ΚοινωνίαΚύριο άρθρο

Αναστάτωση στο Δήμο Καβάλας για την ένταξή του στο πιλοτικό πρόγραμμα της διετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα νηπιαγωγεία

 

Αναστατωμένοι είναι οι Δήμαρχοι σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας  όπως επανέλαβε χθες με δηλώσεις της η Δήμαρχος Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα καθώς όπως εξήγησε, ο Δήμος Καβάλας εντάχθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας που αφορά την διετή υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών στα νηπιαγωγεία που έδωσε ομόφωνη συγκατάθεση στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας  Εκπαίδευσης γι’ αυτό το θέμα. Γιατί η νομοθεσία αναφέρει ότι η γνώμη των δημάρχων και της επιτροπής που συγκαλείται, πρέπει να δοθεί από την Οικονομική Επιτροπή στους περιφερειακούς διευθυντές.

Ξεκίνησε λέγοντας ότι «ο πρώτος άνθρωπος που πήρα τηλέφωνο για να ειδοποιήσω χθες (σ.σ. προχθές) το πρωί ήταν ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, ο κ. Λαμπάκης. Τον ρώτησα γιατί εξαιρείται –βέβαια ξέρω ότι η Αλεξανδρούπολη έχει μόνο 250 παιδιά στους παιδικούς. Εμείς έχουμε 700. Αν μας πάρουν τα 300, οι παιδικοί σταθμοί διαλύονται. Και πέφτει ένα μεγάλο οικονομικό βάρος στους ώμους του Δήμου και του προσωπικού. Ο κ. Λαμπάκης είπε ότι δεν ρωτήθηκε. Και εμείς δεν ρωτηθήκαμε. Κανένας από εμάς δεν ρωτήθηκε. Θεωρώ ότι ήταν τελείως σικέ η κατάσταση, εξ’ ού και η σύνθεση της Επιτροπής, ο προϊστάμενος, ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών και ο δήμαρχος. Δύο- ένα το σκορ… Πλην, όμως, δεν ρωτηθήκαμε. «Δήμαρχε, δέχεσαι να μπει ο Δήμος Καβάλας στο πιλοτικό πρόγραμμα;». Σ’ αυτό συμφωνεί και ο Προϊστάμενος της  Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευση Καβάλας  κ. Μπαντίκος ότι δεν ρώτησε. Επίσης συμφωνεί ότι εξέφρασαν επιφυλάξεις για το τι θα γίνει με το προσωπικό, μην ξεχνάτε ότι ο Δήμος Καβάλας ήταν, αν όχι ο μοναδικός, από τους λίγους Δήμους στην απεργία των βρεφονηπιοκόμων που έκλεισε τους παιδικούς σταθμούς. Για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας»

«ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ»

Για τη συνάντηση με τον κ. Μπαντίκο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας  κ. Μουμτσάκη είπε ότι «θεωρώ εκ των υστέρων ότι έγινε για να γίνει. Ήξεραν από πριν τι θα κάνουν, ήταν από πριν έτοιμοι οι Δήμοι που θα πάνε στο πιλοτικό πρόγραμμα, απ’ όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης είναι μόνο ο Δήμος Δέλτα, απ’ όλη τη βόρεια Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη προς τον Έβρο είναι μόνο η Καβάλα σαν μητροπολιτικός Δήμος, είναι τα Γιάννενα από την άλλη μεριά. Αν δείτε τη σύνθεση των παιδικών, τη σύνθεση της πόλης που κράτησαν, τους Δήμους που κράτησαν για να κάνουν το πιλοτικό πρόγραμμα, οι πιο πολλοί είναι μικροί Δήμοι και στους μικρούς Δήμους τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Διότι σε πάρα πολλούς Δήμους συγκατοικούν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί με τα νηπιαγωγεία, ενώ σε μεγάλους Δήμους με πολλά παιδιά τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Η μεγάλη μου αγωνία την οποία την εξέφρασα στην Επιτροπή δεν καταγράφηκε πουθενά, απ’ όσο ξέρω εγώ. Δεν είδα κείμενο. Αυτό το κείμενο που έστειλε ο κ. Μπαντίκος στην Περιφέρεια, αυτό που μου έστειλε εμένα είναι ένα απλό σημείωμα. Δεν είναι επίσημο. Και ειλικρινά τώρα που μιλάμε αρχίζω και υποψιάζομαι ότι δεν υπήρχε καν τέτοιο κείμενο».

ΝΟΜΙΚΑ

Για το τι θα γίνει από ‘δω και πέρα είπε ότι «θα κινηθούμε νομικά. Χθες (σ.σ. προχθές) ο Δήμος Νέστου έστειλε ήδη έγγραφο στη ΓΕΔΕ και είχε την πληροφορία ότι το ίδιο έκαναν σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Χωρίς να ρωτήσουν. Άρα, εντάξει, εμείς δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στο Νόμο. Κακός Νόμος, αλλά ψηφίστηκε. Από ‘κει κι έπειτα, θεωρώ ότι όταν μιλάει ο Υπουργός και λέει «σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων» ή δεν είναι καλά πληροφορημένος ή στήθηκε πάρα πολύ ωραία το όλο θέμα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *