβε ότι στις προθέσεις του Δήμου Καβάλας είναι να δημιουργήσει εκεί ένα Μητροπολιτικό πάρκο  ενώ ο Στρατός  σκοπεύει στο οικόπεδο του Στρατοπέδου που βλέπει από την πίσω πλευρά να κατασκευάσει Ξενοδοχεία.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Καλανταρίδης απαντώντας για τις προμήθειες υλικών σημείωσε ότι έλαβαν τις σύμφωνες γνώμες του Ελεγκτικού Μηχανισμού και λόγω του ότι ο Δήμος Καβάλας κηρύχθηκε σε έκτακτη ανάγκη δεν ήταν υποχρεωμένος να πάρει προσφορές ή να δημοσιεύσει στον τύπο τις προμήθειες, παρ` όλα αυτά πήραν προσφορές και έκαναν δημοσιεύσεις. Διευκρίνισε δε ότι οι τιμές των υλικών βασίζονται σε τιμοκατάλογους  και ο Δήμος Καβάλας προμηθεύεται τα υλικά ανάλογα με το τι ζητούν οι μελέτες.

Α. ΒΑΛΑΚΟΥ

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου κ. Πετρόπουλος απαντώντας στον κ. Παπαδόπουλο για τις εργασίες που έγιναν στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου τόνισε πως δεν πρόκειται για ανακαίνιση του θεάτρου αλλά για έργα τεχνικής φύσεως  που τα ενέκρινε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας. Για δε τις συρόμενες πόρτες που θέλουν για το θέατρο διευκρίνισε ότι πήραν προσφορές  από τρείς πλευρές και αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ενδιαφέρεται ο κ. Παπαδόπουλος  για το αντικείμενο αυτό, αφήνοντας αιχμές μήπως το ενδιαφέρον του πηγάζει από συγγενικό του πρόσωπο που σχετίζεται με τον κλάδο  αυτών των πορτών.  Η αιχμή αυτή προκάλεσε την έκρηξη του κ. Παπαδόπουλου που έκανε λόγο για πολιτική αλητεία και ζήτησε από τον κ. Πετρόπουλο να ανακαλέσει κάτι που δεν έγινε.  Καταληκτικά ο κ. Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι η προμήθεια δεν έγινε καθώς ο επαγγελματίας Καβαλιώτης που απευθύνθηκαν δεν είχε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και η διαδικασία θα επαναληφθεί.  Ο κ. Πετρόπουλος πάντως έκανε λόγο για τόνους λάσπης από πλευρά του κ. Παπαδόπουλου.

ΠΕΡΙ ΔΕΥΑΚ

Στην  συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Ξανθόπουλος  διευκρίνισε στο ερώτημα αν υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ διοίκησης  και εργαζομένων στην ΔΕΥΑΚ, τόνισε ότι δεν υπάρχει αντιπαλότητα αλλά διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς πρέπει να λειτουργεί μία  δημοτική επιχείρηση.  Στο πλαίσιο αυτό τροποποιήσαν τον Κανονισμό Λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ όταν στο παρελθόν οι 3 βιολογικοί σταθμοί της ΔΕΥΑΚ δεν είχαν μηχανολόγο και για αυτό τον λόγο έγινε μετακίνηση προσωπικού από το κτίριο της Λορντ στους Βιολογικούς του Δάτου, Παληού και Καβάλας. Επίσης ανέφερε ότι τον Νοέμβριο του 2015 λειτουργούσαν 4 συνεργεία τα οποία τα έκαναν 8 μετακινώντας προσωπικό κάτι που προσέκρουσε στο Σωματείο των Εργαζομένων που ήθελε να προασπίσει τα συμφέροντα τους όπως αυτοί τα αντιλαμβάνονται.  Μάλιστα ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου προσέφυγε στο ΣΕΠΕ για αυτές τις μετακινήσεις προσωπικού που δεν διαπίστωσε κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα το ΣΕΠΕ αποφάνθηκε ότι δεν ήταν βλαπτικές .  Τέλος για το θέμα  τιμωριών του προσωπικού ανέφερε   και ένα παράδειγμα  όπου τον Αύγουστο εργαζόμενος δεν πήγε να ελέγξει τα αντλιοστάσια σε Λιμνιά, Λυκόστομο και Κρυονέρι και δίψασαν 450 κάτοικοι, οπόταν υπήρξε και η σχετική επίπληξη του εργαζομένου που δεν το παραδέχτηκες μάλιστα.

ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΑΚΤΗ

Ο κ. Βαγγέλης Παππάς επέκρινε στην συνέχεια την στάση του κ. Παπαδόπουλου για την στάση του στο Στρατόπεδο Ασημακοπούλου που δέχεται την μοιρασιά του στρατοπέδου  με τον Στρατό.

Στην συνέχεια έθεσε το ερώτημα στην δήμαρχο αν έγινε ποτέ παραχώρηση της Ακτής Καλαμίτσας προς τον Δήμο Καβάλας αλλά αντίθετα επί 30 χρόνια ήταν μία συμφωνία προφορική. Μάλιστα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι ενδέχεται να γκρεμιστούν τα κτίσματα στην Ακτή Καλαμίτσας από τους γραφειοκράτες των Αθηνών, όταν τα κτίσματα αυτά είναι απαραίτητα για την λειτουργία της παραλίας. .

Η δήμαρχος απάντησε ότι  το θέμα αυτό το θεωρούσαν το πιο απλό από τα υπόλοιπα που έθεσαν στους βουλευτές για να λυθεί αλλά τελικά αποδείχθηκε το πιο δύσκολο. Για την ίδια προέχει ο Δήμος Καβάλας να έχει την χρήση της ακτής  και σήμερα η ίδια ψάχνει το πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής της Ακτής από τον ΕΟΤ. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 ασχολείται η ίδια με το θέμα ενώ εδώ και 2 χρόνια η ίδια προσπαθεί να έρθει με τον αρμόδιο κ. Τερζάκη για το θέμα αλλά δεν τα κατάφερε με ευθύνη του ίδιου.  Επίσης ανέφερε ότι  ο Δήμος Καβάλας έκανε όλες τις διεργασίες για την νομιμοποίηση αυτών των κτισμάτων  και αύριο στην συνάντηση που θα έχει η ίδια στην ΕΤΑΔ για το θέμα αυτό θα τους ενημερώσει και θα ενημερωθεί, αν και εξέφρασε την ανησυχία της  μήπως τελικά η Ακτή Καλαμίτσας περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί….

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Ο κ. Βέρρος  ζήτησε να γίνει απολογισμός στην Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και στο φεστιβάλ Κοσμόπολις όπως και στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων  ενώ έθεσε και το θέμα  των καταγγελιών 200 κατοίκων του Χαλκερού, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει αύξηση των αέριων ρίπων από την ΒΦΛ κυρίως τα Σαββατοκύριακα.  Επίσης ανέφερε ότι έκαναν έρευνα αγοράς μετά την καταγγελία των Θερμοϋδραυλικών για το θέμα των προμηθειών από πλευράς Δήμου Καβάλας και διαπίστωσαν ότι ο Δήμος Καβάλας προμηθεύτηκε υλικά με τιμές 2-3 φορές υψηλότερες από ότι έπρεπε.  Μάλιστα έδωσε τα στοιχεία αυτά στην δήμαρχο που τον ευχαρίστησε για την σοβαρή αντιπολίτευση που ασκεί, τονίζοντας ότι το θέμα του απολογισμού της Σχολικής Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ελέγχεται από Εισαγγελείς ενώ  για τους άλλους απολογισμούς ανέφερε ότι θα γίνουν σύντομα. Για τον αγωγό Φυσικού Αερίου ΤΑΡ τόνισε πως είναι πλέον νόμος του κράτους και πως  η ίδια δεν έχει πάρει την παραμικρή απάντηση από κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα  της κυβέρνησης για τον αγωγό και φυσικά δεν της έγινε και κάποιο ραντεβού για να ενημερωθεί.

Για δε την ΒΦΛ ο Δήμος Καβάλας κατήγγειλε το θέμα ασφαλείας της πόλης στον Εισαγγελέα  και το μόνον που γνωρίζουν είναι ότι  η Αντιπεριφέρεια επέβαλε πρόστιμο στην Βιομηχανία με τον κ. Βέρρο να ζητά να τους δοθούν μετρήσεις αέριας ρύπανσης από πλευράς της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *