Ένταξη των Δικτύων Αποχέτευσης Δήμου Παγγαίου και Παραλίας Οφρυνίου στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020

Με απόφαση της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. Ε.Τ.Π.Α. και Τ.Σ., κ. Ευγενίας Φωτονιάτα, εντάχθηκε ως ενιαίο έργο στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020,  η Πράξη «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων και Δίκτυα Αποχέτευσης Δήμου Παγγαίου και Παραλίας Οφρυνίου (Β’ Φάση)», συνολικού προϋπολογισμού  13.303.974,65 ευρώ προ ΦΠΑ.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στην Πράξη αφορούν στις Δημοτικές Ενότητες Παγγαίου και Ορφανού. Ειδικότερα, στη Δ.Ε. Παγγαίου θα ολοκληρωθεί η κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων που θα εξυπηρετεί τους οικισμούς Νικήσιανης – Γεωργιανής-Αγ.Χριστοφόρου – Παλαιοχωρίου και Αντιφιλίππων, ενώ στη Δ.Ε. Ορφανού θα κατασκευαστεί εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων για την εξυπηρέτηση των οικισμών Οφρυνίου, Κάρυανης και Παραλίας Οφρυνίου, εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων στον οικισμό της Παραλίας Οφρυνίου και εξωτερικό δίκτυο μεταφοράς λυμάτων από τους οικισμούς αυτούς προς το Βιολογικό Καθαρισμό της Δημοτικής Ενότητας Ορφανού. Το σημαντικό αυτό έργο, το οποίο είναι και από τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν ως phasing, με μια πολύ δύσκολη και ιδιαίτερη διαδικασία συγχρηματοδότησης, χάρη στις εργώδεις προσπάθειες των στελεχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παγγαίου και τις πρωτοβουλίες και συστηματικές ενέργειες της Διοίκησης του Δήμου, αποτελεί μείζονα αναπτυξιακή παρέμβαση, η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της στρατηγικής του Δήμου.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Ο δήμαρχος Παγγαίου κ. Αναστασιάδης Φίλιππος έκανε σχετικές δηλώσεις, σημειώνοντας πως «την Πέμπτη βγήκε η απόφαση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Είναι ένα έργο που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας. Αφορά το βιολογικό καθαρισμό της Δ.Ε. Παγγαίου συν τον οικισμό των Αντιφιλίππων, δηλαδή Αντιφίλιπποι, Γεωργιανή, Παλαιοχώρι, Νικήσιανη και το βιολογικό καθαρισμό της παραλίας Οφρυνίου. Όπου εκείνος αφορά την παραλία Οφρυνίου κι ένα τμήμα της παραλιακής ζώνης της Κάρυανης. Συν τα δίκτυα για την παραλιακή ζώνη του Ορφανού αλλά και τα δίκτυα σύνδεσης με το βιολογικό καθαρισμό της Δ.Ε. Παγγαίου. Είναι ένα έργο που το παλεύουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό, είναι από τα πρώτα έργα που έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχει γίνει μια εργώδης προσπάθεια από τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κι από όλη τη διοίκηση. Είναι ένα έργο πνοής για το τόπο μας, καθώς δεν μπορεί μια περιοχή όπως είναι το Παγγαίο και ακόμα περισσότερο η παραλιακή ζώνη να μην έχει πλέον βιολογικό καθαρισμό. Γιατί και τα κόστη για τη μεταφορά των λυμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλά, αλλά είχαμε και παρατράγουδα διάφορα που πρέπει να τα προσπεράσουμε. Όταν μιλούμε για ανάπτυξη πρέπει προηγουμένως κι εμείς να έχουμε φροντίσει να γίνουν οι υποδομές είτε είναι στην ύδρευση είτε είναι στην αποχέτευση, στην καθαριότητα κλπ. κι έτσι λοιπόν περιχαρείς δηλώνουμε ότι ναι το μεγάλο αυτό έργο των περίπου 13,5 εκ. ευρώ συν το ΦΠΑ έχει ενταχθεί στη νέα προγραμματική περίοδο και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει για να υλοποιηθεί».

ΤΡΙΑ ΥΠΟΕΡΓΑ

Ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι πρόκειται για τρία υποέργα. «Ένας είναι ο βιολογικός καθαρισμός της Δ.Ε. Παγγαίου, ο οποίος πλέον θα ολοκληρωθεί. Είχε ξεκινήσει με ένα ποσό περίπου 100 – 150 χιλιάδων ευρώ εκτέλεσης και συνεχίζεται. Τα άλλα δύο υποέργα είναι τα δίκτυα τα αποχετευτικά στην παραλία Οφρυνίου και ο βιολογικός της παραλίας Οφρυνίου, του οικισμού. Αν ήταν λιγότερα από 12 εκ. για τα έργα αυτά δεν θα μπορούσαν να περάσουν στη νέα προγραμματική περίοδο. Συνολικά όμως έχουν περάσει και για αυτό θα ξεκινήσουν άμεσα για να υλοποιηθούν».

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων και για το σχεδιασμό δημιουργίας ΧΥΤΑ, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως «γίνονται κουβέντες, το συζητάμε με την Καβάλα και με τη ΔΙΑΜΑΘ που είμαι και μέλος της διοίκησης. Προσπαθεί να κλείσει το θέμα. Νομίζω έχει χωροθετηθεί το πού θα γίνει ο ΧΥΤΑ, αλλά ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί με επίσημη απόφαση. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει από τη ΔΙΑΜΑΘ και με το σχέδιο που έχει γίνει, στο Δήμο Παγγαίου θα γίνει μια μονάδα κομποστοποίησης και θα γίνουν και κάποιοι σταθμοί μεταφόρτωσης μαζί με πράσινα σημεία. Ο ΧΥΤΑ είναι σχεδιασμένος να γίνει στα διοικητικά όρια της Καβάλας. Θα δούμε πού ακριβώς θα γίνει, το παρακολουθεί και η κ. δήμαρχος σε συνεννόηση με τη ΔΙΑΜΑΘ και με τα αντίστοιχα υπουργεία που εμπλέκονται και νομίζω το θέμα θα ξεκαθαρίσει σύντομα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση του ΧΥΤΑ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση