Ίσως και 50% η μείωση στην παραγωγή λαδιού στην Καβάλα

 

 

 

 

 

 

Μεγάλη μείωση στην παραγωγή ελιάς παρατηρείται στην Καβάλα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Ζαφείρης Μυστακίδης υπογράμμισε ότι η παραγωγή του λαδιού θα είναι ιδιαίτερα μειωμένη και πανελλαδικά θα κινηθεί στο 50%.

Αρχικά ανέφερε ότι “Υπάρχει όντως μια μεγάλη μείωση στην παραγωγή της ελιάς άρα και στο λάδι που πρόκειται να βγει από αυτές τις ελιές. Όχι μόνο στην περιοχή μας βέβαια μια και αυτό το φαινόμενο αφορά ολόκληρη την Ελλάδα.

Είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ήταν δηλαδή η κακή γέννα των δέντρων και φυσικά οι ζημιές από τις κακοκαιρίες του Μαρτίου και Απριλίου και αυτό δεν έγινε μόνο στις ελιές αλλά και στα άλλα οπωροφόρα δέντρα, όπως στα αμπέλια, αλλά στις ελιές πραγματικά η παραγωγή είναι πάρα πολύ μειωμένη.

Είναι παρακινδυνευμένο να πούμε σε τι ποσοστό θα μειωθεί η παραγωγή του λαδιού. Κάποιες περιοχές να είναι ίσως λίγο περισσότερο, κάποιες λίγο λιγότερο και όπως και να έχει οι εκτιμήσεις με συναδέλφους είναι ότι θα είναι τουλάχιστον 50% κάτω η μείωση της παραγωγής και μάλιστα σε πανελλαδικό επίπεδο».

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ

Και πρόσθεσε πως «Το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς η κλιματική αλλαγή είναι εμπρός μας.  Την ζούμε ήδη και δυστυχώς οι προβλέψεις των επιστημόνων είναι δυσοίωνες αναφορικά με τα ακραία φαινόμενα που πρόκειται να συμβούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό φυσικά έχει επίπτωση και στις καλλιέργειες, και στην φύση όλη και προφανώς και στην ζωή μας, στην προστασία στην ασφάλεια των υποδομών των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Έτσι και τα φυτά, ένα κομμάτι της φύσης και αυτά επηρεάζονται και οι προβλέψεις είναι για κάτι ακόμη μεγαλύτερο τα επόμενα χρόνια”

Ο ίδιος εκτιμά ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ

“Μπορούμε να κάνουμε κάτι ως ανθρωπότητα, ως κράτη και πρέπει να αναληφθούν κάποιες ειλικρινείς και ουσιαστικές πρωτοβουλίες που να έχουν ένα μετρήσιμο μέγεθος.

Φυσικά αυτό πρέπει να το κάνει ο καθένας από εμάς, στο μερίδιο που του αναλογεί και στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης, πρέπει να προσπαθεί και να κάνει κάτι για το περιβάλλον καλύτερο. Πρέπει το περιβάλλον να το παραδώσουμε καλύτερο από ό,τι το παραλάβαμε.

Αυτό βέβαια στα πλαίσια της ατομικής ευθύνης. Γιατί το μεγαλύτερο στοίχημα κρίνεται από τις κυβερνήσεις της υφηλίου” τόνισε καταληκτικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση