Έναρξη ετήσιας έκθεσης του  Επιμελητηρίου   με εντάσεις και κριτική…

Λαμπρά ήταν τα χθεσινά εγκαίνια της ετήσιας 24ης Επιχειρηματικής Kavala Expo  του Επιμελητηρίου Καβάλας και του 7ου Πανελλαδικού Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής του Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Αν. Μακεδονίας- Θράκης παρουσία της υπουργού Μακεδονίας- Θράκης κ. Κόλια Τσαρουχά, στο Εκθεσιακό Κέντρο στην Νέα Καρβάλη.

Για μια ακόμη χρονιά η συνύπαρξη δύο δυναμικών διοργανώσεων οδηγεί τον επιχειρηματικό αλλά και τον μαθητικό κόσμο στον εκθεσιακό χώρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη

Η φετινή διοργάνωση της επιχειρηματικής «KAVALAEXPO 2016», απευθύνει μήνυμα ανάπτυξης και αισιοδοξίας για νέες ευκαιρίες. Στη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν παράλληλα ημερίδες για την οικονομική ανάπτυξη, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την εφαρμογή καινοτομίας, την αντιμετώπιση της κρίσης, την προώθηση επιχειρηματικών συνεργασιών και τις ευκαιρίες προσαρμογής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη νέα οικονομική κατάσταση.

Στον ίδιο χώρο αναπτύσσεται και το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που φέτος θα δεχθεί 3,500 μαθητές από όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει ερεθίσματα στους επισκέπτες (μαθητές των γυμνασίων και των λυκείων, φοιτητές και πολίτες) αναδεικνύοντας καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, θα υπάρξουν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά πάνω στην ρομποτική και τις νέες τεχνολογίες, ημερίδες για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα με ενσωμάτωση της καινοτομίας και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση.

Το σύνολο των δράσεων των δύο διοργανώσεων θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου.

ΗΜΕΡΙΔΑ

Το Επιμελητήριο Καβάλας, στο πλαίσιο της 24ης Διεθνούς Έκθεσης Kavalaexpo 2016 που εγκαινιάστηκε χθες  στις 8 το βράδυ, διοργανώνει σήμερα   Σάββατο, στις 6.30 το απόγευμα  ημερίδα με θέμα «Ο Τουρισμός και οι Προοπτικές του για την Καβάλα- Περιφέρεια Α.Μ.Θ.» Στην διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν οι στρατηγικές ανάπτυξης για τον Τουρισμό στην περιοχή μας από τη Περιφέρεια ΑΜΘ  και τα νέα δεδομένα για τον τουρισμό στην περιοχή μας, μετά και την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον Κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO. Επιπλέον, θα αναλυθούν, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία (CLLD 2014-2020 & Enterprise Europe Network), οι νέες υπηρεσίες καινοτομία (VIP4SMEs) και οι ευκαιρίες για την επιχειρηματικότητα στην εποχή της κρίσης.

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Σε ότι αφορά τα εγκαίνια της έκθεση, χαρακτηρίστηκαν από την  παρουσία  της υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, και την   δυναμική παρουσία των απολυμένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων  που δημιούργησαν μία εκρηκτική ατμόσφαιρα.. Η παρουσία του κόσμου, αλλά και των αιρετών και εκπροσώπων φορέων από όλη την περιφέρεια ήταν εντυπωσιακή.

Παρόντες από πλευράς Κοινοβουλίου οι  δύο βουλευτές της Καβάλας, κ. κ.  Γιώργος Παπαφιλίππου και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ από πλευράς Περιφέρειας παρόντες ήταν όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αντωνιάδης. Απουσίαζε λόγω προβλήματος υγείας ο Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης.

Από πλευράς δήμων παρέστησαν η δήμαρχος Καβάλας κ. Τσανάκα και οι δήμαρχοι Νέστου και Παγγαίου κ.κ. Τσομπανόπουλος και Αναστασιάδης.

Παρών  ήταν ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, που μάλιστα στην ομιλία του υποσχέθηκε ότι θα στηρίξουν οικονομικά την επόμενη διοργάνωση.

Μεταξύ άλλων και οι  εκπρόσωποι του Στρατού και των σωμάτων ασφαλείας στο ανώτερο τοπικό επίπεδο, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίας πρώτης γραμμής όπως Δημήτρης Γόντικας, Γιάννης Μπεχράκης, οικογένεια Κιουτσούκωστα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας Κώστας Λεπίδας, πολλοί έμποροι και επιχειρηματίες μέλη του επιμελητηρίου και φυσικά πολλοί αστυνομικοί υπό τις οδηγίες του αστυνομικού διευθυντή κ. Γιώργου Γκράνα.

ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ

Η πολυπληθής παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων οφείλονταν  στην μαζική  παρουσία των απολυμένων της Λιπασματοβιομηχανίας,  μέλη του σωματείου οι οποίοι ήταν μέσα στην αίθουσα συνεδρίων που γινόταν τα εγκαίνια και μόλις κλήθηκε η υφυπουργός να μιλήσει, τότε ξεκίνησε μία συντονισμένη αντίδραση με τα γνωστά συνθήματα κατά του μεγαλομετόχου της Βιομηχανίας Λ. Λαυρεντιάδη, με αποτέλεσμα η κ. Κόλλια να διακόψει την ομιλία της και να επιστρέψει στην θέση της.. .

Εν μέσω αποδοκιμασιών, παρενέβη ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Άγγελος Τσατσούλης που κάλεσε τον πρόεδρο του Σωματείου κ. Νίκο Βογιατζίδη να πάρει τον λόγο πάνω στο χώρο των ομιλιών.

Ο κ. Βογιατζίδης αναφέρθηκε  στο γνωστό κατηγορητήριο κατά της διοίκησης της εταιρείας ELFE, καταδικάζοντας την τακτική της εταιρείας εις βάρος των εργαζομένων και παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα ασφαλείας του εργοστασίου.  Η ομιλία του κ. Βογιατζίδη ήταν μακροσκελής γεγονός που ενόχλησε τον κ. Τσατσούλη που του ζήτησε να συντομεύσει κάτι που προκάλεσε την αντίδραση κάποιων εργαζομένων  που  προπηλάκισαν λεκτικά τον κ. Τσατσούλη και προς στιγμήν δόθηκε η εντύπωση ότι θα δημιουργηθεί σύρραξη μεταξύ εργαζομένων, παρευρισκομένων  και Αστυνομίας.

Ευτυχώς δεν δόθηκε συνέχεια και ο κ. Βογιατζίδης ολοκλήρωσε άμεσα και επήλθε ηρεμία στην αίθουσα..

ΟΜΙΛΙΑ

Ο κ. Τσατσούλης στην ομιλία  του άφησε αιχμές για το ότι στο παραπέντε ο Δήμος Καβάλας παρέδωσε το Εκθεσιακό για να γίνει η έκθεση, λέγοντας «δήμαρχε τα καταφέρατε και βάλατε  γκολ τελευταία στιγμή».

Επίσης άσκησε μεγάλη κριτική για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα Επιμελητήρια. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην περίπτωση της ΑΕΠΙ που αν ψηφιστεί αυτό που προωθείται θα κλείσουν όλα τα καφενεία ζητώντας από τους βουλευτές να μην το ψηφίσουν.  Πάντως ο κ. Τσατσούλης ήταν ιδιαίτερα φιλικός με την κ. Τσαρουχά καθώς η στάση της όλα αυτά τα χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΑ, όπως είπε ήταν πολύ θετική απέναντι στους επιχειρηματίες. Ο  κυβερνητικός βουλευτής κ. Γιώργος Παπαφιλίππου κάποια στιγμή έδειξε να ενοχλείται από την σκληρή κριτική κατά της κυβέρνησης και αποχώρησε για λίγη ώρα, επιστρέφοντας στην συνέχεια για την ομιλία της κ. Κόλλια.

Με την σειρά της η κ. Μαρία Κόλια Τσαρουχά επεσήμανε τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να επέλθει η ανάπτυξη στην χώρα και μία σειρά μέτρων που έχει λάβει.

Αντιπαρήλθε στην κριτική επισημαίνοντας τις πιέσεις που δέχεται η χώρα και η κυβέρνηση από τους δανειστές, τονίζοντας ότι σταδιακά η χώρα θα βγει από αυτήν την κρίση. Σε ότι αφορά την αντίδραση των απολυμένων της ΒΦΛ την δικαιολόγησε στο απόλυτο καθώς η ανεργία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι το θέμα της Βιομηχανίας έχει ξεφύγει από την αρμοδιότητα της Κυβέρνησης.

Η ΕΚΘΕΣΗ

Σε ότι αφορά  την έκθεση για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι το Επιμελητήριο είναι μία πραγματική δύναμη για την Περιφέρεια μας. Εξαιρετικά περίπτερα, πληθώρα και υψηλή ποιότητα προϊόντων και άψογο στήσιμο των περιπτέρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν ο  Τούρκος βουλευτής ο κ. Τούμ, ο δήμαρχος της Πάντερμου Τουρκίας, εκπρόσωποι από Επιμελητήρια της Βουλγαρίας, Σερβίας και Τουρκίας, από το Επιμελητήριο Κύπρου, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης, Έβρου, Ξάνθης, εκπρόσωπος της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και ξένοι επιχειρηματίες για τους οποίους υπήρχε πολλαπλή μετάφραση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση