Αντίθετη η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας στο να κάνει και αντικαπνιστικούς ελέγχους

Κάθετα αντίθετη είναι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας στο να διενεργούν αντικαπνιστικούς ελέγχους. Ο πρόεδρός της, κ. Νίκος Ίμβρος δήλωσε ότι τους ανατίθεται ένα ακόμη καθήκον με αποτέλεσμα να αποσπώνται από άλλα σοβαρά συμβάντα. Μάλιστα χαρακτήρισε το έργο αυτό ως πάρεργο.

Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι «είναι ένα σχέδιο νόμου που έχει βγάλει σε διαβούλευση το υπουργείο Υγείας. Μέσα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς πλέον εντάσσει και το αστυνομικό προσωπικό. Είναι ακόμη μία περίπτωση όπως πάρα πολλές που έχει φορτωθεί διαχρονικά η Ελληνική Αστυνομία, η οποία όμως δεν είναι μέσα στα καθήκοντά της. Και δεν το λέω γιατί θέλουμε αν το αποφύγουμε. Είναι μια σειρά αρμοδιοτήτων τις οποίες έχει φορτωθεί η Ελληνική Αστυνομία, αν ξεκινήσουμε να τις λέμε δεν θα φτάσει μία εκπομπή. Από τα χαρτιά του στρατού που δίνουμε, από τους οικοδομικούς ελέγχους που κάνουμε, από τα γήπεδα που πηγαίνουμε, από το κάπνισμα, από τα διαβατήρια. Είναι πάρα πολλά για τα οποία, όμως, απασχολείται προσωπικό που από κάπου χάνεται. Και χάνεται από την πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, από τις περιπολίες. Χάνεται, δηλαδή, από εκεί που υπάρχουν προβλήματα, εκεί που τους θέλει ο πολίτης έξω και να τους βλέπει. Φανταστείτε το περιπολικό που έχει διάφορες αρμοδιότητες, να κληθεί σε ένα συμβάν για τον αντικαπνιστικό νόμο και την ίδια ώρα να έχουμε κλοπή σε ένα άλλο σημείο. Πού θα πρωτοπάει και ποιος πολίτης έχει δίκιο ή άδικο εκείνη τη στιγμή για να λέει πού είναι η αστυνομία. Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχει προσωπικό για να είναι παντού η αστυνομία τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο, γι’ αυτό λέμε για πολλοστή φορά ότι όλα αυτά τα πάρεργα πρέπει η πολιτεία να τα δώσει, επιτέλους, σ’ εκείνους που πρέπει να τα κάνουν. Κατανοώ ότι σε τοπικό επίπεδο, επειδή και ο διευθυντής της διεύθυνσης υγείας ο κ. Παπαδόπουλος είναι πραγματικά ένας άνθρωπος που κάνει πολύ καλή δουλειά, ότι υπάρχουν υπηρεσίες που δεν έχουν προσωπικό. Όπως και η πολεοδομία. Όμως αυτό δεν είναι θέμα της αστυνομίας δικό που προσωπικά ή κάποιων άλλων ως δικαιολογία του κράτους για να φορτωνόμαστε όλα αυτά τα χρόνια όλες αυτές τις αρμοδιότητες. Αφού, λοιπόν, ο πολίτης θέλει την αστυνομία στο φυσικό της ρόλο που είναι έξω στους δρόμους, στις γειτονιές, στα χωριά, στην πρόληψη της εγκληματικότητας, εκεί που πρέπει να είναι, δεν μπορεί συγχρόνως να βρίσκεται και σε όλα αυτά τα πάρεργα που έχει φορτωθεί».

ΟΧΙ ΠΟΣΟΣΤΑ

Πρόσθεσε δε πως «Και το χειρότερο στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν είναι αυτή καθαυτή η αρμοδιότητα που πάμε να φορτωθούμε. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη, ούτε εμείς αποφασίζουμε αν θα την εκτελέσουμε ή όχι. Φυσικά και θα την εκτελέσουμε εφόσον διαταχθούμε. Είναι το γεγονός ότι ακούστηκε ότι σκέφτεται το υπουργείο Υγείας να προσφέρει ποσοστά στους αστυνομικούς ως επιβεβαίωση παραβάσεων. Αυτό δεν το θέλουμε γιατί θα μας φέρει απέναντι στην κοινωνία. Δεν μπορεί να μας δίνει το κράτος ποσοστό για να κάνουμε τη δουλειά. Αυτό το νόημα έχει η ανακοίνωσή μας. Ούτε άρνηση εκτέλεσης διαταγής μπορεί να γίνει, ούτε κάτι παραπάνω από τη στιγμή που αποφάσισε για πολλοστή φορά το κράτος να μας φορτώσει κι αυτό το πάρεργο. Απλά είναι άσχημο πράγμα λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των έκτακτων μεταθέσεων, όταν εκεί είδαμε ένα μεγαλοπρεπέστατο «μηδέν», μετά από λίγες μέρες να έρχεται το κράτος και να σε φορτώνει ένα ακόμη πάρεργο, όταν δεν υπάρχει προσωπικό για να κάνει και τα προηγούμενα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *