Έργο ενεργειακής αναβάθμισης στο Νοσοκομείο Καβάλας

Όπως ανακοινώθηκε και την προηγούμενη εβδομάδα, ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση πόρων για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας τα επόμενα χρόνια, από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο παρουσιάστηκε το πρωί χθες  στο πλαίσιο ανοιχτής εκδήλωσης ― διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας.  

Όπως τόνισε ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Τάσος Καρασαββόγλου, το έργο έχει ξεκινήσει ήδη, καθώς από τον περασμένο Ιούνιο έχει εγκριθεί η ένταξη και η χρηματοδότηση του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

’’Αυτό που κάνουμε σήμερα είναι μία ανοιχτή εκδήλωση ― διαβούλευση, προκειμένου να ενημερώσουμε πολίτες και φορείς της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους εργαζόμενους της νοσοκομειακής κοινότητας γι’ αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Η διαδικασία προβλέπει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια όλων αυτών που το σχετικό πρόγραμμα προβλέπει. Είναι μία εξαιρετική μέρα η σημερινή, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο θα οδηγήσει σε σημαντικές εξοικονομήσεις πόρων στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Αρκεί να πω ότι θα χρειαζόμαστε μετά το τέλος αυτής της διαδρομής λιγότερο πετρέλαιο κατά 40%, θα χρειαζόμαστε λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και όλα αυτά θα τα υποκαταστήσουμε με το συμπιεσμένο φυσικό αέριο’’, ανέφερε χαρακτηριστικά στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Καρασαββόγλου.

ΜΕ ΑΕΡΙΟ

’’Είναι σημαντικό να πούμε ότι για συμπράξουμε για το συμπιεσμένο φυσικό αέριο θα χρειαστεί να στήσουμε στο Γ.Ν.Κ. ένα εσωτερικό δίκτυο. Αυτό είναι προαπαιτούμενο έτσι κι αλλιώς και για την υποδοχή του κανονικού φυσικού αερίου, αυτό που καθυστερεί να έρθει στην Καβάλα χρόνια τώρα. Άρα αυτό που κάνουμε είναι μία παρέμβαση, η οποία θα είναι ούτως ή άλλως αναγκαία και απαραίτητη όταν θα ρθει η ώρα και στιγμή να υποδεχτούμε το φυσικό αέριο. Άρα με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια λοιπόν και τώρα θα κάνουμε παρεμβάσεις που χρειάζεται το νοσοκομείο. Επίσης, πρέπει να πω ότι το Νοσοκομείο Καβάλας στο τέλος αυτής της διαδρομής θα είναι ένα νοσοκομείο που θα εκπέμπει λιγότερους ρύπους, άρα θα υπηρετήσουμε και τη λογική της ’’πράσινης’’ λειτουργίας των δημοσίων κτιρίων. Θα έχουμε συμβάλει δε, ώστε να χρησιμοποιούμε λαμπτήρες LED και επίσης μαγνητάκια στα κουφώματα του νοσοκομείου, γεγονός που θα εξοικονομήσει ενέργεια’’, υπογράμμισε στη συνέχεια ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. 

ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ

’’Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι αυτή η παρέμβαση με αυτό το πρόγραμμα, θα συμβάλει ώστε να είναι το νοσοκομείο μας ένα καλύτερο νοσοκομείο, ένα οικονομικότερο νοσοκομείο, ένα αποτελεσματικότερο νοσοκομείο, που θα κάνει τη δουλειά του με ευνοϊκότερους όρους αν αναλογιστούμε ότι θα χρειαζόμαστε λιγότερο πετρέλαιο και ηλεκτρική ενέργεια. Άρα μιλάμε για ένα νοσοκομείο με υψηλότερο βαθμό αυτονομίας, που θα χρησιμοποιεί εναλλακτικές μορφές ενέργειας όπως το συμπιεσμένο αέριο και νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα και εμείς με περισσή χαρά θα το υλοποιήσουμε’’, ανέφερε καταληκτικά ο κ. Καρασαββόγλου.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα άνοιξε στις 27 6 2018 και το ΓΝΚ υπέβαλε την πρόταση του ένα μήνα μετά. Στις 5 6 2019 η ειδική γραμματέας διαχείρισης τομεακών επιχειρησιακών προγραμμάτων υπέγραψε την απόφαση ένταξης και χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου κι από τότε αυτό βρίσκεται στη φάση της προετοιμασίας για τη δρομολόγηση των σχετικών διαδικασίων, κυρίως διαγωνιστικών για την υλοποίηση του έργου. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 12 2023 κι έχει συνολικό κόστος 2.460.000 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *