Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Κέντρο Υγείας Θάσου

Με σχετική απόφαση του πρώην υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που δημοσιεύθηκε στις 5 Ιουλίου 2019 στο ΦΕΚ καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές για τη λειτουργία Μονάδων Τεχνητού Νεφρού σε Κέντρα Υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας, Αναστάσιου Καρασαββόγλου, η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για να λειτουργήσει μια τέτοια μονάδα στο νησί της Θάσου. Το Νοσοκομείο Καβάλας θα παράσχει την επιστημονική υποστήριξη και θα διαθέσει όσα μηχανήματα τεχνητού νεφρού είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει η Μονάδα σε δύο βάρδιες πρωί και απόγευμα. Ο κ. Καρασαββόγλου σημείωσε σε δηλώσεις του ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συγκεκριμένα είπε ότι «υπάρχουν κι άλλα σημαντικά πράγματα. Θα έλεγα ότι είναι πιο σημαντικό το ότι στον τομέα της πρωτοβάθμιας υγείας δημιουργήθηκε η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), το γεγονός ότι εξοπλίζεται το Νοσοκομείο με σημαντικό σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, για να μείνουμε σ’ αυτό, πρέπει να πούμε ότι δεν αναφέρεται για τη Θάσο συγκεκριμένα. Αναφέρεται γενικώς για τα κέντρα υγείας και επομένως αφορά και τη δική μας περιοχή, με σημείο αναφοράς το Κέντρο Υγείας της Θάσου. Υπάρχει μία απόφαση που υπογράφεται από τον πρώην υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό, με την οποία καθορίζονται οι προδιαγραφές και ο κανονισμός λειτουργίας Μονάδων Τεχνητού Νεφρού σε Κέντρα Υγείας. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε το θεσμικό πλαίσιο για να στηθούν και να λειτουργήσουν Μονάδες Τεχνητού Νεφρού σε Κέντρα Υγείας. Δεν μπορούσε αυτό να γίνει, γιατί δεν ήταν θεσμικά εφικτό. Τώρα, λοιπόν, δίνεται η δυνατότητα με αυτήν την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, ορίζονται οι προδιαγραφές, οι προϋποθέσεις, κανονισμός λειτουργίας κλπ, για μία Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε Κέντρα Υγείας κι εμείς είχαμε μπει μπροστά σ’ αυτήν την προσπάθεια. Θέλαμε να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο και νομίζω ότι η ανταπόκριση του υπουργείου σ’ αυτό μας βοηθάει, διότι από ‘δω και πέρα μπορούμε να δούμε πώς συγκεκριμένα και συγκροτημένα να προχωρήσουμε προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το εγχείρημα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους στη Θάσο.

Υπάρχουν περίπου 25 άτομα που κάνουν αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο από τη Θάσο. Ταλαιπωρούνται οι άνθρωποι. Νομίζω ότι θα τους βοηθήσουμε πάρα πολύ και επιπλέον θα ενισχυθεί υγειονομικά το Κέντρο Υγείας Θάσου και για τους καλοκαιρινούς επισκέπτες που πάνε στο νησί κι έχουν το ίδιο πρόβλημα. Θα μπορούν, πια, χωρίς ενδοιασμό και χωρίς προβλήματα να επιλέξουν τη Θάσο ως προορισμό αφού θα μπορούν να την επισκέπτονται».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *