Ακόμα μια ενημερωτική εκδήλωση για τους δασικούς χάρτες διοργάνωσε χθες το ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ αυτήν τη φορά στην Ελευθερούπολη

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Αν. Μακεδονίας διοργάνωσε χθες μία ακόμη εκδήλωση ενημέρωσης για τους δασικούς χάρτες στην Ελευθερούπολη. Ο πρόεδρος του φορέα κ. Ζαφείρης Μυστακίδης επεσήμανε σε δηλώσεις του ότι αυτό το διάστημα γίνεται ενημέρωση για τους κατοίκους του Παγγαίου καθώς έχουν αναρτηθεί οι σχετικοί δασικοί χάρτες.

Αναλυτικά στις δηλώσεις του ο κ. Μυστακίδης σημείωσε πως «έχει αναρτηθεί το υπόλοιπο του Νομού Καβάλας. Πέρσι μιλούσαμε για ένα κομμάτι του Νομού Καβάλας, έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες προς επικύρωσή τους, οι οποίοι ουσιαστικά καταγράφουν τη χρήση κάποιων εκτάσεων οι οποίες ήταν παλιότερα δασικές ή έχουν καταπατηθεί και ουσιαστικά είναι ένα μέσο προς την τελική ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στην ελληνική επικράτεια. Αυτό γίνεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας τμηματικά. Μένει η Θάσος που θα γίνει μάλλον του χρόνου από ότι μας έχει πει και το Δασαρχείο, η ανάρτηση των χαρτών. Υπάρχει ένα χρονικό περιθώριο για τις αντιρρήσεις κάποιων είτε ιδιωτών είτε ΟΤΑ είτε του ελληνικού δημοσίου επί των χαρτών αυτών που υπάρχουν. Από τις 13 Νοεμβρίου ξεκίνησε η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων και λήγει στις 26 Φεβρουαρίου του 2018. Για αυτούς που μένουν στο εξωτερικό υπάρχει μια παράταση 20 ημερών και λήγει στις 19 Μαρτίου του 2018. Τμηματικά ανεβαίνουν οι χάρτες στην ελληνική επικράτεια, ούτε και η Δράμα έχει ολοκληρωθεί, στις Σέρρες 8 Νοεμβρίου έχει αναρτηθεί ολόκληρος ο νομός, πολύ πρωτοποριακό για όλη την ελληνική επικράτεια. Σε όλους τους νομούς ανεβαίνουν τμηματικά οι δασικοί χάρτες».

ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ

Διευκρίνισε πως «τώρα ανεβαίνει το υπόλοιπο του Νομού Καβάλας, το μεγαλύτερο κομμάτι του Δήμου Παγγαίου. Νομίζω ότι ήταν κι ένα δικό μας πάγιο αίτημα, φυσικά εδώ και 40 χρόνια μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του ΄75 ήταν υποχρέωση του κράτους να τους κάνει τους δασικούς χάρτες, ούτως ώστε να μπορεί να ξέρει τι υπάρχει πού, ποιες είναι οι χρήσεις οποιοσδήποτε έκτασης, ακόμα κι όταν καταστρέφεται ή καίγεται ένα δάσος να μπορεί να είναι οριοθετημένες αυτές οι εκτάσεις, προκειμένου να μην έχουμε αυθαιρεσίες και προκειμένου να μπορεί να κάνει μια στρατηγική για τα επόμενα χρόνια όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη τέτοιων περιοχών. Φυσικά εδώ δεν καθορίζεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς τέτοιων εκτάσεων. Καθορίζεται η χρήση αυτών των εκτάσεων. Δεν είναι όπως το Κτηματολόγιο που καθορίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Παρόλα αυτά όμως θα πρέπει να το ελέγξουν οι ενδιαφερόμενοι, έτσι ώστε να δουν αν οι ιδιοκτησίες τους περιλαμβάνονται σε αυτές τις περιοχές. Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών εμείς συστήνουμε, για να έχει και μια νομική υπόσταση μια τέτοια αντίρρηση, να συμβουλευτούν ένα δασολόγο που είναι ο καθ΄ ύλην αρμόδιος επιστήμονας, σαν τεχνικός σύμβουλος στην κατάθεση της αντίρρησης, της ένστασης δηλαδή κατά αυτών των χαρτών, εάν υπάρχει αντίρρηση. Και φυσικά αν επιλέξει να έχει έναν τεχνικό σύμβουλο, δεν είναι υποχρεωτικό. Αλλά προς αποφυγήν ταλαιπωρίας αυτό έχει δείξει η πράξη, ότι ήταν πιο πετυχημένες αυτές οι ενστάσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *