Αλέξης Πολίτης: Η επέκταση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη εναλλακτική λύση για την οικονομική ανάπτυξη

Έργα και ημέρες του προγράμματος ««Interregional Social Enterprise Empowerment / Ενδυνάμωση των διαπεριφερειακών κοινωνικών επιχειρήσεων» και ακρωνύμιο “I SEE” (του προγράμματος INTERREG GREECE-BULGARIA) παρουσιάσθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το πρωί της Πέμπτης 5 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή.

 Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ΚΑΒΑΛΑ ο κ. Αλέξης Πολίτης, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος ΑΜΘ για Ευρωπαϊκά Προγράμματα εξήγησε ότι κύριος στόχος του έργου είναι η υποστήριξη της κοινωνικής οικονομίας στη διασυνοριακή περιοχή μέσω της ενθάρρυνσης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής ένταξης, και η αύξηση της απασχόλησης στις κοινωνικές ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δράσεις του έργου στοχεύουν στη δημιουργία δομών υποστήριξης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, στην ανάπτυξη μηχανισμού στήριξης και κατάλληλων εργαλείων για τις υφιστάμενες κοινωνικές επιχειρήσεις, και στην καλλιέργεια των ικανοτήτων των συμβούλων κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

 Το εταιρικό σχήμα του έργου αποτελείται από 5 οργανισμούς, 3 από την Ελλάδα (Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Συνεργασία Ενεργών Πολιτών, Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «Η ΣΤΗΡΙΞΗ») και 2 από τη Βουλγαρία (Περιφέρεια του Σμόλιαν, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Σμόλιαν)

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας η επέκταση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μπορεί να αποτελέσει  βιώσιμη εναλλακτική λύση για την οικονομική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα “I SEE” ασχολείται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την οποία προκρίνει η ΕΕ εδώ και πολλά χρόνια όμως το κράτος μας είχε μείνει πίσω, κυρίως ως συνέπεια της κρίσης τα προηγούμενα χρόνια.

 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ..

Όπως τόνισε ο κ. Πολίτης, στο επικρατών μοντέλο του οικονομικού γίγνεσθαι τα προηγούμενα χρόνια παρέλειψαν το κομμάτι του κοινωνικού κεφαλαίου και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, με αποτέλεσμα την κοινωνική υπανάπτυξη.

Αυτό το αντιλήφθηκε νωρίς η ΕΕ, θεσπίζοντας το 2011 την πρωτοβουλία για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, με βασικό στόχο τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για να αναπτυχθούν οι κοινωνικές επιχειρήσεις, στο κέντρο της αποστολής των οποίων είναι ο κοινωνικός σκοπός.

 Δυστυχώς ενώ πλέον στην ΕΕ οι κοινωνικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 10% του συνόλου των εταιρειών, στην Ελλάδα αποτελούν μόλις το 1,8%, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά, κάτι που ο κ. Πολίτης θεωρεί πως σύντομα θα αναστραφεί.

Αυτά τα χαμηλά ποσοστά οφείλονται, σημείωσε, στο δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο, την ασφυκτική γραφειοκρατία, αλλά και την έλλειψη δικτύωσης σε πανελλήνιο επίπεδο, αλλά και διοικητικών και τεχνικών ικανοτήτων για την υλοποίησή του, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, υπάρχουν φαινόμενα ατομισμού και οπορτουνισμού.

Όμως σταδιακά δημιουργείται ο κοινωνικός επιχειρηματίας, ο οποίος στοχεύει στο κέρδος και στον βιοπορισμό του ίδιου και των εργαζομένων του, αφήνοντας όμως και κοινωνικό όφελος.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 530 χιλιάδες ευρώ, με την Περιφέρεια να διαχειρίζεται 90 χιλιάδες, και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020.

Για το πρόγραμμα μίλησε η κ. Παρασκευή Χουρίδου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και

Θράκης, που τόνισε πως ανάμεσα στα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνεται η υλοποίηση μελέτης για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και του ρόλου της κοινωνικής οικονομίας στις δύο περιφέρειες, μέσα από την οποία θα δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης και συστάσεις, τα οποία θα παρουσιαστούν σε ένα διακρατικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην ολοκλήρωσή του προγράμματος.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία δύο δομών στήριξης για την κοινωνική επιχειρηματικότητα, μία στη Ξάνθη και μία στο Σμόλιαν. Με την δομή της Ξάνθης να έχει ολοκληρωθεί ήδη, η περιφέρεια πρέπει να αναζητήσει τον τρόπο για να συνεχίσει να λειτουργεί.

Το σχέδιο προβλέπει ότι οι δομές στήριξης θα στοχεύουν στην ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων που λειτουργούν και στις δύο περιοχές, στηρίζουν τη συνεργασία μεταξύ κοινωνικών επιχειρήσεων στις δύο περιφέρειες, και τα κοινά σχέδια και προωθούν το franchising των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *